Moni luonnoneläin joutuu väkivallan kohteeksi – Aikuisen pitäisi näyttää esimerkkiä lapselle

22.5.2017

TIEDOTE 22.5.2017

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton eläinsuojeluneuvojilleen tekemän kyselyn mukaan lasten ja nuorten väkivaltainen käytös luonnoneläimiä kohtaan on lisääntynyt. Kyselyyn vastanneet raportoivat varsinkin siilien ja lintujen kiusaamisesta ja kiduttamisesta.

Hieman yli puolet neuvojista on törmännyt luonnonvaraisia eläimiä kohtaan harjoitettuun julmuuteen. Neuvojien tietoon tulleet tapaukset ovat olleet lähes järjestään alaikäisten tekemiä. Valitettavan usein tapahtumat ovat sattuneet koulun pihalla tai sen läheisyydessä.

Poliisin tietojen mukaan luonnonvaraisia eläimiä kohtaan tehdyt rikokset eivät ole lisääntyneet. Esimerkiksi viime vuonna poliisille tehtiin neljä rikosilmoitusta siileihin kohdistuneesta väkivallasta.

– Rikosilmoitusten vähyys saattaa selittyä sillä, että tekijät ovat yleensä nuoria eivätkä vielä rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan. Olisi kuitenkin erittäin tärkeää saada lapsen väkivaltainen käytös loppumaan jo alkuunsa ja selvittää syyt tällaiseen käytökseen, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Kiusaamista ja kiduttamista on ilmennyt siilien potkimisesta joutsenten ampumiseen ja kivittämiseen. Osa tapauksista on vielä julmempia. Erään talvella heränneen siilin läpi oli pistetty puukeppi ja toista oli käytetty lasten leikissä jalkapallona. Eräässä tapauksessa siili oli hukutettu suihkulähteeseen.

Vastuu on aikuisella

Pieneläimet eivät ole ainoita luonnonvaraisia eläinsuojelurikosten uhreiksi joutuvia eläimiä, eivätkä lapset ole aina rikoksentekijöinä. Muun muassa Savon Sanomat uutisoi maaliskuussa helmikuun lopulla löytyneestä naarassudesta, joka oli pyörinyt Lapinlahdella ihmisasutuksen liepeillä.

Eviran tutkimusten mukaan sutta oli ammuttu ainakin 18 haulilla. Susi oli hakeutunut asutuksen lähelle, sillä vammojensa vuoksi se ei ollut pystynyt hakemaan normaalisti ravintoa. Poliisi tutkii tapausta tällä hetkellä metsästysrikoksena.

– Lapset ottavat mallia aikuisista. Jos aikuinen kohtelee eläimiä julmasti ja välinpitämättömästi, kasvaa riski, ettei lapsikaan ymmärrä eläimen olevan tunteva olento, joka kokee kipua ja tuskaa. Lapsi voi myös oppia, ettei eläimen kivusta ja tuskasta tarvitse välittää, sanoo Pulli.

SEYn vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Henna Pietikäinen epäilee, että eläinsuojeluyhdistysten, median ja poliisin tietoon tulee vain kourallinen tapauksista.

– Tällaisista tapauksista kuulee paljon, mutta myös moni maallikko onneksi puuttuu tapauksiin.

Hukkuneen siilin tapausta hoitaneen Pietikäisen mukaan lapset eivät välttämättä tiedä tai ymmärrä, että luonnonvaraiset eläimet kokevat kipua ja pelkoa siinä missä lemmikkieläimetkin.

– Heidät täytyy saada ymmärtämään, että yksikin tällaisen julman kohtalon kokenut siili on liikaa, sanoo Pietikäinen.

Lisätietoja:

SEYn eläinsuojeluneuvojiin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, kun epäilee eläimen olevan avun tarpeessa. Eläinsuojeluneuvojat antavat neuvoja puhelimitse tai sähköpostitse, ja suurin osa myös tekee saamiensa ilmoitusten perusteella eläinsuojeluneuvontakäyntejä eläinten pitopaikkoihin. Tavallisesti tapaukset selviävät neuvonnalla ja yhteistyöllä eläimen omistajan kanssa. Vakavat tapaukset siirretään viranomaisten hoidettaviksi.

SEYllä on yli 80 vapaaehtoista eläinsuojeluneuvojaa. Neuvojaverkosto kattaa noin 80 prosenttia Suomen kunnista. Vuonna 2016 neuvojat tekivät käyntejä noin 1 300 eläintenpitopaikkaan, joissa he kohtasivat lähes 5 000 eläintä. Neuvoja eläinongelmissa he antoivat noin 10 000 kertaa.

SEYn Uskallan auttaa -kampanja kiinnittää huomiota erityisesti hylättyjen kissojen ongelmaan ja ratkaisuihin, sosiaalisten ongelmien mukanaan tuomiin riskeihin lemmikeille, luonnonvaraisten eläinten hoitoon sekä luonnoneläinten kohteluun. SEY haluaa kampanjalla muistuttaa, että on parempi tarttua ongelmiin ja tarvittaessa pyytää asiantuntevaa apua kuin odottaa tilanteen pahenemista.

SEYn vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat alueittain: http://www.sey.fi/seytoimii/elainsuojeluneuvonta

Lisätietoa eläinsuojeluneuvonnasta: http://www.sey.fi/seytoimii/elainsuojeluneuvonta

Haastattelut:

Kati Pulli
Toiminnanjohtaja
050 371 2740
kati.pulli@sey.fi

Henna Pietikäinen
SEYn vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja (Etelä-Savo)
045 619 9911
elainsuojeluneuvojahenna@gmail.com

Annukka Seppävuori
Viestintäpäällikkö
050 557 2463
annukka.seppavuori@sey.fi

Jaa sivu
Skip to content