Euroopanlaajuinen kansalaisaloite tuotantoeläinten häkkikasvatuksen lopettamiseksi avataan tänään

24.9.2018

TIEDOTE 24.9.2018

End the Cage Age -kansalaisaloite tuotantoeläinten häkkikasvatuksen lopettamiseksi lanseerataan 24.9. Kansalaisaloitteen tavoitteena on lopettaa ruoan tuotannossa käytettävien eläinten kasvattaminen häkeissä koko Euroopassa. Suomessa kansalaisaloitteesta vastaa SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto.

Sadat miljoonat eläimet Euroopassa viettävät koko elämänsä häkissä. Eläimen hyvinvoinnille on ensisijaisen tärkeää, että se saa toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan. Häkeissä eläinten käyttäytymistarpeet eivät pääse toteutumaan.

– Häkkejä käytetään edelleen laajamittaisesti muun muassa kananmunantuotannossa, sikaemakoilla ja lihakanien tuotannossa. Häkit rajoittavat eläinten normaalia käyttäytymistä erittäin paljon. Monet eläimet eivät mahdu edes kääntymään paikallaan. Häkkien käyttö eläintuotannossa aiheuttaa eläinten hyvinvoinnille vakavaa haittaa. Häkkejä käytetään edelleen taloudellisen voiton maksimoimiseksi, vaikka myös vapaampia ja tuotannon kannalta toimivia kasvatusmenetelmiä on olemassa, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Yli 120 ympäristö- ja eläinsuojeluorganisaatiota ympäri Euroopan on mukana kansalaisaloitekampanjassa, joka pyrkii keräämään vähintään miljoona allekirjoitusta tuotantoeläinten häkkikasvatuksen lopettamiseksi. Kansalaisaloitekampanja kerää EU-kansalaisten allekirjoituksia vuoden ajan. Mikäli kampanja onnistuu tavoitteessaan, sillä on mahdollisuus muuttaa ratkaisevasti ruoantuotantojärjestelmäämme ja parantaa miljardien tuotantoeläinten olosuhteita.

Kansalaisaloitekampanja lanseerataan yhtä aikaa yli 20 EU-maassa. Päälanseeraustapahtuman järjestää Compassion in World Farming -järjestö Euroopan parlamentissa Brysselissä, jossa parlamentin jäsenille ja muille päättäjille esitellään häkeissä kasvatettavien tuotantoeläinten todellisuutta ja olosuhteita.

– SEYn tavoitteena on, että kaikille eläimille taataan mahdollisuus liikkua ja toteuttaa olennaisia käyttäytymistarpeitaan. Eurooppalainen kansalaisaloite on erinomainen mahdollisuus päästä tähän tavoitteeseen ei vain Suomessa, vaan koko EU-alueella. Kansalaisaloitteen takana on valtava määrä vaikuttavia organisaatioita, joten onnistumisen mahdollisuudet ovat hyvät. Menestyksekäs kansalaisaloite voi muuttaa eläinten tulevaisuuden eurooppalaisilla tuotantotiloilla, sanoo Pulli.

Lisätietoa:

Kansalaisaloite suomeksi: www.sey.endthecageage.eu

Kansalaisaloitekampanjan pääsivut englanniksi: www.endthecageage.eu

1. End the Cage Age -eurooppalainen kansalaisaloite (ECI) on yli 120 kansalaisjärjestön yhteishanke. Hankkeessa on mukana ympäristö- ja eläinsuojeluorganisaatioita. Kyseessä on suurin yhteishanke Euroopassa tuotantoeläinten olosuhteiden parantamiseksi. Hankkeen on pannut alulle eläinsuojelujärjestö Compassion in World Farming. Lisätietoja: www.endthecageage.eu

2. Eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen kerätään allekirjoituksia vuoden ajan. Allekirjoitus on kerättävä vähintään miljoonalta EU-kansalaisilta. Kansalaisaloitteen tavoitteena on lopettaa tuotantoeläinten häkkikasvatus Euroopassa.

3. Kansalaisaloitteesta Suomessa vastaa SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto.

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto on vuodesta 1901 eläinsuojelutyötä tehnyt Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kaikki eläimet ja liiton toiminta kattaa koko maan.

Jaa sivu