Lemmikki kuumassa autossa
Auton sisälämpötila voi nousta vaarallisen korkeaksi, vaikka aurinko ei paistaisi. Koiraa tai muuta lemmikkiä ei saa siksi jättää autoon pilviselläkään säällä.
Helteisellä säällä auton sisälämpötila voi nousta nopeasti jopa 80 asteeseen. Kuumassa autossa odottava eläin voi jo lyhyessä ajassa saada lämpöhalvauksen, joka voi pahimmassa tapauksessa johtaa eläimen kuolemaan. Esimerkiksi koira saa lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuin ihminen, sillä koira ei pysty säätelemään elimistönsä lämpöä ihon kautta hikoilemalla. Autossa tulee hyvin nopeasti liian kuuma myös muille eläimille.
Ikkunoiden raolleen jättäminen tai auton siirtäminen varjoon ei riitä pitämään autoa viileänä. Paras tapa välttää lämpöhalvaus onkin olla jättämättä koiraa tai muuta lemmikkiä autoon kesäsäällä.
Lämpöhalvauksen saanut koira tai muu eläin tarvitsee aina pikaista apua.
Toimi näin, jos huomaat koiran kuumassa autossa
Koira läähättää ja on levoton
Pyri tavoittamaan eläimen omistaja. Esimerkiksi kaupassa tai ostoskeskuksessa voi pyytää kuuluttamaan auton omistajaa.
Jos auton avaimen haltijaa ei löydy, soita hätäkeskukseen 112 ja pyydä ohjeita eläimen auttamiseksi.
Koira ei enää läähätä tai ole levoton, vaan makaa apaattisesti paikallaan.
Tilanne on vakava. Mikäli auton omistajaa ei onnistuta löytämään nopeasti, soita hätäkeskukseen numeroon 112 ja pyydä ohjeita eläimen auttamiseksi.
Auta lämpöhalvauksesta kärsivää koiraa. Siirrä lämpöhalvauksen saanut eläin varjoon ja kastele haalealla vedellä. Jos koira pystyy juomaan, anna sille viileää juomavettä.
Vie eläin eläinlääkärille, vaikka se ensiaputoimien seurauksena virkoaisikin. Kääri eläin matkan ajaksi viileään ja märkään pyyhkeeseen.
Joissakin autoissa ilmastoinnin voi jättää päälle, vaikka auto ei ole käynnissä. Tällöin auton ikkunaan kannattaa kiinnittää lappu, joka kertoo asiasta ohikulkijoille.