Tiedote: En jätä koiraa kuumaan autoon -tarrakampanja jatkuu – SEY muistuttaa, että eläimet kannattaa jättää kotiin kuumalla säällä

8.4.2014

SEYn eläinsuojeluneuvojat ovat saaneet alkukesän aikana lukuisia yhteydenottoja kuumaan autoon jätetyistä koirista.

– Auton sisälämpötila nousee kuumalla säällä tappavan korkealle nopeammin kuin moni tulee ajatelleeksi. Esimerkiksi Ruotsin Kennelliiton mittauksessa vain parinkymmenen asteen ulkolämpötilassa auton sisälämpö nousi tunnin sisällä yli viiteenkymmeneen asteeseen. Helteellä lämpö nousee vaarallisen korkeaksi vieläkin nopeammin, kertoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääketieteen lisensiaatti Kati Pulli .

– Ikkunoiden raolleen jättäminen ei estä auton lämpötilan nousua. Koirat saavat lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuin ihmiset, sillä ne eivät kykene hikoilemalla ihon kautta säätelemään elimistönsä lämpöä.

SEY jatkaa tänäkin kesänä En jätä koiraa kuumaan autoon -tarrakampanjaa. Auton ikkunatarra muistuttaa jokakesäisestä ongelmasta ja kannustaa jättämään eläimet kuumalla säällä kotiin.

– Pyydämme kaikkia lemmikinomistajia levittämään tietoa siitä, miten vaarallista eläimen jättäminen kuumaan autoon voi olla. Uskomme, että positiivinen esimerkki toimii asiassa parhaiten. Jokainen voi pitää huolen siitä, että oman eläimen asiat ovat hyvin ja kannustaa muitakin parempaan koiranpitoon, kertoo Pulli.

– Jos ohikulkija huomaa koiran kärsivän parkkipaikalla kuumassa autossa, apua on haettava heti. Tilanne on vakava, jos koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisena. Jollei auton omistajaa löydy nopeasti, on otettava yhteyttä poliisiin, joka voi tarvittaessa murtautua autoon, neuvoo Pulli.

– Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut koira siirretään varjoon ja kastellaan haalealla vedellä. Jos koira pystyy juomaan, sille tulee antaa viileää juomavettä. Koira kannattaa viedä eläinlääkärille, vaikka se virkoaisikin. Matkan ajaksi koira kääritään viileään ja märkään pyyhkeeseen.

En jätä koiraa kuumaan autoon -tarrat ovat maksuttomia ja niitä jaetaan SEYn jäsenyhdistysten ja eläinsuojeluneuvojien kesän tapahtumissa. Tarroja voi tilata myös SEYn toimistolta.

Lisätietoja:

tarratilaukset: sey@sey.fi

Toiminnanjohtaja Kati Pulli
puh. 050 371 2740
kati.pulli@sey.fi

SEY on Suomen suurin ja vaikuttavin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kaikki eläimet ja liiton toiminta kattaa koko maan. SEY toteuttaa käytännön eläinsuojelutyötä 42 jäsenyhdistyksen ja noin 80 vapaaehtoisen eläinsuojeluvalvojan ja –neuvojan voimin.

Jaa sivu