Mikrosirun avulla löytöeläin pääsee takaisin kotiin – Turvasiru tutuksi 2017 -kiertue tekee tunnistusmerkitsemistä tutuksi

18.1.2017

TIEDOTE 18.1.2017

Kun lemmikki katoaa, on omistajalla suuri hätä. Mikrosiru on tunnistusmerkintä, josta löytöeläimen omistajan tiedot saadaan selville 24/7.

Löytöeläintaloihin päätyy vuosittain yli 10 000 kissaa ja koiraa. Kissoista vain yksi kymmenestä pääsee takaisin omaan kotiinsa. Lopuista osa päätyy eläinsuojeluyhdistykselle etsimään uutta kotia, mutta osa lopetetaan kunnan 15 vuorokauden hoitovelvoitteen päätyttyä. Kun eläimeltä löytyy mikrosiru, josta löytyvät omistajan ajantasaiset yhteystiedot, omistajaan saadaan yhteys nopeasti ja eläin pääsee takaisin kotiin.

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ja sen jäsenyhdistys Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ovat vuosien ajan kampanjoineet lemmikkien tunnistusmerkintöjen puolesta. Eläinsuojeluyhdistysten kummit on järjestänyt vuosittain kissojen leikkaus- ja sirutustapahtumia ja tehnyt sirutusyhteistyötä eläinlääkärien kanssa. Yhdistyksen tapahtumissa on sirutettu viime vuosina kaikkiaan 1217 lemmikkiä ja leikkautettu 280 kissaa.

Turvasiru tutuksi

Eläinsuojeluyhdistysten kummien ja SEYn tukema Turvasiru tutuksi -kiertue kiertää maata jo kolmatta vuotta. SEYn vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Nina Karvinen siruttaa kiertueella eläimiä ja kouluttaa paikallisia toimijoita Turvasiru-järjestelmän käyttöön. Samalla hän tekee tutuksi lemmikkien tunnistusmerkinnän ja omistajatietojen rekisteröinnin tärkeyttä.

– Vuonna 2016 kiersin 16 paikkakuntaa ja sirutin kaikkiaan 172 lemmikkiä. Jatkan kiertämistä myös tänä vuonna ja tarkoituksena on vierailla mahdollisimman monella paikkakunnalla eri puolilla maata. Tavoitteenani on tuoda tietoisuuteen tunnistusmerkinnän ja lemmikin omistajatietojen rekisteröinnin tarpeellisuutta koko Suomessa, Karvinen sanoo.

Tunnistusmerkintä on ennaltaehkäisevää eläinsuojelua, kun lemmikki löytää kadotessaan takaisin kotiin. Se myös säästää eläinsuojeluun käytettäviä resursseja, kun lemmikki saadaan palautettua pikaisesti omalle omistajalleen ja löytöeläintalot voivat kohdentaa resurssinsa aidosti kodittomille lemmikeille.

– Koirien ja kissojen pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti on myös yksi SEYn päätavoitteista uuteen eläinsuojelulainsäädäntöön. Se on yksi tärkeimmistä lainsäädännön tarjoamista keinoista taistella lemmikkien hylkäämistä ja pentutehtailua vastaan, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Paikalliset toimijat jatkavat työtä

Turvasiru tutuksi -kiertue järjestetään yhteistyössä paikallisten eläinsuojeluyhdistysten ja SEYn eläinsuojeluneuvojien kanssa. SEY mahdollistaa kiertueen toteutumisen. Eläinlääkärit kouluttavat tapahtumissa uusia siruttajia, ja siruttajaksi kouluttautuneet pääsevät heti avustamaan tai tekemään sirutuksia. Samalla heitä rohkaistaan huolehtimaan mahdollisuuksien mukaan oman alueensa sirutuksista.

– Turvasiru tutuksi  -kiertueen jälkeen koulutetut siruttajat osaavat järjestää vastaavia tapahtumia itsenäisesti ja yhdessä eläinsuojeluyhdistysten ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Tavoitteena on, että kaikki Turvasiru tutuksi 2017 -kiertueeseen osallistuneet yhdistykset ja löytöeläintalot huolehtivat siitä, että jatkossa niiden kautta uuteen kotiin lähtevät eläimet on sirutettu ja rekisteröity johonkin suomalaiseen rekisteriin, Nina Karvinen kertoo.

Lisätiedot:

Mikä mikrosiru, mikä Turvasiru?

Mikrosiru on eläimen niskaan ihon alle rokotuksen tapaan laitettava tunnistesiru, johon on tallennettu eläimen oma yksilöllinen tunnusnumero. Mikrosiru on täysin turvallinen, se ei häiritse eläintä tai aiheuta sille kipua. Kansainvälinen standardi takaa, ettei kahta täsmälleen samanlaista numerosarjaa ole olemassa. Minkä merkkistä mikrosirua tahansa on mahdollista käyttää Turvasiruna.

Kansallisia ja kaikille käyttäjille avoimia sirurekistereitä Suomessa ylläpitävät Turvasiru, Kennelliitto ja Kissaliitto. Turvasiru-palvelu on internetissä 24/7 toimiva rekisteri, jonne kaikki sirutetut lemmikit voidaan rekisteröidä riippumatta syntyperästä, eläinlajista, rodusta tai sukupuusta. Myös Kissaliittoon ja Kennelliittoon rekisteröidyt lemmikit voi ilmoittaa Turvasiru-palveluun.

Turvasiru antaa lemmikille suojan varkauden ja katoamisen varalta. Eläinlääkäriasemat, eläinsuojeluviranomaiset ja löytöeläinten talteenottopaikat saavat omistajan yhteystiedot Turvasiru-palvelusta välittömästi selville. Turvasirun verkkosivuilta löytyvät kaikki Turvasiru-palvelun tarjoajat ja sekä lisätietoa palvelusta.

Palvelu toimii internetissä 24/7 osoitteessa www.turvasiru.fi. Rekisteröitymisen yhteydessä omistaja saa käyttäjätunnuksen, jonka avulla hän voi itse päivittää tietoja Turvasiru-palveluun.

Mikä eläinsuojeluneuvoja?

SEYllä on 85 vapaaehtoista eläinsuojeluneuvojaa ympäri maan. Eläinsuojeluneuvojat ovat kansalaisille matalan kynnyksen yhteydenoton kohde eläinsuojeluongelmaa epäiltäessä. Usein ongelmat eläimenpidossa ratkeavat keskustelemalla, mutta tarvittaessa eläinsuojeluneuvoja vie tapauksen eläinsuojeluviranomaisen tietoon. Lue lisää: http://www.sey.fi/seytoimii/ elainsuojeluneuvonta

Turvasiru tutuksi 2017 -kiertue: https://www.facebook.com/events/167287567087329/

Haastattelut:

Nina Karvinen
eläinsuojeluneuvoja, turvasiruttaja
Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ry
kisu69@gmail.com
www.esyjenkummit.net

Kati Pulli
Toiminnanjohtaja
SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto
P. 050 371 2740
kati.pulli@sey.fi

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto on vuodesta 1901 eläinsuojelutyötä tehnyt Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kaikki eläimet ja liiton toiminta kattaa koko maan.

Jaa sivu
Skip to content