Mikä ihmeen Vapaa lehmä?
21.9.2015
Juustoportti lahjoittaa tämän vuoden loppuun jokaisesta myydystä Vapaan lehmän maitotuotteesta yhden sentin SEYn eläinsuojelutyölle. Hienoa! Asiat muuttuvat kulutusvalinnoilla. Tämä yksinkertainen pito-olosuhdeperusteinen ostopäätösmahdollisuus on merkittävä, sillä minkään muun meijerin tuotteista ei voi erotella lehmien pito-olosuhteita. Juustoportti on Vapaan lehmä maitotuoteperheellään hyväksynyt sen, etteivät kuluttajat enää tyydy siihen, mitä kaupan hyllyltä saa, vaan haluavat vaikuttaa eläinten hyvinvointiin valinnoillaan.
Mitä Vapaan lehmän maito lupaa? Ensinnäkin se kertoo, että lehmät saavat liikkua vapaana pihatossa. Suomessa edelleen noin puolet lehmistä elää parsinavetoissa paikalleen kytkettynä. Hyvin hoidettu parsinavettakin voi olla tyydyttävä ratkaisu lehmän hyvinvoinnin kannalta, mikäli lehmät päästetään parresta jaloittelemaan vuoden ympäri. Tämä on kuitenkin valtava lisätyövaatimus jo korkeasti työllistetylle tilalliselle eikä päivittäinen jaloittelu ole yleistä. Pihattonavetassa lehmät voivat liikkua vapaasti navettarakennuksen sisällä. Navettamallien eroja voidaan verrata esimerkiksi kananmunantuotantoon, missä vapaan kanan muna tarkoittaa sitä, että kana ei ole häkissä, vaan liikkuu hallissa vapaasti.
Toisena edistysaskeleena juustoporttilaisilla on nupoutuskustannusten korvaaminen tilallisille. Maksamalla tilalliselle eläinlääkärin kivunlievityksessä ja puudutuksessa tekemän nupoutuksen meijeri varmistuu siitä, ettei yksikään tuottaja tee nupoutusta itse taloudellisista vaikeuksista johtuen (lisätietoa nupoutuksesta löydät täältä). Noin puolet suomalaisista tiloista nupouttaa vasikat edelleen ilman kivunlievitystä, Juustoportilla ei yksikään.
SEYn eläinten hyvinvointi- ja suojelutavoitteisiin kuuluu eläinten vapaa liikkuminen sekä kivunlievitys, puudutus ja jälkikivunhoito kivuliaissa toimenpiteissä. Juustoportin Vapaan lehmän maitotuoteperhe täyttää nämä kriteerit. Juustoportti kustantaa nupoutuksen kaikille tuottajilleen, ei vain Vapaan lehmän maidontuottajille. Muita tuottajia ei siis pidetä Juustoportilla vähempiarvoisempina tai kohdella eri oikeuksin kuin Vapaan lehmän maidontuottajia.
Juustoportin Vapaan lehmän maitotiloilla käy eläinlääkäri vähintään kerran vuodessa tekemässä ennaltaehkäisevää ja neuvovaa työtä. Lisäksi tuottajat ja meijeri istuvat yhteisen palaveripöydän ääreen tasaisin väliajoin varmistaakseen yhteistyön sujuvuuden ja tuotannon toimitapojen parissa vallitsevan yhteisymmärryksen. Tällainen yhteistyö ei aina ole mahdollista isompien toimijoiden parissa, kun tuottajia on tuhansia ja toimitavat vaihtelevat laidasta laitaan. Tiivis yhteistyö helpottaa mahdollisten ongelmien havaitsemista varhaisessa vaiheessa. Juustoportin tuottajille mahdollistetaan myös eläinten käsittelykoulutuksia, joissa lempeän ja rauhallisen eläinten liikuttelun ja käsittelyn taitoja hiotaan yhdessä asiantuntijoiden kanssa.
Vapaa lehmä tuo kuluttajalle mieleen laitumella käyskentelevän eläimen ja onkin ongelmallista, että Juustoportin Vapaan lehmän maitopurkin kyljessä lehmät tuijottelevat maailmaa laitumella. Osalla Vapaan lehmän maitotiloista lehmät pääsevätkin ulkoilemaan, mutta se ei vielä ole purkin tae. Juustoportin toimintatapa on kuitenkin jatkuvaan kehitykseen pyrkivä ja ulkoilua pyritään jatkuvasti lisäämään.
Muutokset eläinten pidossa eivät tapahdu yhdessä yössä. SEYkään ei oleta, että kotieläintuotannossa olisi valmiita malliratkaisuja. Kehitys tapahtuu pienin askelin ja sen eteen ponnistelevia tulee tukea. On hienoa, että meijeri seuraa eläinten hyvinvoinnin kehitystä ja siihen kannustetaan, niin kannustavalla ilmapiirillä kuin taloudellisesti tukien. Kehityksen mahdollistaminen tosin vaatii sen, että tuotteilla on kysyntää, sillä vain silloin tuotanto on kannattavaa.
Ostamalla Vapaan lehmän maitotuotteita voitte tukea SEYn eläinsuojelutyötä vuoden 2015 loppuun asti. Lämmin kiitos Juustoportille yhteistyöstä!