![Kuvassa on hyvinvoiva karhu luonnossa.](https://sey.fi/wp-content/uploads/2022/08/08-23-Rautakarhu-kuva-zdenek-machacek-unsplash-1280x640.jpg)
Kuka päättää, onko karhun elämä elämisen arvoista?
25.8.2022
Viime aikoina huomiota on herättänyt Joensuussa Enon alueella liikkuva rautakarhu. Karhu on määrätty lopetettavaksi jo vuosi sitten elokuussa 2021, mutta lopettamispäätös on herättänyt kritiikkiä.
Ihminen on eläinsuojelulain mukaan velvoitettu auttamaan vahingoittunutta tai sairasta luonnonvaraista eläintä. Olemme siis lain nojalla velvollisia auttamaan loukkaantunutta karhua. Auttamisvelvollisuutta korostaa myös se, että karhun loukkaantuminen on tässä tilanteessa täysin ihmisestä johtuvaa. Karhu on jäänyt jumiin rauta-ansaan, jonka käyttötarkoitus on pienempien eläinten metsästäminen. Eläimiä, joille rautoja ei ole ”tarkoitettu”, jää myös rautoihin kiinni. Näin on käynyt jo liian monta kertaa, ja tulee varmasti käymään niin kauan kuin rautojen käyttö on sallittua. Rautojen käyttö tulisi SEYn mielestä lopettaa.
Asiantuntijoilta on saatu erilaisia mielipiteitä nyt kyseessä olevan karhun osalta. Lopetuspäätöstä on perusteltu sillä, että rauta aiheuttaa karhulle kipua ja kärsimystä, ja rautojen poistoon liittyy monia erilaisia ongelmia ja riskejä. Karhu on toisaalta pärjännyt jo pitkään rauta jalassaan, myös pentujensa kanssa. Ulkomailla on vastaavista tilanteista myös kokemusta, jota olisi hyvä hyödyntää.
Emme voi yksioikoisesti tietää, miten karhu kokee oman elämänsä ja mikä on sen kannalta paras vaihtoehto. Eläimen kokemukseen, myös kipukokemukseen, vaikuttaa monen eri asian summa.
Ilman tutkimusta ei päästä varmuuteen vammojen laadusta. Lopetus- tai hoitopäätöksen tulisi mieluiten perustua eläimen tarkempaan tutkimukseen, mikäli se vain on mahdollista. Eläimen kokemusta, tunteita ja kuntoa tulisi arvioida pelkkää kipua moniulotteisemmin, eikä se ole helppoa. Rautakarhun tapauksessa voimme olettaa, että jos raudan poistaminen onnistuu eikä karhulle jää vakavia vammoja, mahdollistaisi se karhulle mielekkäämmän – ja kivuttomamman – elämän.
SEY peräänkuuluttaa laajempaa keskustelua loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten auttamisesta ja loukkaantumisten ennaltaehkäisystä, etenkin kun aiheuttajana on ihminen.