
Julkaisimme oppaan luonnonvaraisten eläinten hoidosta
9.10.2024
Opas luonnonvaraisten eläinten hoidossa noudatettavista toimintaperiaatteista on julkaistu. Oppaaseen on koottu ohjeita muun muassa luonnonvaraisten eläinten hoidon etiikasta, eläinten hyvinvoinnista, eutanasiasta, hoitotiloista sekä kiinniotosta, kuljetuksesta ja vapauttamisesta. Luonnonvaraisten eläinten hoitajat ovat jo pitkään kaivanneet hyvien käytäntöjen kokoamista yksiin kansiin.
Eläinten hyvinvointilain mukaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on autettava. Käytännössä luonnonvaraisen eläimen auttaminen voi tarkoittaa esimerkiksi vaaralliseen paikkaan joutuneen eläimen siirtämistä tai opastamista pois alueelta tai sairaan tai loukkaantuneen eläimen hoitoon toimittamista tai lopettamista.
Kuka luonnonvaraisia eläimiä hoitaa?
Luonnonvaraisten eläinten hoito on loukkaantuneiden, orpojen tai muutoin apua tarvitsevien luonnoneläinten tilapäistä hoitoa, jonka tarkoituksena on palauttaa terveet eläimet takaisin luontoon. Suomessa on vain muutamia ammattimaisesti toimivia luonnonvaraisten eläinten hoitoloita. Suurin osa hoidosta tapahtuu vapaaehtoisten hoitajien toimesta, esimerkiksi eläinsuojelujärjestön tiloissa tai hoitajan oman kodin yhteydessä. Luonnonvaraisten eläinten hoitotoiminnasta on tehtävä ilmoitus aluehallintovirastolle.
Miksi opasta tarvitaan?
Suomessa ei ole ollut yhteisiä, selkeitä ja yleisesti hyväksyttyjä hyviä käytäntöjä ja ohjeita luonnonvaraisten eläinten hoitoon. Tiedot ja taidot lajien tarpeista ja käyttäytymisestä sekä luonnossa että erityisesti hoito-olosuhteissa ovat usein puutteellisia. Tutkittua tietoa on puuttunut muun muassa oikeanlaisista hoitotiloista, stressin minimoimisesta ja positiivisten ärsykkeiden lisäämisestä. Vaikka joitakin hoito-ohjeita on aiemminkin ollut olemassa suomeksi, ne keskittyvät lähinnä eläinten ruokintaan ja lääkitsemiseen. Nyt julkaistu opas on koottu vastaamaan tähän tarpeeseen.
Mitä opas sisältää?
Uuteen oppaaseen on koottu ohjeet muun muassa luonnonvaraisten eläinten hyvinvoinnin ja eläimen kokeman stressin arvioimiseen, hoidon ajoittamiseen, eutanasiaan, hoitotiloihin sekä kiinniottoon, kuljetukseen ja vapauttamiseen. Opas sisältää tietoa siitä, millaisia erityispiirteitä luonnonvaraisilla eläimillä on, ja miten ne voidaan ottaa huomioon. Opas sisältää myös osiot luonnonvaraisten eläinten hoidon etiikasta sekä luonnonvaraisia eläimiä koskevasta lainsäädännöstä.
Kenelle opas on tarkoitettu?
Opas on tarkoitettu kaikille luonnonvaraisia eläimiä hoitaville tahoille ja henkilöille. Sen tarkoituksena on varmistaa, että kaikilla luonnonvaraisia eläimiä hoitavilla tahoilla on riittävät perustiedot ja -taidot ja että hoitokäytäntöjen perusteet ovat yhtenäiset koko maassa.
Oppaan on laatinut SEY Suomen eläinsuojelu yhteistyössä oppaan rahoittaneen maa- ja metsätalousministeriön, Ruokaviraston ja Eläinten hyvinvointikeskuksen ja Korkeasaaren eläintarhan kanssa. Opas on saatavilla Valtioneuvoston yhteisestä julkaisuarkistosta Valtosta ja se toimitetaan tiedoksi kaikille aluehallintovirastoihin ilmoituksen tehneille luonnonvaraisten eläinten hoitajille.
MMM:n tiedote
Sinua saattaa kiinnostaa myös
Helsingin pelastuslaitos vähentää luonnoneläinten auttamista
Helsingin kaupungin pelastuslaitos ilmoitti rajoittavansa voimakkaasti luonnoneläinten auttamista. Päätös on luonnoneläinten kannalta murheellinen.
Lue lisääEpämääräinen lakipykälä jättää luonnoneläimen pulaan
Ihmisen toiminnan takia loukkaantuneen luonnonvaraisen eläimen auttaminen on kansalaisvelvollisuus. Silti eläimen kuljettaminen, hoito ja kuntoutus on Suomessa lähes täysin vapaaehtoisten varassa. Auttaminen vaatii joko runsaasti auttavia käsipareja tai henkilökohtaista venymistä.
Lue lisää