Mikä on avainlaji?
Sellaisia eläinlajeja, joilla on paljon tärkeitä tehtäviä luonnossa, kutsutaan avainlajeiksi.
Yhdysvalloissa sijaitsevan Yellowstonen kansallispuiston sudet ovat yksi tunnetuimmista esimerkeistä avainlajista ja avainlajin vaikutuksesta ekosysteemiin. Sudet metsästettiin kansallispuistosta aikanaan kokonaan.
Koska alueella ei enää asunut petoeläimiä, hirvieläinten määrä kasvoi nopeasti. Hirvien myötä maisema muuttui: hirvet söivät puiden taimet, eikä majaville riittänyt puita patoihin. Lintukannat hupenivat, koska puistossa ei ollut enää suojaisia pajukoita.
1990-luvulla kansallispuistoon palautettiin 40 sutta. Maisema alkoi nopeasti palautua. Susien takia hirvet ja muut laiduntajat eivät enää uskalla liikkua kaikkialla, joten pensaat ja puut pääsivät taas kukoistamaan. Samalla esimerkiksi majavien määrä alkoi kasvaa.
Tutustukaa avainlajin käsitteeseen esimerkiksi katsomalla oheinen video. Lisää tietoa avainlajeista löytyy myös Korvaamattomat-kirjasta.
Pohtikaa, mitkä kaikki lajit voivat olla avainlajeja?
Tiesitkö, että ulvominen on susille sama asia kuin puhelu kaverille tai tutulle? Sudet pyrkivät tavoittamaan ulvomisella toisensa pitkän matkan päästä. Sudet eivät pyri pysymään samassa nuotissa laulussaan, ja ne ulvovat yhdessä hieman eri korkeudelta samaa laulua. Näin ne todennäköisesti pyrkivät kuulostamaan isommalta laumalta kuin todellisuudessa ovatkaan. Sudet voivat ulvoa myös omalle laumalle, jolloin ulvomalla osoitetaan kiintymystä. Sudet voivat myös surra kuollutta läheistään ulvomalla.
Lisämateriaali: Kuinka sudet palauttivat Yellowstonen kansallispuiston sen luonnolliseen tilaan?
Saat videoon suomenkieliset tekstitykset, kun laitat cc-painikkeesta tekstitykset päälle ja valitset asetuksista automaattikäännöksen suomen kielelle. Huomioithan, että kyseessä on automaattikäännös, eli tekstitys ei ole välttämättä täsmällinen.