Euroopan eläinasiajärjestöt puuttuvat porsaiden kaltoinkohteluun

4.5.2017

TIEDOTE 4.5.2017

Euroopan eläinasiajärjestöt puuttuvat porsaiden kaltoinkohteluun

Kansainvälinen End Pig Pain -kampanja vaatii porsaiden kärsimykseen puuttumista EU:n laajuisesti. Kampanjasta vastaa eurooppalaisten eläinasiajärjestöjen kattojärjestö Eurogroup for Animals. Suomessa sen jäseniä ovat Animalia ja SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto. 

Suomessa kampanjan pääasiallinen vaatimus on porsaiden kastraation vaiheittainen lopettaminen. Nykyinen eläinsuojelulaki ei edellytä karjuporsaiden kastraatiossa minkäänlaista kivunlievitystä ennen seitsemän vuorokauden ikää. Pitkän tähtäimen tavoitteena on lopettaa kirurginen kastraatio tyystin EU:ssa. 

Suomessa pitää puuttua kastraatiokipuun

Porsaiden kastraatio tehdään lihaan muodostuvan karjunhajun ehkäisemiseksi.

– Porsaat on kuitenkin mahdollista myös rokottaa karjunhajua vastaan tai vaihtoehtoisesti totuttaa kuluttajat karjunhajuun. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa karjuporsaita ei kastroida ollenkaan, ja Ruotsissa kivunlievitys on pakollinen, Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen kertoo.

– Kastraation vastustus lisääntyy, sillä se on erittäin kivulias toimenpide ja sille on olemassa vaihtoehtoja. Karjunhajun muodostumiseen voidaan vaikuttaa esimerkiksi teurastusiällä, jalostuksella ja ruokinnalla. Jos porsas halutaan kastroida, voidaan se tehdä kirurgisen toimenpiteen sijaan rokottamalla eli niin sanotulla immunokastraatiolla, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Eläinasiajärjestöt keräävät allekirjoituksia vetoomukseen, joka luovutetaan maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle kampanjan päätteeksi. Samanaikaisesti edistetään Euroopan unionin laajuisia tavoitteita, eli kivunlievitystä kastraation yhteydessä sekä sikojen saparoiden typistämisen ja hampaiden katkomisen lopettamista.

EU:n laajuista kirurgisen kastraation kieltoa ajetaan vuoteen 2024 mennessä. Suomessa on kuitenkin mahdollista kieltää kivuliaat toimenpiteet ilman asianmukaista kivunlievitystä jo uudessa eläinsuojelulaissa, joka tulee näillä näkymin voimaan vuonna 2019. 

Kampanjan suomalainen sivu ja vetoomus: http://elainpolitiikka.fi/endpigpain 

Lisätiedot:

Veikka Lahtinen
Kampanjavastaava, Animalia
040”¯590 5575
veikka.lahtinen@animalia.fi

Kati Pulli
Toiminnanjohtaja, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto
050”¯371 2740
kati.pulli@sey.fi

Jaa sivu
Skip to content