Muu eläinten käyttö
>> Palaa takaisin kampanjasivulle

Kielletään turkistarhaus
Turkiseläinten hyvinvointia ei voida toteuttaa tarhoilla edes tyydyttävällä tavalla. Pieni verkkopohjainen häkki on virikkeetön ympäristö, jossa eläimet eivät pysty toteuttamaan lajityypillisiä tarpeitaan, kuten kaivamista ja uimista. Kaikilla turkiseläimenä pidettävillä lajeilla esiintyy tarhoilla epänormaalia käyttäytymistä, kuten pelkoa, pentujen tappamista, stereotyyppistä käyttäytymistä, apatiaa sekä turkin ja raajojen puremista.
Edes kymmenen vuotta sitten luvattu ja sittemmin hyllytetty turkisasetus eläinten olojen parantamiseksi ei juuri parantaisi tilannetta. Lukuisat EU-maat ovat jo kieltäneet turkistarhauksen tai säätäneet pitovaatimukset sellaiselle tasolle, että tarhaus on käytännössä loppunut. Suomen tulee seurata tätä kehitystä luopumalla turkistarhauksesta ja ajamalla turkistarhauskieltoa sekä tarhatun turkiksen myynnin kieltoa koko EU:hun.
Lisätään eläinkokeita korvaavien menetelmien käyttöönoton rahoitusta
Tarve eläinkokeettomille menetelmille kasvaa. Vuonna 2020 yli 330 000:ta selkärankaista eläintä hyödynnettiin tieteellisessä tutkimuksessa Suomessa. Eläinkokeet ovat paitsi epäeettisiä, myös varsin toimimattomia, sillä eläinten perusbiologiset mekanismit eroavat ihmisen vastaavista. Sen seurauksena yli 90 prosenttia eläinkokeissa hyväksytyistä lääkeaineista ei läpäise ihmiskokeita eivätkä päädy lopulta markkinoille.
Nykyisellä hallituskaudella eläinkokeettomille tutkimusmenetelmille on jaettu 200 000 euron valtionavustus vuodessa. Tämä on hyvä alku, mutta summa on riittämätön. Rahoituksen lisäämisen ohella tulisi Suomen luoda toimintasuunnitelma koe-eläinmäärien vähentämiseksi ja tuskallisimpien eläinkokeiden lopettamiseksi kokonaan.
