Miten voin auttaa luonnoneläimiä kesähelteellä?

Kuva: Camilla Holm/Pixabay

Annetaan vettä luonnoneläimille

Kesän kuivat, kuumat ja pitkät hellejaksot koettelevat luonnoneläimiä, sillä niiden voi olla vaikea löytää juomavettä luonnosta.

Kaukana luonnonvesistä elävät luonnoneläimet ovat erityisen riippuvaisia avustamme. Nestehukka uhkaa helteellä varsinkin niitä eläimiä, jotka eivät elä luonnonvesistön läheisyydessä. Esimerkiksi kerrostaloalueiden pienillä viheralueilla eläville luonnoneläimille vedensaanti voi kesähelteellä käydä vaikeaksi. Myös kantavat tai poikasistaan huolehtivat emot ovat helteellä erityisessä vaarassa uupua nestehukan takia. Niille ihmisen tarjoama vesi saattaa siis tulla todella tarpeeseen varsinkin pitkinä ja kuivina hellejaksoina.

Jotkut luonnoneläimet pärjäävät toisia paremmin kuivassa ja kuumassa kesäsäässä. Esimerkiksi siilin vedentarve on kuitenkin suuri ja sille ihmisen tarjoama juomavesi saattaa olla erityisesti tarpeen. Voimmekin auttaa luonnoneläimiä selviämään kesähelteistä tarjoamalla niille raikasta juomavettä. Tarjoamalla juomavettä voit parhaimmillaan pelastaa henkiä.

Siili juo nurmikolle asetetusta vesiastiasta
Kesän kuivat, kuumat ja pitkät hellejaksot koettelevat luonnoneläimiä, sillä niiden voi olla vaikea löytää juomavettä luonnosta. Tarjoamalla juomavettä voit parhaimmillaan pelastaa henkiä. Kuva: Ralphs_Fotos/Pixabay

Juomapisteen perustaminen

  • Vesi laitetaan laakeaan astiaan, esimerkiksi vatiin tai saviruukun aluslautaselle.
  • Useita erilaisia juoma-astioita sijoitellaan mahdollisuuksien mukaan eri paikkoihin, sekä näkyville paikoille että pensaiden suojiin.
  • Vesiastioihin – varsinkin isoihin ja korkeareunaisiin – laitetaan kivi, lauta tai oksanpätkä, jotta vedessä kylpevät tai sinne tahattomasti putoavat eläimet pääsevät turvallisesti pois.
  • Vesi vaihdetaan uuteen ja juoma-astia puhdistetaan vähintään kerran päivässä, mieluiten aamuin illoin.
  • Luonnoneläimille tarjotaan vain raikasta vettä, ei esimerkiksi maitoa.
  • Juoma-astiat kerätään syksyn tullen pois roskaamasta ympäristöä.
Lähikuva metallista juomakuppia pesevän ihmisen käsistä
On sekä oman että luonnoneläinten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää pitää huolta juomapisteiden hygieniasta. Kuva: Rewrite27/Pixabay

Juomapisteen hygieniasta huolehtiminen

Vesi ja kesähelteiden lämpö muodostavat otollisen ympäristön bakteerien ja muiden taudinaiheuttajien leviämiselle. On sekä oman että luonnoneläinten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää pitää huolta juomapisteiden hygieniasta. 

Huolehdi juomapisteesi hygieniasta

  • vaihtamalla juomavesi uuteen vähintään kerran päivässä, mieluusti aamuin illoin.
  • pesemällä juoma-astia aina vedenvaihdon yhteydessä. 

Muista myös

  • pestä kädet
  • käyttää hanskoja
  • tiskata luonnoneläinten juomakupit erillisellä tiskiharjalla ja erillään muista tiskeistä.

Anna luonnoneläimille juomarauha

Varmista, ettei juomapisteellä vierailevia luonnoneläimiä häiritä

  • rauhoittamalla vesipisteen ympäristö ylimääräiseltä liikenteeltä
  • tarkkailemalla juomapisteellä vierailevia eläimiä kohteliaan etäisyyden päästä niin, etteivät ne häiriinny
  • sijoittamalla vesipiste sellaiseen paikkaan, jossa luonnoneläimet eivät ole suorassa vaarassa joutua törmäyskurssille lemmikkieläinten, kuten koirien tai kissojen, kanssa.
Juoma-altaan reunalla seisova ja altaasta vettä juova tiainen
Jos sinulla ei ole omaa pihaa, voit viedä luonnoneläimille vettä myös lähipuistoon tai muulle yleiselle alueelle. Syksyn tullen muista kerätä juoma-astiat pois roskaamasta ympäristöä. Kuva: garten-gg/Pixabay

Minulla ei ole omaa pihaa. Voinko perustaa vesipisteen puistoon tai muulle yleiselle paikalle?

Jos sinulla ei ole omaa pihaa, voit viedä luonnoneläimille vettä myös lähipuistoon tai muulle yleiselle alueelle. 

Muista pitää huolta, että

  • vesipiste perustetaan paikkaan, jossa eläin saa juoda rauhassa, eikä ole suorassa vaarassa joutua koiran kitaan tai ohikulkijoiden kiusanteon kohteeksi
  • juomavesi vaihdetaan vähintään kerran päivässä, mielellään aamuin illoin, joten vesipiste kannattaa perustaa sellaiseen paikkaan, jossa säännöllinen vedenvaihto onnistuu helposti
  • luonnoneläinten juottaminen tapahtuu ympäristöä ja yhteistä tilaa kunnioittaen ja että juoma-astiat kerätään syksyn tullen pois roskaamasta ympäristöä.

Mistä tunnistan nestehukasta kärsivän luonnoneläimen? 

Nestehukasta kärsivät kesähelteillä etenkin siilit ja oravanpoikaset. Nestehukasta kärsivän luonnoneläimen tunnistaa usein nuutuneesta yleisolemuksesta. Jos eläin vaikuttaa ryytyneeltä, se todennäköisesti siis myös on sitä.

  • Nestehukasta kärsivän eläimen liikkuminen voi olla epänormaalia ja se saattaa esimerkiksi pyöriä kaavamaisesti ympyrää.
  • Nestehukasta kärsivän siilin silmät ovat pienet ja kuoppiinsa painuneet. 
  • Nestehukan nuuduttama luonnoneläin saattaa myös maata liikkumatta ja voipuneena pitkään samassa paikassa. 

Varmista ennen kuin autat, että paikallaan kyyhöttävä eläin on todella apua vailla, eikä esimerkiksi emoaan odottava poikanen.

Toimintaohjeet hädässä olevan luonnoneläimen auttamiseen löydät täältä.

Orava juo nurmikolle asetetusta vesiastiasta.
Nestehukasta kärsivää luonnoneläintä ei saa juottaa ruiskulla tai pipetillä suoraan suuhun, sillä se aiheuttaa tukehtumisvaaran. Kuva: Oldiefan/Pixabay. Kuvituskuva, kuvan orava ei kärsi nestehukasta.

Miten voin auttaa nestehukasta kärsivää luonnoneläintä?

Nestehukasta kärsivälle luonnoneläimelle voi yrittää tarjota juomavettä matalareunaisesta astiasta. Jätä juoma-astia eläimen lähettyville varjoisaan paikkaan ja poistu paikalta, jotta eläin uskaltaa käydä juomassa.

Eläintä ei saa missään nimessä yrittää juottaa ruiskulla tai pipetillä suoraan suuhun, sillä eläin vetää nestettä helposti keuhkoihinsa ja tukehtumisvaara on ilmeinen.

Jos eläin on niin huonossa kunnossa, ettei se liiku tai pysty juomaan sille matalareunaisesta astiasta tarjottua vettä, se on parasta toimittaa jatkohoitoon osaavan ja asiantuntevan luonnoneläinhoitajan luokse. 

Toimintaohjeet hädässä olevan luonnoneläimen auttamiseen löydät täältä.


Suositteletteko luonnoneläinten kesäruokintaa?

Kesällä luonnoneläinten vesihuolto on kaiken A & O. Ruoka-apuamme luonnoneläimet eivät kesällä lähtökohtaisesti kaipaa, vaan löytävät tarvitsemansa ravinnon luonnosta.

Kesäruokinnasta voi olla luonnoneläimille enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä

  • taudit leviävät ruokintapaikoilla kesäkuumalla erittäin tehokkaasti
  • ihmisen ruokkimat poikaset eivät välttämättä opi hankkimaan ravintoa luonnosta
  • ihmisen tarjoama vääränlainen ravinto saattaa tehdä hallaa linnunpoikasten kehitykselle.
Valkoisen kukan päällä oleva kimalainen
Helteen hyydyttämille pölyttäjille voi tarjota lisäboostia sokeriliemen tai erityisellä reseptillä valmistetun nektarin muodossa. Kuva: Rudy & Peter Skitterians/Pixabay

Miten voin auttaa kesähelteessä kärvisteleviä pölyttäjiä?

Parasta kesäravintoa pölyttäjille tarjoavat toki kasvistoltaan monipuoliset ja luonnonmukaista niittyä muistuttavat pihapiirit. Helteen hyydyttämille pölyttäjille voi kuitenkin tarjota lisäboostia sokeriliemen tai erityisellä reseptillä valmistetun nektarin muodossa.

Kimalaisten herkkueliksiiri

  • Tarjoa kimalaisille virvokkeeksi vaahtomuovisieneen imeytettyä sokerilientä (½ dl vettä & ½ dl sokeria) matalareunaisesta astiasta. 
  • Pyri varmistamaan, ettei nestettä kerry astian pohjalle, jotteivät kimalaiset huku.

Perhosten herkkueliksiiri 

  • Perhosille puolestaan voi tarjota punaviiniin tai olueen liotetusta fariinisokerista tai siirapista tehtyä nektaria.
  • Nektarin annetaan tekeytyä 1-2 päivää, jonka jälkeen se imeytetään pienen purkin pälle asetettuun luonnonmukaiseen sieneen. 
  • Purkki nektarisienineen ripustetaan puuhun odottamaan perhosia.

Älä tarjoa pörriäisille hunajaa, sillä se voi sairastuttaa mehiläiset!

Auta lehmuksen näännyttämää pörriäistä

Voimakastuoksuiset puisto- ja metsälehmuksen kukat vetävät kimalaisia puoleensa, vaikka niiden mesi olisi jo lopussa. Tämä saattaa johtaa siihen, että ravinnon toivossa lehmuksen kukkiin päätyneet kimalaiset nääntyvät ja menehtyvät lehmuksen juurelle.

Kimalaisia kuolee etenkin kesän kuumina hellejaksoina, jolloin kilpailu ravinnosta on kovimmillaan. Voit auttaa lehmuksen pauloihin haksahtaneita kimalaisia tarjoamalla niille ravintoa kukkivien lehmusten lähettyvillä.

Pölyttäjät kiittävät. 

Jaa sivu
Skip to content