Laiminlyödyt kissat vievät leijonanosan eläinsuojelijoiden resursseista – SEY julkaisi kissoihin liittyvät tavoitteensa uuteen eläinsuojelulakiin

9.12.2014

TIEDOTE 9.12.2014 

Eläinsuojelulain kokonaisuudistus on parhaillaan käynnissä, ja SEY on julkaissut yksityiskohtaiset tavoitteensa lain uudistukselle. SEY julkaisee nyt kissojen hyvinvointiin liittyvät tavoitteensa uuteen eläinsuojelulakiin.

Löytöeläintaloihin päätyy vuosittain noin 10 000 kissaa – hylätyistä lemmikkieläimistä noin 90 prosenttia on kissoja. SEYn arvion mukaan vähintään yhtä monta kissaa kuolee luontoon tai lopetetaan ei-toivottuna joka vuosi.

– Kissoihin liittyvät eläinsuojeluongelmat työllistävät vapaaehtoisia valtavasti. Sadat vapaaehtoiset tekevät vuosittain tuhansia tunteja työtä kissojen kärsimyksen vähentämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi. Työtaakka tuntuu monista ylivoimaiselta. Kissojen kärsimystä ja ihmisten hätää eläinten puolesta on kuitenkin mahdollista lievittää. Nyt tarvitaan lainsäätäjän tahtoa asian edistämiseksi, kommentoi SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

– On vahingollista ajatella, että kissa on puolivilli eläin, joka pitää itsestään huolta ja etsii ruokansa ja turvapaikkansa itse. Tavoitteenamme on, että jokaisella kissalla – kuten kaikilla kesyeläimillä – on omistaja, joka vastaa eläimen terveydestä ja hyvinvoinnista, sanoo Pulli.

SEYn tavoitteena on kissojen sterilisaation ja kastraation huomattava yleistyminen, jotta suunnittelemattomien pentueiden määrä saadaan vähenemään. Erityisen tärkeää olisi kaikkien ulkoilevien kissojen leikkauttaminen. Tätä tulee SEYn mielestä edistää lainsäädännöllä. Lakiin tulee kirjata myös asteittain voimaan tuleva velvollisuus tunnistusmerkitä kissat ja merkitä omistajan tiedot rekisteriin.

– Monilla paikkakunnilla huolta aiheuttavat erityisesti villiintyneet, hylätyistä kissoista lisääntyneet kissapopulaatiot. Lisäksi yksittäisiä hylättyjä ja kodittomia kissoja löytyy ympäri vuoden. Ilman omistajaa elävät kissat ovat yleensä aliravittuja, sairaita ja sisäsiittoisia, kertoo Pulli.

– Villiintyneiden kissojen kiinniotto ja hoito ei kuulu nykylainsäädännössä kenellekään. Monet eläinsuojeluviranomaiset pesevätkin asiasta kätensä. Kissapopulaatioita hillitään monin paikoin vapaaehtoisvoimin, mutta läheskään kaikkialla tämä ei ole mahdollista. Myös tähän asiaan toivomme ratkaisua uudessa laissa.

SEYn mielestä kissojen ongelmat olisi järkevintä ehkäistä ennalta.

– Kissaongelmat eivät ratkea ilman huomattavaa asennemuutosta. Lainsäädännöllä voidaan kuitenkin luoda edellytykset muutokselle. Ikävä kyllä kissojen hyvinvointiongelmia vähätellään monesti, ja vaatimuksiin kissojen hyvinvoinnin parantamisesta suhtaudutaan jopa huvittuneesti.

– Kissa on kärsimyskykyinen ja tunteva eläin siinä missä muutkin. Sillä on oikeus turvalliseen elinympäristöön, kivuttomaan ja lajityypilliseen elämään, terveydenhoitoon sekä oikeaan ravitsemukseen. Tämä on otettava huomioon niin lainsäädännössä kuin käytännöissäkin, sanoo Pulli.

Lisätietoja:
– SEY esittää eläinsuojelulakiin tavoitteita 13 eri teemalla. Yksittäisiä tavoitteita on yli 150. Kaikki SEYn tavoitteet ovat nähtävissä nettisivustolla elainsuojelulaki.fi.
– SEYn jäsenyhdistykset ja vapaaehtoiset järjestävät kissojen leikkautus- ja tunnistusmerkintätapahtumia ympäri Suomen. Tarvitaan huomattavia lisäresursseja, jotta vapaaehtoinen toiminta kattaisi koko maan.

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto on vuodesta 1901 eläinsuojelutyötä tehnyt Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kaikki eläimet ja liiton toiminta kattaa koko maan.

Maria Lindqvist
viestintäpäällikkö
maria.lindqvist@sey.fi
GSM 050 557 2463

Kati Pulli
toiminnanjohtaja
kati.pulli@sey.fi
GSM 050 371 2740

www.sey.fi

Jaa sivu
Skip to content