Eläinten hyvinvointiin liittyvä ELVI-merkki ilmestyy kauppoihin

15.3.2023

Tuotantoeläinten hyvinvoinnista kertova pakkausmerkintä ELVI-hyvinvointimerkki julkistettiin tänään. ELVI-merkin käyttöä ylläpitää ja valvoo riippumaton toimija, FinWelfare Oy, jonka hallitus koostuu eläinten hyvinvointitieteen erityisasiantuntijoista. Elintarvikealan yritykset, kaupat ja tuottajat voivat halutessaan liittyä sertifikaattijärjestelmään ehdot täytettyään.

ELVI lanseerataan aluksi maito- ja naudanlihatuotteille, jotka ilmestyvät kauppoihin vaiheittain. Jatkossa FinWelfaren tavoitteena on laajentaa ELVIn käyttö myös sianlihaan ja kananmuniin.

SEY toivottaa ELVI-merkin tervetulleeksi.

– Kuluttaja joutuu luovimaan mielikuviin ja valmistajien omiin järjestelmiin perustuvien pakkausmerkintöjen ja väittämien viidakossa. Kuluttajaa johdetaan harhaan maalaisromanttisilla tuotenimillä, kuten Naapurin maalaiskana ja Onnellisen kanan munat. Toisaalta esimerkiksi Vapaan lehmän maito tarkoittaa tuottajasta riippuen eri asioita. Yksi sertifikaattijärjestelmä selkeine kriteereineen selkiyttää tilannetta ja helpottaa kuluttajan valintoja, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White.

SEY toteutti vuonna 2015 ensimmäisenä selvityksen siitä, millainen merkintäjärjestelmä Suomeen sopisi.

– Vaikka SEY ei ole mukana nykyisessä merkkijärjestelmässä, tunnistamme tarpeen kuluttajalle helposti ymmärrettävälle merkille, joka auttaa nostamaan eläinten hyvinvoinnin tasoa eläintuotannossa.

ELVI-merkki perustuu eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia mittaavaan, kansainväliseen WelfareQuality-järjestelmä ja kansallisiin eläinten terveydenhuoltojärjestelmiin. ELVI-merkin saadakseen tilojen tulee saavuttaa WelfareQuality-järjestelmän auditoinnissa edistynyt tai erinomainen taso. Lisäksi ELVIllä on omia eläinten hyvinvointiin liittyviä kriteereitä, kuten ulkoilumahdollisuus.

SEY toivoo, että eläinten hyvinvointiin liittyviä kriteerejä myös tiukennetaan ajan kanssa.

– Nyt ELVI-merkin saa myös esimerkiksi maitotila, jossa vasikoita saa pitää kahden viikon ajan yksittäiskarsinassa ryhmäkarsinan sijaan. Se on merkittävästi vähemmän kuin lain sallima kahdeksan viikkoa, mutta toivomme, että kriteeristöä kehitettäessä tämäkin asia huomioidaan, sanoo White.


Lisätietoa löytyy ELVI-merkin omilta sivuilta.

Jaa sivu
Skip to content