Lajikohtaisia kysymyksiä – Orava

Mistä tunnistan, onko oravanpoikanen hädässä?

Emosta vierotettu poikanen on yleensä vilkas eikä pelkää ihmistä. Sen silmät ovat auki ja se muistuttaa muutenkin aikuista oravaa. Maassa makaava oravanpoikanen ei ole terve, ja se tarvitsee todennäköisesti apua. Kysy kuitenkin neuvoa luonnonvaraisten eläinten asiantuntijalta ennen kuin kosket poikaseen.

Pesästä pudonneen tai orvon poikasen tunnistaa siitä, että sekä silmät että korvat saattavat olla vielä kiinni, häntä ei ole vielä tuuhea vaan karvaton suikero, turkki on sileä eikä korvissa ole vielä tupsuja. Poikanen, jonka häntä ei ole vielä tuuhea ei mitä luultavimmin pärjää omillaan.

Jos kohtaat tällaisen poikasen, seuraa ensin tilannetta välimatkan päästä. Joskus emo tulee noutamaan pudonneen tai eksyneen poikasen. Jos emo havaitsee ihmisen, se ei nouda poikasta, vaikka olisikin lähettyvillä.

Jos emoa ei näy ja poikanen tarvitsee apua, on tärkeää saada poikanen lämpimään pesänkaltaiseen ympäristöön. Poikasen voi laittaa esimerkiksi pipoon. Toimita poikanen hoitoon lähimmälle luonnoneläimiä hoitavalle taholle mahdollisimman pian. Poikasen voi laittaa pipon sisällä pahvilaatikkoon, jossa on ilmareikiä. Älä juota tai ruoki poikasta suoraan suuhun, sillä tukehtumisvaara on suuri.

Oravanpoikanen käyttäytyy tuttavallisesti minua kohtaan. Tarvitseeko se apua?

Emosta vierotettu poikanen on yleensä vilkas eikä pelkää ihmistä. Useimmiten tällainen poikanen ei tarvitse apua, vaikka se saattaakin olla tuttavallinen ihmisiä kohtaan. Poikasille voi laittaa pieniä hedelmänpaloja (esim. omena, päärynä) ja tarjota vettä pienestä kupista.

Jos kuitenkin huomaat oravalla esimerkiksi jonkinlaisen vamman tai merkkejä uupumuksesta, ota yhteys luonnonvaraisten eläinten hoitajaan.

Orava teki pesän rakennukseeni. Saanko hävittää pesän?

Orava tekee pallomaisen pesänsä yleensä puuhun, mutta joskus se saattaa tehdä pesän esimerkiksi rakennuksen sisälle. Orava on rauhoitettu helmikuusta marraskuuhun, ja sen pesää ei tällöin saa hävittää, eikä sitä saa myöskään ottaa kiinni ilman erityislupaa. Kuten linnuille, myös oraville voi laittaa pesäpöntön. Useimmiten oravalle kelpaa reilun kokoinen pönttö 60 mm oviaukolla.

Kuva: Vesa Minkkinen

Jaa sivu
Skip to content