Eurooppalaiset trofee-metsästäjät Afrikassa – yleisötilaisuus
1.9.2014
Metsästysturismi eteläiseen Afrikkaan lisääntyy – uhanalaisia eläimiä kasvatetaan tarhoissa trofee-metsästystä varten
Villieläimiä tarhataan Afrikassa metsästysturismin käyttöön. Turistit tulevat pääasiassa länsimaista. Mitä ongelmia Afrikan metsästysturismiin liittyy?
SEY tuo syyskuussa Suomeen eteläafrikkalaisen toimittajan Ian Michlerin vastaamaan tähän kysymykseen. SEY järjestää yleisölle avoimen tilaisuuden Helsingissä 1.9. ja Turun Eläinsuojeluyhdistys TESY ja Eläinsuojeluliitto Animalia Turussa 3.-4.9.
Eteläisessä Afrikassa käy vuosittain tuhansia amerikkalaisia ja eurooppalaisia turisteja, joiden tärkeimpänä tavoitteena on ampua uhanalaisen eläinlajin edustaja ja ottaa siitä mukaan trofee eli metsästysmuisto.
Tuhansia eläimiä, tyypillisimmin leijonia, mutta myös muun muassa sarvikuonoja, puhveleita ja tiikereitä, pidetään vankeudessa, jotta turistit voivat metsästää niitä aidatuilla alueilla. Aitauksilla varmistetaan, että metsästysturistin matkasta tulee onnistunut.
Villien eläinten kasvatus, aitaaminen ja tarhametsästys uhkaa eläinten hyvinvointia monin tavoin. Tarhametsästys aiheuttaa uhkan myös luonnonvaraisille eläinkannoille.
”Tavallisten maatilojen muuntaminen riistankasvatus- ja trofee-metsästystarhoiksi lisääntyy Etelä-Afrikassa voimakkaasti. Käytännössä kaikki Etelä-Afrikassa tapahtuva trofee-metsästys on nykyisin luonteeltaan tarhametsästystä. Tämä tarkoittaa sitä, että metsästys tapahtuu aidatulla alueella, jonne eläimet on tuotu ammuttaviksi ja josta ne eivät pääse pois. Koko teollisuus, jossa eläimiä jalostetaan intensiivisesti ja jossa leijonia ja muita petoeläimiä pidetään suljetuissa tiloissa, jotta jännitystä hakevat turistit voivat ampua niitä, sijoittuu räikeimpien kuviteltavissa olevien eläinten hyväksikäytön muotojen joukkoon”, kommentoi Michler.
Ian Michler on työskennellyt viimeiset 24 vuotta erityisoppaana, konsulttina ja luontokuvaukseen erikoistuneena toimittajana Afrikassa. Hän on julkaissut lukuisia artikkeleita ympäristönsuojelusta, riistanhoidosta, ekoturismista sekä muista ympäristöasioista sekä kirjoittanut useita luonnonhistoriaa ja Afrikkaa käsitteleviä kirjoja. Lisäksi hän on työskennellyt tutkijana useissa kansainvälisten TV-kanavien luonnonhistoriallisissa dokumenttiohjelmissa.
SEY järjestää 1.9. lehdistötilaisuuden Pressiklubilla Helsingissä ja avoimen yleisötilaisuuden kaikille kiinnostuneille Helsingin yliopiston Metsätalossa, salissa 4, klo 17.30 – 19.00.
Tervetuloa!