Älä jätä koiraa kuumaan autoon pilviselläkään säällä – auton sisälämpötila voi nousta vaarallisen korkeaksi vaikkei aurinko paistaisikaan

1.6.2021

Moni suunnittelee kesäreissua, jolle myös perheen lemmikit otetaan mukaan. Matkaa taitetaan usein autolla, joka voi huonosti ilmastoituina aiheuttaa hengenvaaran niissä matkustaville tai odottamaan jätetyille lemmikeille. Kuumaan autoon jätetyt koirat työllistävät kesäaikaan eläinsuojeluviranomaisia, ja ilmiö näkyy myös SEYlle saapuvissa yhteydenotoissa. Kuumassa autossa odottava koira voi jo lyhyessä ajassa saada lämpöhalvauksen, joka voi pahimmassa tapauksessa johtaa koiran kuolemaan. Auton sisälämpötila voi nousta tukalan kuumaksi myös pilvisellä säällä.

SEY Suomen eläinsuojelu jakaa jo yhdettätoista vuotta auton ikkunaan liimattavia tarroja, jotka muistuttavat, että koiraa ei saa jättää kuumaan autoon. Tarran kääntöpuolelle on lisätty ohjeet kuumassa autossa loukussa olevan koiran auttamiseksi. En jätä koiraa kuumaan autoon -tarrat ovat maksuttomia ja niitä tilata lomakkeella osoitteesta sey.fi/tarratilaus. Tarroja jaetaan myös useimmissa SEYn jäsenyhdistysten tapahtumissa.

Kuuma auto on koiran surmanloukku

Helteisellä säällä auton sisälämpötila voi nousta nopeasti jopa 80 asteeseen. Tukalan kuumaksi sisälämpötila voi muuttua myös pilvisellä säällä. Ikkunoiden raolleen jättäminen tai auton siirtäminen varjoon ei yleensä riitä pitämään autoa viileänä. Paras tapa välttää lämpöhalvaus on olla jättämättä koiraa autoon kesäsäällä.

– Auton sisälämpötila nousee vaarallisen korkeaksi nopeammin kuin moni tajuaa. Koira saa lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuin ihminen, sillä se ei kykene säätelemään elimistönsä lämpöä ihon kautta hikoilemalla, sanoo SEYn toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist.

Lindqvistin mukaan ihmisten tietoisuus asiasta on kuitenkin selvästi lisääntynyt ja kuumaan autoon jätetyistä koirista ilmoitetaan aiempaa matalammalla kynnyksellä. SEY haluaa tarrakampanjansa avulla edelleen lisätä tietoisuutta lemmikkien lämpöhalvauksen riskeistä ja saada ihmiset jatkamaan koirien auttamista.

–On ilahduttavaa, että kuumaan autoon jätettyjä koiria halutaan auttaa, mutta valistuksen tarve on silti edelleen olemassa. Ilmoituksia autoon jätetyistä koirista alkaa tulla tavallisesti heti, kun ilmat lämpenevät. Aina ei kuitenkaan ymmärretä, että auton lämpötila saattaa nousta vaarallisen korkeaksi myös pilvisellä säällä, sanoo Lindqvist.

Lämpöhalvauksen saanut koira tarvitsee pikaista apua

Kuumassa autossa loukussa olevaa koira tai muu eläin tarvitsee pikaista apua. Ensisijaisen tärkeää on pyrkiä saamaan yhteys eläimen omistajaan. Esimerkiksi kaupassa tai ostoskeskuksessa voi henkilökuntaa pyytää kuuluttamaan auton omistajaa.

Tilanne on vakava, jos koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisena paikallaan. Mikäli auton omistajaa ei onnistuta löytämään nopeasti, tulee auttajan olla yhteydessä hätäkeskukseen ja pyytää ohjeita koiran auttamiseksi.

Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut koira siirretään varjoon ja kastellaan haalealla vedellä. Jos koira pystyy juomaan, annetaan sille viileää juomavettä. Lämpöhalvauksen saanut koira tulee viedä eläinlääkärille, vaikka se ensiaputoimien seurauksena virkoaisikin. Matkan ajaksi koira kääritään viileään ja märkään pyyhkeeseen.

Joissakin uusissa autoissa ilmastoinnin voi jättää päälle, vaikka auto ei ole käynnissä. Tällöin auton ikkunaan on hyvä kiinnittää lappu kertomaan asiasta ohikulkijoille.

Lisätietoja:

En jätä koiraa kuumaan autoon -tarrat ovat maksuttomia ja niitä tilata lomakkeella osoitteesta sey.fi/tarratilaus.

Haastattelut:

Maria Lindqvist        
toiminnanjohtaja (vs.)
SEY Suomen eläinsuojelu
050 371 2740
maria.lindqvist@sey.fi 

Jaa sivu
Skip to content