En jätä koiraa kuumaan autoon -tarrakampanja jatkuu jo kahdeksatta kesää
21.5.2018
TIEDOTE 21.5.2018
Koiran jättäminen kuumaan autoon voi aiheuttaa koiralle lämpöhalvauksen tai jopa kuoleman. SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton En jätä koiraa kuumaan autoon -tarrakampanja jatkuu jo kahdeksatta kesää.
– Haluamme tarralla muistuttaa, että lyhytkin aika kuumassa autossa voi olla eläimelle tuskallinen ja jopa kohtalokas. Tarran voi liimata auton ikkunaan muistutukseksi, ettei koiraa saa jättää kuumaan autoon, kertoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.
Parkkipaikalle autoon jätetyt koirat ovat edelleen jokakesäinen ongelma. Ikkunoiden raolleen jättäminen ei auta.
– Auton sisälämpötila nousee vaarallisen korkeaksi nopeammin kuin moni tajuaa. Myös pilvisellä säällä auton sisälämpötila voi nousta hengenvaaralliseksi tai vähintäänkin tukalaksi. Koira saa lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuin ihminen, sillä se ei kykene säätelemään elimistönsä lämpöä ihon kautta hikoilemalla.
Vuosien kampanjointi näyttää tuottaneen jonkin verran tulosta.
– Useiden toimijoiden mukaan lämpöhalvaustapaukset ovat vähentyneet viime vuosina, mikä on ahkeran kampanjoinnin ja sosiaalisen median ansiota. Kiitos siis kaikille tarran tilanneille ja tietoa levittäneille, Pulli kiittää.
En jätä koiraa kuumaan autoon -tarrat ovat maksuttomia ja niitä jaetaan SEYn jäsenyhdistysten kesän tapahtumissa. Tarroja voi myös tilata SEYn toimistolta osoitteesta sey@sey.fi. Tarroja on vuosien mittaan jaettu yhteensä yli 10 000 kappaletta.
Koira kuumassa autossa – miten toimia?
Jos huomaa koiran tai muun eläimen yksin autossa lämpimällä säällä, apua on haettava heti. Esimerkiksi kaupassa voi pyytää kuuluttamaan auton omistajaa. Tilanne on vakava, jos koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisena. Jollei auton omistajaa löydy nopeasti, on otettava yhteyttä poliisiin, joka voi tarvittaessa murtautua autoon.
Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut koira siirretään varjoon ja kastellaan haalealla vedellä. Jos koira pystyy juomaan, sille tulee antaa viileää juomavettä. Koira kannattaa viedä eläinlääkärille, vaikka se virkoaisikin. Matkan ajaksi koira kääritään viileään ja märkään pyyhkeeseen.
Joissakin uusissa autoissa ilmastoinnin voi jättää päälle, vaikka auto ei ole käynnissä. Tällöin auton ikkunaan on hyvä kiinnittää lappu kertomaan asiasta ohikulkijoille.
Haastattelut:
Kati Pulli
Toiminnanjohtaja
P. 050 371 2740
kati.pulli@sey.fi
Maria Lindqvist
Viestintäpäällikkö
P. 050 557 2463
maria.lindqvist@sey.fi
SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto on vuodesta 1901 eläinsuojelutyötä tehnyt Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kaikki eläimet ja liiton toiminta kattaa koko maan.