Kissa ja lapset

Kuva: Hanna K. Heikkilä

Kansantarinat kertovat, että kissa on vauvalle vaarallinen, koska se voi ”imeä vauvasta elämän”. Hieman modernimmassa versiossa kissa tukehduttaa vauvan kasvojen päällä makaamalla. Syynä pikkuvauvojen äkillisiin menehtymisiin on todennäköisesti ollut kätkytkuolema, josta paremman selityksen puutteessa syytettiin viatonta kissaa. Mikäli uteliasta ja mukavuudenhaluista kissaa ei halua pinnasänkyyn torkkumaan, voi sängyn suojata tukevalla kissaverkolla.

Kissaa kannattaa totuttaa uuteen perheenjäseneen jo ennen kuin vauvan tuo kotiin. Kissa elää hajujen maailmassa, joten sille voi tuoda vauvantuoksuisia tekstiilejä haisteltavaksi. Ja vaikka vauva vie suurimman osan vanhempien huomiosta, ei kissaa pidä unohtaa. Huomio ja säännölliset leikkihetket pitävät kissan hyväntuulisena. Silloin sen ei tarvitse purkaa energiaansa ihmisten kannalta häiritseviin aktiviteetteihin tai hakea huomiota, vaikka negatiivistakin, hinnalla millä hyvänsä. Sen lisäksi kissan sopeutumista uuteen tilanteeseen voi tukea Feliway-feromonihaihdutinta käyttämällä. Näin tuoreen perheen arki säilyy seesteisenä.

Pikkulapset eivät osaa luonnostaan olla vuorovaikutuksessa kissan kanssa, vaan tarvitsevat siihen vanhemman ohjausta. On tärkeää kertoa lapselle, että kissa ei ole lelu, vaan elävä olento, joka tuntee kipua ja voi säikähtää äkillisiä liikkeitä. Jos säikähtänyt kissa kokee olevansa ansassa, se voi raapaista tai purra.

Sopuisan ja stressittömän yhteiselon takaamiseksi lapsen kanssa on hyvä opetella ainakin nämä asiat:

  • anna kissan itse lähestyä, älä seuraa kissaa
  • opeta lasta tarjoamaan ensin kättä haisteltavaksi
  • opeta lapsi silittämään nätisti avokämmenellä
  • ensin silitetään poskista, sitten selästä ja kyljistä myötäkarvaan, jos kissa suostuu
  • kissat eivät yleensä pidä vatsapuolen koskettelusta
  • turkkiin ei saa tarttua!
  • kissan täytyy saada poistua tilanteesta niin halutessaan

Isompaa lasta voi myös opettaa leikkimään kissan kanssa. Oma esimerkki auttaa lasta oppimaan, kuinka kissan kanssa leikitään niin, että molemmat nauttivat leikistä.

Lapselle voi opettaa kissan kieltä. Lapsen on hyvä tietää, kuinka kissa elehtii, kun se haluaa olla rauhassa. Näin voi välttää konflikteja lapsen ja lemmikin välillä.

Jaa sivu
Skip to content