Kysymyksiä ja vastauksia tutkimuskäyttöön kasvatettujen koirien kotiuttamisesta

22.9.2015

Sivu liittyy tutkimuskäyttöön kasvatettujen koirien kodinetsintäilmoituksiin. Teksti on laadittu yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa.

1) Mitä tarkoittaa tutkimuskäyttöön kasvatettu koira?

Koira, joka on kasvatettu käytettäväksi tieteellisiin tarkoituksiin tai opetustarkoituksiin.

2) Mitä koiria nämä ovat?

Koirat ovat rodultaan beagleja ja ne ovat 3-vuotiaita.

3) Miksi juuri beagleja?

Alun perin rotu valikoitui tutkimuskäyttöön kasvatettavaksi mm. kokonsa ja sosiaalisen luonteensa vuoksi. Koirien tulee viihtyä laumassa ja olla helposti käsiteltäviä.

4) Millaisissa oloissa koirat ovat eläneet?

Koe-eläinkeskuksessa koirat ovat eläneet kennelolosuhteissa. Koirilla ei ole ollut yhteyttä lauman ulkopuolisiin lajitovereihin tautiriskien takia. Koirien ulkoilu on tapahtunut katetussa tilassa. Lisäksi koirilla on ollut virikkeinä mm. ydinluita ja erilaisia aktivointileluja.

5) Kuka on vastannut koirien hyvinvoinnista?

Koirien hyvinvoinnista ovat vastanneet koulutetut eläintenhoitajat ja koe-eläinkeskuksen nimetty eläinlääkäri.

6) Millaista tutkimusta koirilla on tehty?

Koirat ovat olleet mukana nukutusainetutkimuksessa, jonka avulla on kehitetty koirille uutta, aiempaa parempaa ja turvallisempaa nukutusainetta. Tutkimuksessa koirille ei ole annettu myrkyllisiä aineita, vaan tutkimuksessa on testattu uutta eläinlääkettä rauhoituksessa. Tutkimuksella on pyritty siihen, että eläinlääkäreillä on tulevaisuudessa käytettävissään nykyistä turvallisempi nukutusaineiden yhdistelmä koirapotilaita varten.

7) Ovatko koirat tunteneet kipua?

Eläinlääkkeen kehitystutkimuksessa koirat ovat tunteneet kipua neulanpiston verran silloin, kun niistä on otettu verinäyte tai niille on annettu rauhoitusainetta tutkimuksia varten. Koirat on kanyloitu paikallispuudutuksessa.

8) Miksi beaglet kotiutetaan?

Tutkijat arvostavat koiria ja niiden panosta tieteen hyväksi. Koirat ovat hyväkuntoisia, joten työuransa jälkeen ne siirtyvät ansaitusti viettämään eläkepäiviään.

9) Onko tällaisesta kotiuttamisesta aikaisempaa kokemusta?                                               

Toinen ryhmä tutkimuskäyttöön kasvatettuja beagleja kotiutettiin ensimmäistä kertaa Suomessa keväällä 2015 ja kokemukset koirien sopeutumisesta ovat hyviä. Maailmalla kotiuttamisia on tehty lukuisia.

10) Millaisia haasteita kotiuttaminen pitää sisällään?

Koirat ovat nuoria ja terveitä, mutta tottumattomia lemmikkinä elämisen arkeen. Koirat ovat tottuneet elämään laumassa, joten niitä ei pääsääntöisesti voi kotiuttaa ainoaksi koiraksi. Koirat ovat tottuneet rutiininomaiseen ja vähävirikkeiseen elinympäristöön. Tämän seurauksena ne saattavat reagoida herkästi ympäristön muutoksiin, uusiin esineisiin ja asioihin. Lisäksi koirat saattavat haukkua, eivätkä ne pääsääntöisesti sovellu pidettäväksi kerrostalossa. Koiria on opetettu sisäsiistiksi kesästä 2015 lähtien, mutta koulutusta pitää vielä jatkaa. Koiria on totutettu kesän ja syksyn 2015 aikana uusiin asioihin ja niitä sopeutetaan virikkeellisempään ja vaihtelevampaan elämään, mutta kodilta vaaditaan silti rauhallisuutta ja ymmärrystä koiran taustaa kohtaan.

11) Onko näillä kotiutettavilla beagleilla sairauksia tai vammoja?

Yhdellä koirista on havaittu röntgenmuutoksia kyynärnivelessä ja se voi tarvita tulevaisuudessa oireenmukaista hoitoa. Tällä hetkellä koira ei oireile. Koirilla voi olla myös giardia-tartunta, joka lääkitään ennen koirien luovuttamista uusiin koteihin. Koirilla tehdyt tutkimukset eivät ole aiheuttaneet niille sairauksia tai vammoja.

12) Kuka vastaa koirien hyvinvoinnista kotiuttamisen aikana, ja entä sen jälkeen?

Koirista vastaa koe-eläinkeskuksen henkilökunta siihen saakka kunnes ne luovutetaan uusille omistajille yhteistyössä SEYn ja Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen kanssa. Sen jälkeen omistaja vastaa koiran hyvinvoinnista.

13) Minkälaisia koteja näille koirille etsitään?

Kriteerit ovat tiukat ja kaikki soveltuvat ehdokkaat haastatellaan ennen uusien kotien valitsemista. Kriteereitä ovat mm.

• Omistajan tulisi varautua mahdollisiin käytösongelmiin (sisäsiisteysongelmat, eroahdistus, irtaimiston tuhoaminen) ja sitoutua pitkäjänteisesti näiden ratkaisemiseen.

• Omistajalta edellytetään kokemusta koirien käytöksen tulkitsemisesta ja resursseja mahdollisten käytösongelmien hoitamiseen.

• Omistajalla tulee olla mahdollisuus pitää koirat erillään muista perheen eläimistä, mikäli ne eivät tule toimeen keskenään.

Tutustu koirakohtaisiin ilmoituksiin täällä.

14) Pääseekö koiria katsomaan?

Tässä vaiheessa etsitään potentiaalisia kotiehdokkaita. Koteihin parhaiten sopivat koirat valitaan omistajien toiveiden ja koirien tarpeiden mukaisesti. Vain koirien uusiksi kodeiksi valittujen henkilöiden on mahdollista tutustua koiriin etukäteen. Koirien sijoittamisesta vastaa Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistys, joka vastaa koiria koskeviin tiedusteluihin numerossa 045 135 9726 tai sähköpostitse pk-esy@pk-esy.fi

 15) Kuinka paljon Helsingin yliopistolla on tavoitekasvatettuja koiria?

Nämä kahdeksan beaglea ovat tällä hetkellä yliopiston viimeinen koiraryhmä.

Jaa sivu
Skip to content