Älä jätä koiraa kuumaan autoon pilviselläkään säällä – auton sisälämpötila voi nousta vaarallisen korkeaksi vaikkei aurinko paistaisikaan

7.7.2022

SEY Suomen eläinsuojelun tiedote 7.7.2022

Kuumaan autoon jätetyt koirat näkyvät tänäkin kesänä SEYlle saapuvissa yhteydenotoissa. Kuumassa autossa odottava koira voi jo lyhyessä ajassa saada lämpöhalvauksen, joka voi pahimmassa tapauksessa johtaa koiran kuolemaan. Auton sisälämpötila voi nousta tukalan kuumaksi myös pilvisellä säällä.

SEY Suomen eläinsuojelu jakaa jo kahdettatoista vuotta auton ikkunaan liimattavia tarroja, jotka muistuttavat, että koiraa ei saa jättää kuumaan autoon. Tarran kääntöpuolelle on lisätty ohjeet kuumassa autossa loukussa olevan koiran auttamiseksi. En jätä koiraa kuumaan autoon -tarrat ovat maksuttomia ja niitä saa Musti ja mirri -liikkeistä elokuun loppuun saakka.

– Moni suunnittelee nyt lomareissua, jolle myös perheen lemmikit otetaan mukaan. Matkaa taitetaan usein autolla, joka voi huonosti ilmastoituina aiheuttaa hengenvaaran niissä matkustaville tai odottamaan jätetyille lemmikeille, sanoo SEYn viestintäpäällikkö Maria Lindqvist.

Kuuma auto on koiran surmanloukku

Helteisellä säällä auton sisälämpötila voi nousta nopeasti jopa 80 asteeseen. Sisälämpötila voi muuttua tukalan kuumaksi myös pilvisellä säällä. Ikkunoiden raolleen jättäminen tai auton siirtäminen varjoon ei yleensä riitä pitämään autoa viileänä. Paras tapa välttää lämpöhalvaus on olla jättämättä koiraa autoon kesäsäällä.

– Auton sisälämpötila nousee vaarallisen korkeaksi nopeammin kuin moni tajuaa. Koira saa lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuin ihminen, sillä se ei kykene säätelemään elimistönsä lämpöä ihon kautta hikoilemalla, sanoo Lindqvist.

Lindqvistin mukaan ihmisten tietoisuus asiasta on kuitenkin selvästi lisääntynyt, ja kuumaan autoon jätetyistä koirista ilmoitetaan aiempaa matalammalla kynnyksellä. SEY haluaa tarrakampanjansa avulla edelleen lisätä tietoisuutta lemmikkien lämpöhalvauksen riskeistä.

–On hienoa, että niin monet ihmiset haluavat vuosi vuodelta enemmän auttaa tiedon levittämisessä. Valistuksen tarve on silti edelleen olemassa. Ilmoituksia autoon jätetyistä koirista alkaa tulla tavallisesti heti, kun ilmat lämpenevät. Kaikki eivät vieläkään tiedä, että auton lämpötila saattaa nousta vaarallisen korkeaksi myös pilvisellä säällä, sanoo Lindqvist.

Lämpöhalvauksen saanut koira tarvitsee pikaista apua

Kuumassa autossa loukussa olevaa koira tai muu eläin tarvitsee pikaista apua. Ensisijaisen tärkeää on pyrkiä saamaan yhteys eläimen omistajaan. Esimerkiksi kaupassa tai ostoskeskuksessa voi pyytää henkilökuntaa kuuluttamaan auton omistajaa.

Tilanne on vakava, jos koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisena paikallaan. Mikäli auton omistajaa ei onnistuta löytämään nopeasti, tulee auttajan olla yhteydessä hätäkeskukseen ja pyytää ohjeita koiran auttamiseksi.

Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut koira siirretään varjoon ja kastellaan haalealla vedellä. Jos koira pystyy juomaan, sille annetaan viileää juomavettä. Lämpöhalvauksen saanut koira tulee viedä eläinlääkärille, vaikka se ensiaputoimien seurauksena virkoaisikin. Matkan ajaksi koira kääritään viileään ja märkään pyyhkeeseen.

Joissakin autoissa ilmastoinnin voi jättää päälle, vaikka auto ei ole käynnissä. Tällöin auton ikkunaan on hyvä kiinnittää lappu kertomaan asiasta ohikulkijoille.

Lisätietoja:

En jätä koiraa kuumaan autoon -tarrat ovat maksuttomia ja saa Musti ja mirri -liikkeistä elokuun loppuun saakka.

Haastattelut:

Maria Lindqvist       

viestintäpäällikkö

SEY Suomen eläinsuojelu

050 557 2463

maria.lindqvist@sey.fi

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Ihmisen paras ystävä – vai paras kuritettava? Lähes joka toinen suomalainen hyväksyy koiran fyysisen kurittamisen silloin tällöin

Suojelukoirapiireissä paljastunut koirien väkivaltainen kouluttaminen on vain jäävuoren huippu. Moni hyväksyy koiran arkisen kurittamisen ja fyysisen rankaisemisen, vaikka paljon parempiakin vaihtoehtoja olisi tarjolla.

Lue lisää

Kansalaisaloite ilotulitteiden kuluttajakäytön rajaamiseksi otettava viivytyksettä valiokuntakäsittelyyn – Rajat räiskeelle -kansalaisaloite hautunut talousvaliokunnassa jo yli vuoden

Viidentoista terveys-, potilas- ja vammais- sekä eläinjärjestön Rajat räiskeelle -kansalaisaloite ilotulitteiden haittojen vähentämiseksi on jumiutunut talousvaliokuntaan. Lakiesityksen tavoitteena on vähentää pysyvästi ja merkittävästi ilotulitteista ihmisille, eläimille ja ympäristölle koituvaa vahinkoa sallimalla luokkiin F2 ja F3 kuuluvien tuotteiden käyttö siirtymäajalla vain ammattilaisille.

Lue lisää
Jaa sivu
Skip to content