Lapväärtiläisen lammastilan eläinsuojelutapaus on osoitus pitkään jatkuneesta epäkohdasta – uusi eläinsuojelulaki ei ole tuomassa helpotusta eläinten hätään
12.4.2018
TIEDOTE 12.4.
Yle ja lukuisat muut tiedotusvälineet ovat viime päivinä uutisoineet Kristiinankaupungin Lapväärtissä tapahtuneesta epäillystä eläinsuojelurikoksesta.
Tapaus sai alkunsa, kun SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja sai ilmoituksen lampaiden huonosta pidosta viime viikolla. Eläinsuojeluneuvoja löysi tilalta sairaita ja huonokuntoisia lampaita sekä useita kuolleita karitsoja. Eläinten säänsuojat olivat kelvottomassa kunnossa ja ruoka likaantunutta. Eläinsuojeluneuvoja hälytti välittömästi paikalle poliisin ja eläinlääkärin, jotka vastaavat tapauksen jatkosta.
– Yle uutisoi, että poliisin mukaan tilan eläintenpidosta on tehty jo aikaisemmin kaksi eläinsuojeluilmoitusta, joiden perusteella on viime vuonna käynnistynyt rikostutkinta. Lampaiden pito on siis saanut jatkua, vaikka eläinten hyvinvoinnissa on ollut tiedossa merkittäviä ongelmia ja poliisi on aloittanut tutkinnan epäillystä eläinsuojelurikoksesta jo vähintäänkin kuukausia sitten, kertoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.
Vastaavista tapauksista, joissa eläinten kärsimys pitkittyy jopa useiden vuosien ajan, vaikka asia on eläinsuojeluviranomaisten tiedossa, on kirjoitettu tiedotusvälineissä toistuvasti.
– SEY on pitkään vaatinut, että eläinsuojeluviranomaisten tulee vastaavissa tilanteissa varmistaa eläinten hyvinvointi viipymättä, tarvittaessa huostaanotolla tai muilla pakkotoimilla, sen sijaan, että omistajalle annetaan yhä uusia määräyksiä ja määräaikoja niiden toteuttamiseen. Eläinsuojelulain tulee antaa mahdollisuus aikaiseen ja tehokkaaseen puuttumiseen, sanoo Pulli.
SEY on kampanjoinut vuosien ajan edistyksellisen eläinsuojelulain puolesta, ja eläinsuojeluvalvonnan ja toimenpiteisiin ryhtymisen tehostaminen on yksi päätavoitteista.
– Tällä hetkellä ongelmana on se, että eläimen pitäjä voi vuodesta toiseen jatka eläinten pitämistä laista piittaamatta, kuten Lapväärtin tapauksessakin on tapahtunut. Tämä ongelma täytyy uudella lailla ratkaista, jottei eläinten tarvitse enää kärsiä pitkiä aikoja, vaikka viranomaiset ovat tilanteesta tietoisia, sanoo Pulli.
– Puuttumiskynnystä tulisi madaltaa. Eläinsuojeluviranomaisilla pitää olla mahdollisuus ottaa eläimet huostaan pois omistajaltaan jo ennen kuin haitta on vakavaa, jos eläinsuojelulakia on toistuvasti rikottu.
Joulukuussa julkaistussa lakiluonnoksessa ei odotetulla tavalla ratkaistu ongelmaa pitkittyneistä eläinsuojelutapauksista. Luonnoksessa ehdotetaan, että valvontaviranomainen voisi ottaa eläimen pois omistajaltaan vasta kun eläimen hyvinvoinnille aiheutetaan ”vakavaa vaaraa” siinäkin tapauksessa, että lakia on toistuvasti rikottu.
– Riskinä on nyt se, että viranomaiset joutuvat odottamaan, että eläimet ovat lähes puolikuolleita ennen kuin voivat puuttua eläintenpitoon ottamalla eläimet pois. Jatkossa ongelma voi siis paheta entisestään, vaikka tarkoituksena oli korjata tilanne. Myös valvontaviranomaiset ovat ilmaisseet asiasta huolensa, sanoo Pulli.
– Juuri tämänkaltaiset pitkittyneet eläinsuojelutapaukset suututtavat kansalaisia ja turhauttavat myös valvontaviranomaisia. On ehdottoman tärkeää, että lakiluonnoksen puutteet korjataan myös tältä osin.
Lisätiedot:
– SEYn eläinsuojeluneuvojat ovat vapaaehtoisia, eläinsuojeluneuvontaan koulutettuja kansalaisia, jotka toimivat liiton alaisuudessa eri puolilla Suomea. SEYn eläinsuojeluneuvojat antavat neuvoja puhelimitse ja sähköpostitse ja suurin osa myös tekee saamiensa eläinsuojeluilmoitusten perusteella eläinsuojeluneuvontakäyntejä eläinten pitopaikkoihin.
– Lausuntokierros uudesta eläinsuojelulaista eli eläinten hyvinvointilaista päättyi helmikuun lopussa. Lain odotetaan etenevän eduskuntaan syksyllä 2018.
– SEYn näkemyksen mukaan luonnoksessa on muitakin vakavia puutteita. SEYn lausunto luonnoksesta eläinten hyvinvointilakiin: http://www.elainsuojelulaki.fi/seyn-lausunto-lakiin-elainten-hyvinvoinnista/#12
Haastattelut:
Kati Pulli
toiminnanjohtaja
p. 050 371 2740
kati.pulli@sey.fi
Kuva on vastaavasta eläinsuojelutapauksesta muutaman vuoden takaa. Eläinten huono kunto oli todettu jo kuukausia aiemmin, mutta eläimiä ei oltu huostaanotettu.