Myös opaskoirien koulutuksesta nousi kohu – SEY on aloittanut viranomaistoiminnan ongelmien tutkimisen eläinsuojelutapauksissa

4.3.2021

Viime viikolla noussut kohu suojelukoirien väkivaltaisista koulutusmenetelmistä sai jatkoa tänään 4. maaliskuuta, kun Seura julkaisi reportaasin opaskoirien rajuista koulutusmetodeista ja eläinlääkärihoidon laiminlyönneistä.

Tapaukset ovat jälleen nostaneet esiin puutteet eläinsuojelulainsäädännön toimeenpanossa. Ongelmia aiheuttavat epäkohtiin puuttumattomuus, viranomaisten ohjeistusten noudattamattomuus sekä eläinsuojeluvalvonnan puutteelliset resurssit.

– Meille on tullut vuosien varrella tietoon monia tapauksia, joissa suojelukoiria ja opaskoiria on koulutettu rajuin metodein. Tapauksista on tehty ilmoituksia ja tutkintapyyntöjä viranomaisille. Viranomaiset eivät ole pystyneet puuttumaan asiaan tehokkaasti, mikä voi johtua näytön puutteesta, mutta myös puutteista osaamisessa tai resursseissa. Eläinten suoja väkivaltaa ja julmuutta vastaan on käytännössä heikko, sanoo SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist.

SEY on viime vuonna käynnistänyt työn, jossa pureudutaan eläinsuojelurikosten tutkinnan ja eläinsuojelulain täytäntöönpanon ongelmiin ja etsitään niihin ratkaisuja. SEY perehtyy muun muassa tapauksiin, joissa viranomainen on tehnyt päätöksen esitutkinnan suorittamatta jättämisestä kyseenalaisin perustein sekä tapauksiin, joissa esitutkintaa ei SEYn näkemyksen mukaan ole suoritettu asianmukaisesti.

Yksi tapauksista on juuri Seurassa käsitelty opaskoirien kohtelu. SEY on viime vuonna kannellut valtakunnansyyttäjälle useista tapauksista, joissa jutussa mainittujen koirankouluttajien kerrotaan toimineen lainvastaisesti tai kannustaneen lainvastaiseen toimintaan. SEY seuraa asian viranomaiskäsittelyä.

Työn tavoitteena on paitsi saattaa syylliset vastuuseen, myös löytää epäkohdat viranomaistoiminnassa sekä parantaa viranomaistoiminnan laatua.

– Nyt olemme alkaneet saada tuloksia: kantelumme perusteella esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston eläinkokeisiin liittyvä tutkinta avattiin uudelleen valtakunnansyyttäjän määräyksestä. Usein laki tarjoaisi jo tarvittavat eväät eläinten auttamiseksi, mutta kaikilla viranomaisilla ei aina ole riittävästi osaamista eläinsuojeluasioista, resursseja on liian vähän tai eläinsuojeluasioita vain pidetään vähäpätöisinä. Tämä on johtanut esimerkiksi siihen, että poliisi on tietyillä alueilla ilmoittanut valvontaeläinlääkäreille, ettei poliisille kannata ilmoittaa lievemmistä eläinsuojelutapauksista, sillä ne joutuvat kuitenkin pinon pohjimmaisiksi, Lindqvist kertoo.

SEY tulee seuraamaan nyt julkisuuteen nousseita suojelukoira- ja opaskoiratapausten viranomaiskäsittelyjä vaihe vaiheelta ja tarvittaessa puuttuu havaitsemiinsa epäkohtiin. Seurannassa on myös lukuisia muita tapauksia, kuten satojen kissojen tappaminen pohjanmaalaisilla turkiseläintiloilla sekä pitkittyneitä eläinsuojelutapauksia.

– Olemme SEYssä keskittyneet viime vuosina eläinsuojelulain uudistustarpeisiin. Haluamme kuitenkin eläimiä paremmin suojaavan lain lisäksi kiinnittää huomiota lain täytäntöönpanon ongelmiin. Valvontaeläinlääkäreiden määrää tulisi lisätä huomattavasti. Helsingin poliisilaitoksella on oma eläinrikoksiin keskittyvä tutkintayksikkö, jonka toimintamalli tulisi kopioida kaikille Suomen poliisilaitoksille. Paraskaan laki ei suojele eläimiä, jos se jää kuolleeksi kirjaimeksi.

Haastattelut:

Maria Lindqvist        
toiminnanjohtaja (vs.)
050 371 2740
maria.lindqvist@sey.fi

Annukka Seppävuori
viestinnän asiantuntija
040 830 1716
annukka.seppavuori@sey.fi

Lisätiedot:

Eläinten ystävä -lehden Näkökulma-kirjoitus, jossa on myös linkkejä suojelukoiratapauksen uutisointiin

Seuran reportaasi opaskoirien väkivaltaisesta kouluttamisesta

SEY Suomen eläinsuojelu on Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEY on toiminut suomalaisen eläinsuojelun eturintamassa jo 120 vuoden ajan.

Jaa sivu
Skip to content