Mikrosirun avulla kadonnut eläin pääsee kotiin – Turvasiru tutuksi 2020 -kiertueen aikana tunnistusmerkitään satoja eläimiä ympäri Suomen

6.3.2020

Löytöeläintaloihin päätyy vuosittain yli 10 000 kissaa ja koiraa. Kissoista vain noin joka neljäs haetaan takaisin omaan kotiinsa, kun taas koirista yhdeksän kymmenestä. Kotiin palautumattomista eläimistä osa päätyy paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen hoiviin etsimään uutta kotia, mutta osa eläimistä lopetetaan, kun lain edellyttämä 15 vuorokauden hoitovelvoite on täyttynyt.

Kun eläimeltä löytyy mikrosiru, jonka avulla omistajan ajantasaiset yhteystiedot löytyvät rekisteristä, omistajaan saadaan yhteys nopeasti, ja eläin pääsee takaisin kotiin.

– Meiltä kysytään usein, kuinka moni eläin säästyisi lopetukselta, jos sillä olisi mikrosiru ja ajantasaiset omistajan yhteystiedot rekisterissä. Todellista lukua on mahdotonta saada selville, mutta asia koskee todennäköisesti lukuisia eläimiä joka vuosi, sanoo SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

– Varmaa on kuitenkin se, että tunnistusmerkintä nopeuttaa eläimen palautumista kotiinsa. Mitä nopeammin eläin palautuu kotiinsa, sen parempi eläimelle, mutta myös omistajan kukkarolle. Eläimen löytöeläintalossa viettämät yöt veloitetaan lemmikin omistajalta sen takaisinluovutuksen yhteydessä.

SEYn ja Eläinsuojeluyhdistysten Kummien rahoittaman Turvasiru tutuksi -kiertueen tavoitteena on nostaa esille lemmikkien tunnistusmerkinnän ja omistajatietojen rekisteröinnin tärkeyttä ja tarpeellisuutta. Kiertueen aikana koulutetaan uusia turvasiruttajia, ja siruttomien lemmikkien omistajilla on mahdollisuus tuoda lemmikkinsä sirutettavaksi tavallista edullisempaan hintaan.

Turvasiru tutuksi-kampanja kiertää Suomea

Eläinsuojeluyhdistysten Kummien ja SEYn tukema Turvasiru tutuksi -kiertue kiertää maata jo viidettä vuotta. SEYn vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Nina Karvinen siruttaa kiertueella eläimiä ja kouluttaa paikallisia toimijoita Turvasiru.fi-järjestelmän käyttöön. Samalla hän tekee tutuksi lemmikkien tunnistusmerkinnän ja omistajatietojen rekisteröinnin tärkeyttä.

Kiertue on startannut helmikuun alussa pääkaupunkiseudulla ja jatkuu vuoden 2020 ajan. Kiertueen aikataulu päivittyy sitä mukaa kun eri paikkakuntien eläinsuojeluyhdistykset ilmoittautuvat kampanjaan mukaan.

– Esimerkiksi vuonna 2017 kiersin 18 paikkakuntaa, ja sirun sai kaiken kaikkiaan 128 lemmikkiä, Karvinen sanoo.

Kissojen ja koirien tunnistusmerkintä on tärkeää ennaltaehkäisevää eläinsuojelutyötä. Se auttaa erottelemaan toisistaan aidosti kodittomat eläimet ja ihmisen hoivasta karanneet tai eksyneet eläimet. Löytöeläintalojen resurssit ovat rajalliset, mutta tunnistusmerkinnän avulla resurssit voidaan kohdentaa aidosti apua tarvitseville eläimille. Lisäksi lemmikit, joilla on omistaja, pääsevät nopeammin tuttuun kotiympäristöön.

Koirien ja kissojen tunnistusmerkintää ja rekisteröintiä ei ole toistaiseksi säädetty lainsäädännössä pakolliseksi. Suomessa on edelleen suuri määrä siruttamattomia koiria ja kissoja.

– Koirien ja kissojen pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti on myös yksi SEYn päätavoitteista uuteen eläinsuojelulainsäädäntöön. Se on yksi tärkeimmistä lainsäädännön tarjoamista keinoista taistella lemmikkien hylkäämistä ja pentutehtailua vastaan, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Paikalliset toimijat jatkavat työtä

Turvasiru tutuksi -kiertue järjestetään yhteistyössä paikallisten eläinsuojeluyhdistysten ja SEYn eläinsuojeluneuvojien kanssa. SEY mahdollistaa kiertueen toteutumisen. Eläinlääkärit kouluttavat kampanjan puitteissa uusia siruttajia, ja siruttajaksi kouluttautuneet pääsevät heti avustamaan tai tekemään sirutuksia. Samalla heitä rohkaistaan huolehtimaan mahdollisuuksien mukaan oman alueensa sirutuksista.

– Turvasiru tutuksi -kiertueen jälkeen koulutetut siruttajat osaavat järjestää vastaavia tapahtumia itsenäisesti ja yhdessä eläinsuojeluyhdistysten ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Tavoitteena on, että kaikki Turvasiru tutuksi 2020 -kiertueeseen osallistuneet yhdistykset ja löytöeläintalot huolehtivat siitä, että jatkossa niiden kautta uuteen kotiin lähtevät eläimet ovat sirutettu ja rekisteröity johonkin suomalaiseen rekisteriin, Nina Karvinen kertoo.


Lisätiedot
:

– SEY on vuosien ajan kampanjoinut lemmikkien pakollisen tunnistusmerkinnän ja omistajatietojen rekisteröinnin puolesta. SEYn jäsenyhdistys Eläinsuojeluyhdist­ysten Kummit on järjestänyt usean vuoden ajan kissojen leikkaus- ja tunnistusmerkintätapahtumia ja tehnyt sirutusyhteistyötä eläinlääkärien kanssa. Yhdistyksen tapahtumissa on tunnistusmerkitty viime vuosina yli 1 500 lemmikkiä ja leikkautettu satoja kissoja.

– Mikrosiru on eläimen niskaan ihon alle rokotuksen tapaan laitettava tunnistesiru, johon on tallennettu eläimen oma yksilöllinen tunnusnumero. Mikrosiru on täysin turvallinen, se ei häiritse eläintä tai aiheuta sille kipua. Kansainvälinen standardi takaa, ettei kahta täsmälleen samanlaista numerosarjaa ole olemassa. Minkä merkkistä mikrosirua tahansa on mahdollista käyttää Turvasiruna.

– Turvasiru.fi-palvelu on internetissä 24/7 toimiva rekisteri, jonne kaikki sirutetut lemmikit voidaan rekisteröidä riippumatta syntyperästä, eläinlajista, rodusta tai sukupuusta. Myös esimerkiksi Kissaliittoon ja Kennelliittoon rekisteröidyt lemmikit voi ilmoittaa Turvasiru.fi-palveluun.

– Turvasiru antaa lemmikille suojan varkauden ja katoamisen varalta. Eläinlääkäriasemat, eläinsuojeluviranomaiset ja löytöeläinten talteenottopaikat saavat omistajan yhteystiedot Turvasiru.fi-palvelusta välittömästi selville. Turvasirun verkkosivuilta löytyvät kaikki Turvasiru.fi-palveluntarjoajat sekä lisätietoa palvelusta.

Turvasiru tutuksi 2020 -kiertueen tunnistusmerkintätapahtumista saa lisätietoa paikallisten eläinsuojeluyhdistysten, SEYn ja Turvasiru.fi-palvelun sosiaalisen median kanavissa.

Kiertuetta koskevat kyselyt:

Nina Karvinen
eläinsuojeluneuvoja, turvasiruttaja
Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ry
nina.karvinen@sey.fi
www.esyjenkummit.net

Jaa sivu
Skip to content