Kesä on hädässä olevien eläinten sesonkiaikaa – SEYn vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat auttavat matalalla kynnyksellä

16.5.2017

TIEDOTE 16.5.2017

Uskallan auttaa -kampanja kiinnittää huomiota eläinten avuntarpeeseen ja tekee eläinsuojeluneuvojatoimintaa tutuksi. Neuvojat auttavat erityisesti lemmikki- ja luonnoneläimiä.

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat saavat kesäaikaan erityisen paljon yhteydenottoja hädässä olevista eläimistä. Erityisesti kansalaisia huolettavat ulos kytketyt koirat, joilla ei ole asianmukaista säänsuojaa ja vettä. Myös irtokissoista otetaan yhteyttä.

Luonnoneläimet ja varsinkin niiden yksinolevat poikaset huolestuttavat ihmisiä. Rusakon- tai linnunpoikanen olisi kuitenkin parempi jättää rauhaan, ellei se ole varmuudella orpo tai loukkaantunut. Luonnoneläintä ei koskaan pidä lähteä hoitamaan itse, vaan sille tulee hankkia asiantuntevaa apua.

– On hienoa, että ihmiset kiinnittävät huomiota luonnoneläinten hätään. Usein eläin ei kuitenkaan ole avun tarpeessa. Esimerkiksi yksin kyyhöttävällä rusakonpoikasella tai maassa olevalla linnunpoikasella ei todennäköisesti ole hätää, vaan emo käy ruokkimassa sitä säännöllisesti. Jos poikanen on aivan tien vieressä, voi sen siirtää hieman kauemmas. Avun tarve tulisi aina ensin varmistaa asiantuntevalta taholta, kuten SEYn vapaaehtoiselta eläinsuojeluneuvojalta, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Apua matalalla kynnyksellä

SEYn eläinsuojeluneuvojiin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, kun epäilee eläimen olevan avun tarpeessa. Eläinsuojeluneuvojat antavat neuvoja puhelimitse tai sähköpostitse, ja suurin osa myös tekee saamiensa ilmoitusten perusteella eläinsuojeluneuvontakäyntejä eläinten pitopaikkoihin. Tavallisesti tapaukset selviävät neuvonnalla ja yhteistyöllä eläimen omistajan kanssa. Vakavat tapaukset siirretään viranomaisten hoidettaviksi.

SEYllä on yli 80 vapaaehtoista eläinsuojeluneuvojaa. Neuvojaverkosto kattaa noin 80 prosenttia Suomen kunnista. Vuonna 2016 neuvojat tekivät käyntejä noin 1 300 eläintenpitopaikkaan, joissa he kohtasivat lähes 5 000 eläintä. Neuvoja eläinongelmissa he antoivat noin 10 000 kertaa.

SEYn Uskallan auttaa -kampanja kiinnittää huomiota erityisesti hylättyjen kissojen ongelmaan ja ratkaisuihin, sosiaalisten ongelmien mukanaan tuomiin riskeihin lemmikeille, luonnonvaraisten eläinten hoitoon sekä luonnoneläinten kohteluun.

– Usein ongelmat lemmikinpidossa kärjistyvät, koska niihin ei uskalleta hakea apua ajoissa. Haluamme kampanjalla muistuttaa, että on parempi tarttua ongelmiin ja tarvittaessa pyytää asiantuntevaa apua kuin odottaa tilanteen pahenemista, sanoo Pulli.

Lähimmän vapaaehtoisen eläinsuojeluneuvojan yhteystiedot löydät osoitteesta www.sey.fi

Lisätietoja:

SEYn vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat: http://www.sey.fi/seytoimii/elainsuojeluneuvonta

Lisätietoa eläinsuojeluneuvonnasta: http://www.sey.fi/seytoimii/elainsuojeluneuvonta

SEY kouluttaa uusia eläinsuojeluneuvojia kahden vuoden välein. Vuonna 2016 valmistui 26 uutta eläinsuojeluneuvojaa. Seuraava koulutus järjestetään vuonna 2018. Lisäksi neuvojille järjestetään täydennyskoulutusta kahdesti vuodessa.

Haastattelut:

Kati Pulli
Toiminnanjohtaja
050 371 2740
kati.pulli@sey.fi

Annukka Seppävuori
Viestintäpäällikkö
050 557 2463
annukka.seppavuori@sey.fi

Jaa sivu