Heli Castrénin apuraha myönnettiin hevosten kuiviketutkimukseen

19.6.2018

TIEDOTE 19.6.2018

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto on myöntänyt Heli Castrénin apurahan tutkimukseen, jossa selvitetään erilaisten kuivikemateriaalien vaikutusta hevosten hyvinvointiin. Tutkimus on osa suurempaa Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja Luonnonvarakeskuksen hevostutkimushanketta Ypäjän hevosopistossa.  Kuiviketutkimuksen käyttäytymisosiosta vastaa professori Anna Valros.

– Hevosia pidetään Suomessa pääasiassa yksittäiskarsinoissa, missä hevoset viettävät usein yli puolet vuorokaudesta. Hevosten hengitystieongelmat ovat yleisiä: jopa 14% hevosista arvioidaan kärsivän astmasta. Yksi keskeinen riskitekijä tähän on sisätilojen ilmanlaatu. Kuivikkeen valinta vaikuttaa pölypartikkeleihin sekä ammoniakin pitoisuuteen talli-ilmassa. Se vaikuttaa myös merkittävästi hevosten lepoon, mukavuuteen ja viihtyvyyteen, perustelee Valros tutkimuksen aihetta.

SEY myöntää apurahan vuosittain tutkimushankkeelle tai tutkimushankkeille, joilla edistetään eläinten hyvinvointia.  Eri kuivikkeiden vaikutuksia hevosten käyttäytymiseen on tutkittu melko vähän, mutta harvojen tutkimusten perusteella vaikuttaa siltä, että kuivike vaikuttaa muun muassa hevosten makuuaikaan ja ei-toivottujen käyttäytymisten esiintymiseen. Käyttäytymismuutokset kertovat, että hevoset kokevat erilaiset kuivikkeet eri tavoin. Kuivikkeen avulla voi siten suoraan vaikuttaa hevosen hyvinvointiin.

– Moni hevonen viettää valitettavan suuren osan vuorokaudestaan yksin karsinassa, joten karsinan mukavuus on hyvin tärkeä hevosten hyvinvointiin vaikuttava tekijä. Hevosten hyvinvointitutkimusta on ylipäänsä tehty Suomessa varsin vähän, vaikka tarve tutkitulle tiedolle on suuri hevosharrastuksen suosion jatkaessa kasvuaan. Valrosin työryhmän tutkimus tuo tarpeellista tietoa ja toivottavasti lisää keskustelua hevosten hyvinvoinnista ja hevosten pito-olosuhteista Suomessa, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Lisätietoja:

Heli Castrén oli suomalaisen eläintutkimuksen uranuurtaja. Castrén väitteli ensimmäisenä Suomessa kotieläinten käyttäytymistieteestä. Hänen vuonna 1993 valmistunut väitöskirjansa käsitteli sikoja: emakon hormonitoimintaa ja pesänrakennusta sekä imetykseen liittyvää emakon ja pikkuporsaiden vuorovaikutusta. Myöhemmin Castrén keskittyi pikkuvasikoiden hyvinvoinnin ja käyttäytymisen tutkimiseen. Castrén keräsi aiheen ympärille poikkitieteellisen, yli tiedekunta- ja ministeriörajojen ulottuvan tutkimusryhmän.

Castrén teki aktiivisesti myös eläinsuojelutyötä. Hän oli SEYn hallituksen jäsen vuosina 1989 – 1995, ja vuodesta 1991 lähtien hän toimi hallituksen varapuheenjohtajana. Castrén kuoli 1996.

Haastattelut:

Kati Pulli
Toiminnanjohtaja
SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto
050 371 2740
kati.pulli@sey.fi

Anna Valros
Professori, tutkimusryhmän johtaja
050 415 1242
anna.valros@helsinki.fi

Jaa sivu
Skip to content