Kysymyksiä ja vastauksia tavoitekasvatettujen koirien kotiuttamisesta
19.2.2015
Sivu liittyy tavoitekasvatettujen koirien kodinetsintäilmoitukseen. Teksti on laadittu yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa.
1) Mitä tarkoittaa tavoitekasvatettu koira?
Koira, joka on kasvatettu käytettäväksi tieteellisiin tarkoituksiin tai opetustarkoituksiin.
2) Mitä koiria nämä ovat?
Koirat ovat rodultaan beagleja.
3) Miksi juuri beagleja?
Alun perin rotu valikoitui tavoitekasvatukseen mm. kokonsa ja sosiaalisen luonteensa vuoksi. Koirien tulee viihtyä laumassa ja olla helposti käsiteltäviä.
4) Millaisissa oloissa koirat ovat eläneet?
Koe-eläinkeskuksessa koirat ovat eläneet kennelolosuhteissa. Koirilla ei ole ollut yhteyttä lauman ulkopuolisiin lajitovereihin tautiriskien takia. Koirien ulkoilu on tapahtunut katetussa tilassa. Lisäksi koirilla on ollut virikkeinä mm. ydinluita ja erilaisia aktivointileluja.
5) Kuka on vastannut koirien hyvinvoinnista?
Koirien hyvinvoinnista ovat vastanneet koulutetut eläintenhoitajat ja koe-eläinkeskuksen nimetty eläinlääkäri.
6) Millaista tutkimusta koirilla on tehty?
Koirat ovat osallistuneet sekä uuden eläinlääkkeen kehitystutkimukseen että kognitiotutkimukseen, jossa ne ovat katsoneet kuvia tietokoneen näytöltä. Eläinlääketutkimuksessa koirille ei ole annettu myrkyllisiä aineita vaan tutkimuksessa on testattu uuden eläinlääkkeen sopivaa annostusta. Tutkimusten perusteella uusi turvallisemman nukutuksen turvaava eläinlääke saatiin kehitettyä ja se tulee markkinoille jonkin ajan kuluttua. Kognitiotutkimuksessa on kehitetty uusia mittausmenetelmiä koirien tunnetilojen tutkimukseen ja saatu uutta tietoa koiran mielenilmiöistä. Sen lisäksi koirat ovat osallistuneet eläinlääketieteen opiskelijoiden opettamiseen: opiskelijat ovat tutustuneet koirien käsittelyyn ja ultraäänitutkimuksen tekemiseen näiden eläinten avulla.
7) Ovatko koirat tunteneet kipua?
Eläinlääkkeen kehitystutkimuksessa koirat ovat tunteneet kipua neulanpiston verran silloin kun niistä on otettu verinäyte tai niille on annettu rauhoitusainetta tutkimuksia varten.
8) Miksi beaglet kotiutetaan?
Tutkijat arvostavat koiria ja niiden panosta tieteen hyväksi. Koirat ovat hyväkuntoisia, joten työuransa jälkeen ne siirtyvät ansaitusti viettämään eläkepäiviään.
9) Onko tällaisesta kotiuttamisesta aikaisempaa kokemusta?
Tavoitekasvatettujen eläinten kotiuttamisesta ei ole Suomessa aikaisempaa kokemusta eli tämä on ensimmäinen kerta, mutta maailmalla kotiuttamisia on tehty lukuisia.
10) Millaisia haasteita kotiuttaminen pitää sisällään?
Koirat ovat tottuneet elämään laumassa, joten niitä ei voi kotiuttaa yksittäin. Koirat ovat tottuneet rutiininomaiseen ja vähävirikkeiseen elinympäristöön. Tämän seurauksena ne saattavat reagoida herkemmin ympäristön muutoksiin, uusiin esineisiin ja asioihin. Lisäksi koirat saattavat haukkua, eivätkä ne sovellu pidettäväksi kerrostalossa. Koiria ei ole koulutettu sisäsiisteiksi. Parhaillaan koiria totutetaan uusiin asioihin ja niitä sopeutetaan virikkeellisempään ja vaihtelevampaan elämään.
11) Onko näillä kotiutettavilla beagleilla sairauksia tai vammoja?
Yhdellä koirista on muita lyhyempi häntä – vaurioitunut hännänpää on jouduttu aikoinaan poistamaan tapaturman vuoksi. Yhdellä koirista on kolmannen silmäluomen eli vilkkuluomen tyvessä sijaitsevan kyynelrauhasen esiinluiskahdus eli ns. kirsikkasilmä, joka korjataan ennen kotiutusta Eläinsairaalassa. Koirilla on todettu ihmisille vaaratonta kantaa oleva giardia-tartunta, joka lääkitään ennen koirien luovuttamista uusiin koteihin. Osa koirista voi reagoida stressiin mahallaan.
12) Kuka vastaa koirien hyvinvoinnista kotiuttamisen aikana, ja entä sen jälkeen?
Koirista vastaa koe-eläinkeskuksen henkilökunta siihen saakka kunnes ne luovutetaan uusille omistajille yhteistyössä SEYn kanssa. Sen jälkeen omistaja vastaa koiran hyvinvoinnista.
13) Minkälaisia koteja SEY etsii näille koirille?
Kriteerit ovat tiukat ja kaikki soveltuvat ehdokkaat haastatellaan ennen uusien kotien valitsemista. Kriteereitä ovat mm.
• Kodissa ei ole alle 10-vuotiaita lapsia
• Omakotitalo, mieluusti aidatulla ulkotarhalla
• Omistajan tulisi varautua mahdollisiin käytösongelmiin (sisäsiisteysongelmat, eroahdistus, irtaimiston tuhoaminen) ja sitoutua pitkäjänteisesti näiden ratkaisemiseen
• Omistajalta edellytetään kokemusta koirien käytöksen tulkitsemisesta ja resursseja mahdollisten käytösongelmien hoitamiseen.
• Omistajalla tulee olla mahdollisuus pitää koirat erillään muista perheen eläimistä, mikäli ne eivät tule toimeen keskenään
14) Pääseekö koiria katsomaan?
Tässä vaiheessa etsitään potentiaalisia kotiehdokkaita. Koteihin parhaiten sopivat koiraparit valitaan omistajien toiveiden ja koirien tarpeiden mukaisesti. Vain koirien uusiksi kodeiksi valittujen henkilöiden on mahdollista tutustua koiriin etukäteen.