Blood Lions -dokumenttielokuva paljastaa trofeebisneksen julmuuden

16.11.2015

TIEDOTE 16.11.2015

Etelä-Afrikassa tapetaan joka päivä vankeudessa kasvatettuja tai kesytettyjä leijonia seinäkoristeiksi eli trofeiksi. Lisäksi useita eläimiä tapetaan luukaupan vuoksi. Suomen ensi-iltansa saava dokumenttielokuva Blood Lions perehtyy tähän julmaan liiketoimintaan ja paljastaa sen raakuuden. Elokuva perustuu eteläafrikkalaisen toimittaja Ian Michlerin ja hänen työryhmänsä vuosien työhön.

Etelä-Afrikassa kasvatetaan, jalostetaan ja pidetään vangittuina trofeemetsästysturismia varten leijonia sekä muita eläinlajeja, kuten antilooppeja. Liiketoiminnan tarkoituksena on taata metsästäjälle varma saalis maksua vastaan. Eläimet pidetään aidatulla alueella, jossa eläinten kasvatus ja metsästys tapahtuvat. Metsästäjä saa itselleen metsästysmuistoksi eli trofeeksi eläimen tietyn osan, kuten sarvet tai pään ja taljan.

Myös Suomesta järjestetään niin metsästys- kuin vapaaehtoistyömatkoja Etelä-Afrikkaan. Moni on kuitenkin täysin tietämätön siitä, millaisesta toiminnasta on kyse ja millaisia eettisiä ongelmia bisnekseen liittyy.

Työtä trofeemetsästystoiminnan lopettamiseksi

Suomessa toimii Trofeeton EU -kampanjaryhmä, joka perustettiin syksyllä 2014. Trofeemetsästyksen vastaista kampanjointia tekevät yhteistyössä Animalia, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto, Luonto-Liitto ja Turun eläinsuojeluyhdistys. Trofeeton EU -työryhmän tavoitteena on saada EU:n alueelle trofeiden tuontikielto vuonna 2016.

Trofeeton EU -työryhmän puheenjohtaja Birgitta Wahlberg toivoo, että EU ottaisi mallia Australiasta, jossa kiellettiin trofeiden tuonti kesällä 2015.

”Suurin osa trofeemetsästäjistä ja vapaaehtoistyöntekijöistä tulevat Afrikan ulkopuolelta, myös Suomesta. Trofeiden tuontikielto EU:hun vaikuttaisi suoraan trofeemetsästyksen kysyntään ja olisi myös sivistynyt kannanotto julmuutta vastaan”, sanoo Birgitta Wahlberg.

Trofeemetsästyksen lopettamisen puolesta tekee töitä myös näyttelijä ja luonnonharrastaja Pirkka-Pekka Petelius. Petelius on matkustanut useaan otteeseen Etelä-Afrikan savanneilla ja päässyt ihailemaan villin afrikkalaisen luonnon rikasta monimuotoisuutta. Raaka ja häikäilemätön trofeemetsästysliiketoiminta huolettaa myös Peteliusta. Hän toimii Trofeeton EU -kampanjan suojelijana.

”Haluan olla mukana vaikuttamassa trofeiden Eurooppaan tuonnin kieltävän lainsäädännön aikaansaamiseksi. Tämä tapahtuu asenteita muuttamalla ja niitä voi muuttaa tietoa lisäämällä”, Petelius toteaa.

Blood Lions Suomessa

Suomen ensiesitys järjestetään Turussa Finnkinossa keskiviikkona 18.11. kello 18 alkaen. Tilaisuuden avaa kirjailija ja kuvataiteilija Katariina Souri. Elokuvan jälkeen aiheesta järjestetään paneelikeskustelu, jossa ovat mukana yksi dokumentin tekijöistä ja päähenkilö Ian Michler ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius. Keskustelua johtaa Trofeeton EU -työryhmän puheenjohtaja Birgitta Wahlberg. Turun tapahtuma on maksuton.

Seuraava näytös ja paneelikeskustelu järjestetään Helsingissä Kino Sherylissä torstaina 19.11. kello 18.30 osana Lens Politica -elokuvafestivaalia. Myös Helsingin tilaisuuden avaa Katariina Souri. Elokuvan jälkeisessä paneelissa ovat keskustelemassa Ian Michler, Pirkka-Pekka Petelius, MEP Sirpa Pietikäinen ja Suomen metsästäjäliiton tiedottaja Kai Tikkunen. Keskustelua johtaa Trofeeton EU -työryhmän puheenjohtaja Birgitta Wahlberg. Osta liput teatterilta tai verkosta. Yksittäislippu 7 €.

Ennen ensi-iltaa Michler tapaa Sirpa Pietikäisen johdolla muita europarlamentaarikkoja Brysselissä tiistaina 17.11. Paikalla on europarlamentaarikkojen lisäksi eri yhdistysten ja organisaatioiden edustajia sekä entinen trofeemetsästykseen kytkökseen olevan hoitolatoiminnan vapaaehtoistyöntekijä.

Lisätiedot:

www.facebook.com/TrophyfreeEU 

Haastattelut:

Birgitta Wahlberg
puheenjohtaja
Trofeeton EU -työryhmä
birgitta.wahlberg@abo.fi

Jenny Gustafsson
Trofeeton EU -työryhmä
trophyfreeeu@gmail.com

Sami Säynevirta
järjestöpäällikkö
Luonto-Liitto ry
040 560 7303
sami.saynevirta@luontoliitto.fi

Jaa sivu
Skip to content