Miksi satamaan tuotuja virolaispentuja ei voitu ottaa huostaan?

24.4.2015

Olemme saaneet lukuisia kysymyksiä, miksei Virosta keskiviikkona 22.4. tuotuja koiranpentuja voitu ottaa huostaan. 

SEYn vapaaehtoiset rinnastuvat yksityishenkilöihin. Huostaanotto vaatii aina poliisin ja perustellun syyn huostaanotolle. SEYn vapaaehtoisilla oli eläinsuojeluviranomainen puhelimen päässä neuvomassa, mitä on tehtävissä. Poliisia ei tällä kertaa ollut perustetta kutsua paikalle, sillä koirat vaikuttivat reippailta ja hyväkuntoisilta. Koiranpennun myyjistä ja kuljettajasta on ilmoitettu Viron eläinsuojelijoille ja eläintautiviranomaiselle. 

Pentujen ostaminen trokarilta pois olisi ollut rikollisen toiminnan tukemista, mikä olisi todennäköisesti vain lisännyt pentutehtailijan tuotantoa.

Mitä muuta pentujen hyväksi on tehty?

Yksi pennuista oli torstaina 23.4. laitettu Keltaiseen Pörssiin uudelleen myyntiin. Asiasta on ilmoitettu Keltaiselle Pörssille ja pyydetty, että ilmoitus poistetaan.

SEYn saamat tiedot on välitetty Suomen viranomaisille, jotka jatkavat tapauksen selvittämistä. 

Mikäli koiranpennut olisi todettu laittomiksi tuoduiksi, lainsäädäntömme antamat toimintavaihtoehdot eläintautiriskeistä johtuen olisivat olleet eläinten käännyttäminen, karanteeni tai lopettaminen. Viranomaiset eivät ylläpidä karanteenitiloja, joten karanteenin järjestäminen ja sen aiheuttavat kustannukset ovat eläimen ostajan vastuulla.

Mitä SEY tekee pentutehtailun lopettamiseksi?

SEY tekee pentutehtailun ehkäisemiseksi yhteistyötä Viron eläinsuojelujärjestöjen ja viranomaisten kanssa. Teemme parhaamme, jotta tehtailun syy saadaan ehtymään.

Suomen päässä SEY valistaa ostajia pentutehtailun haitoista, jotta kysyntä tyrehtyisi. Niin kauan kuin on ostajia, on myös myyjiä. SEYn eläinsuojeluneuvojat ja muut toimijat antavat päivittäin neuvoja kansalaisille pentutehtailuun liittyen. SEYn eläinsuojeluneuvojat tekevät yhteistyössä eläinsuojeluviranomaisten kanssa tarkastuksia suomalaisiin pentutehtaisiin.

SEY selvittää ja kerää tietoja pentutehtailijoista, ja toimittaa tietoja viranomaisille. Tietojenkeruun yksi tapa on tekeytyä ostajaksi ja hankkia siten lisätietoja myyjästä viranomaisille välitettäväksi. 

SEY on tuonut suomalaisille kuluttajalle esiin pentutehtailukysymyksiä vuodesta 2005. Kampanjat ja pentutehtailu ovat niiden ansiosta olleet näkyvästi esillä mediassa. 

Olemme vuosien ajan olleet jatkuvasti yhteydessä viranomaisiin lainsäädännön kehittämiseksi. Keskusteluyhteys eläinsuojeluviranomaisiin, Eviraan ja ministeriöön sekä eduskuntaan ja eduskunnan eläinsuojeluryhmään on avoin ja aktiivinen.

Yksi eläinsuojelulain uudistuksen päätavoitteistamme on pentutehtailun karsiminen. Teemme jatkuvaa lobbaus- ja tiedotustyötä eläinsuojelulain uudistuksesta sekä osallistumme lakia uudistavaan työryhmään. SEYn tavoitteista voi lukea täältä: www.eläinsuojelulaki.fi

SEYn tavoitteena uuteen eläinsuojelulakiin on muun muassa se, että eläinten myynti-ilmoituksia saa julkaista vain erikoistuneissa, luvan saaneissa julkaisuissa. Siihen saakka netti-ilmoituksiin voivat vaikuttaa vain kauppapaikat itse omalla säätelyllään. SEY on tarjonnut yhteistyötä ja eettisiä ohjeita myös useille kauppapaikoille. Ainoa, joka on vastannut SEYn tarjouksiin ja tehnyt töitä arveluttavien ilmoitusten karsimiseksi, on Tori.fi.

Työ kuluttajien valistamiseksi jatkuu toukokuussa 2015 julkaistavalla, maksuttomalla Fiksun koiranostajan oppaalla.

Kansainvälinen yhteistyö ja EU-lainsäädäntö ovat asiassa ratkaisevan tärkeitä. Edistämme myös eurooppalaista eläinsuojelulainsäädäntöä Brysselissä ja suomalaismepeillemme jatkuvasti. Teemme yhteistyötä eurooppalaisten eläinsuojelujärjestöjen kanssa yhteistyöfoorumillamme Eurogroup for Animalsissa. Yksi tärkeistä työkaluista on Euroopan laajuinen koirien ja kissojen tunnistusmerkintärekisteri.

Kuva: SEYn pentutehtailun vastaisen kampanjan juliste vuodelta 2005

Jaa sivu
Skip to content