EU:n eläinlain uudistus vaikuttaa miljardeihin eläimiin vuosittain – uusi hallitus ratkaisevassa roolissa

21.3.2023

TIEDOTE 21.3.2023

Tulevat vaalit ovat eläinvaalit, sillä etenkin uudella hallituksella on suuri rooli siinä, miten eläimiä kohdellaan Suomessa ja koko EU:ssa tulevina vuosikymmeninä. Hallituskauden aikana EU uudistaa eläinsuojelulainsäädäntöään, ja samaan aikaan Suomessa työstetään eläinten hyvinvointilakiin liittyviä asetuksia. 

EU:n päätökset vaikuttavat myös Suomen eläinsuojelun tasoon ja suomalaisten tuottajien kilpailukykyyn. Uudistus koskee vuositasolla miljardien eläinten hyvinvointia, ja parhaimmillaan EU:n päätökset parantavat eläinten hyvinvointia myös EU:n ulkopuolella.

– Kyseessä on ratkaisevan tärkeä uudistus, joka määrittää tuotantoeläinten, mutta jossain määrin myös lemmikkieläinten hyvinvoinnin tason vuosikymmeniksi eteenpäin. Etenkin tuleva maa- ja metsätalousministeri sekä Suomen hallitus ovat merkittävässä roolissa päättämässä Suomen kannasta siihen, millaisella tasolla eläimiä EU:ssa pidetään, kertoo SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White.

Uudistus kattaa niin eläinten pidon, kuljetukset kuin teurastuksen säätelyn. Eläintuotteiden maahantuontisäädöksillä olisi vaikutusta myös EU:n ulkopuolella kasvatettavien eläinten hyvinvointiin. Samalla se ylläpitäisi EU-tuottajien kilpailukykyä tilanteessa, jossa eläinten pitovaatimuksia kiristetään. Uudistukseen voi liittyä myös kuluttajille suunnattuja hyvinvointimerkintöjä.

SEY on luonut Eläinohjelman, jonka se toivoo uuden hallituksen sisällyttävän hallitusohjelmaansa. Eläinohjelman tavoitteena on huomioida eläimet yhteiskunnassamme nykyistä paremmin niin ruoantuotannossa, muussa käytössä kuin lainsäädännössäkin. Samalla kun ohjelmassa on monia vain Suomea koskevia kohtia, EU-lainsäädäntöä koskeva tavoite on SEYn tavoiteohjelman kärkenä sen suuren merkityksen vuoksi.

– Suomella on nyt erinomainen mahdollisuus profiloitua EU:ssa suunnannäyttäjänä. Haluamme, että Suomi edistää aktiivisesti kunnianhimoista eläinsuojelulainsäädäntöä koko EU:hun. Samalla Suomen tulee vaatia EU:n tasoa vastaavia vaatimuksia kolmansien maiden tuonneilta. Nyt on aika osoittaa, että suomalaiset todella haluavat eläinten voivan hyvin sekä Suomessa että muualla maailmassa, White sanoo.


Lisätiedot:

SEYn hallitusohjelmatavoitteet, joissa huomioidaan sekä Suomen että EU:n uudistustarpeet: https://sey.fi/elainohjelma/


Haastattelut:

Kati White
Toiminnanjohtaja
SEY Suomen eläinsuojelu
kati.white@sey.fi
050 371 2740

Jaa sivu
Skip to content