Nyt punnitaan löytöeläinten tulevaisuus

3.3.2017


Kuva: Päivi Mäki

TIEDOTE 3.3.2017

Tänä vuonna päätetään löytöeläinten kohtalosta, kun 20 vuotta vanha eläinsuojelulaki kirjoitetaan uuteen muotoon. Löytöeläimet ovat usein heikossa asemassa, sillä niiden kiinniottaminen ja kuljetus löytöeläinten talteenottopaikkaan eivät kuulu kenellekään. Irrallaan tavatun lemmikkieläimen kohtalo on usein yksityishenkilöiden hyväntahtoisuuden varassa.

– Löytöeläinten asiat ovat monelta osin heikoissa kantimissa, kun toiminta pyörii pitkälti vapaaehtoisvoimin. SEY haluaa, että uuteen eläinsuojelulakiin määritellään vastuutahot, jotka vastaavat irrallaan tavattujen seura- ja harrastuseläinten kiinniotosta ja kuljetuksesta sekä niistä aiheutuvista kuluista, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Kunnilla on velvollisuus huolehtia löytöeläimistä 15 vuorokauden ajan, mutta kunnallisen löytöeläintoimijan valinnassa ainoana kriteerinä on yleensä hinta.

– Löytöeläinten hoidon taso on hyvin vaihtelevaa. Hoidon tason nostamiseksi kunnallisen löytöeläintoiminnan kilpailutuksessa on otettava kilpailukriteeriksi hinnan lisäksi löytöeläintalon henkilökunnan ammattitaito ja eläinten pito-olosuhteet. Kunnalliselle löytöeläintoimijalle tulee myös säätää pätevyysvaatimukset, joilla varmistutaan siitä, että eläimet saavat asianmukaista hoitoa.

Hintojen polkeminen ja hoidosta tinkiminen voivat johtaa tilanteeseen, jossa löytöeläintoimija omalla toiminnallaan jopa pahentaa löytöeläinongelmaa.

– Usein löytöeläinten talteenottopaikat luovuttavat eläimen uuteen kotiin leikkaamattomana ja rokottamattomana. SEY pitää tällaista toimintaa vastuuttomana, sillä leikkaamaton kissa saattaa päätyä tekemään ei-toivottuja pentuja, jotka edelleen pahentavat hylättyjen kissojen ongelmaa. Laatukriteereihin tulisi kirjata, että löytöeläimen saa luovuttaa uuteen kotiin vain leikattuna ja rokotettuna, sanoo Pulli.

Kissojen ja koirien pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ehkäisisi ennalta eläinten hylkäämistä, kissapopulaatioiden syntymistä ja nostaisi erityisesti kissan arvoa ja arvostusta. Se myös säästäisi löytöeläintoimijoiden resursseja, kun eläimellä olisi aina omistaja, jolta periä hoitopäiviltä koituneet kulut.

– Eläinsuojelulakiin tulisi kirjata, ettei löytöeläintä saa luovuttaa eteenpäin tunnistusmerkitsemättömänä ja rekisteröimättömänä.

SEY on jo vuosia tehnyt töitä edistääkseen löytöeläinten kohtelua lainsäädännön tasolla. Nyt järjestö kaipaa hallitukselta eläinsuojelutekoja. Eläinsuojelulaki määrittää yhteiskunnan suhtautumisen suuret linjat, mutta 20 vuotta vanhana laki on auttamattomasti jäänyt jälkeen kehityksestä.

– Tieto eläinten hyvinvoinnin tarpeista on lisääntynyt huimasti nykyisen lain kirjoittamisen jälkeen. Eläinsuojelijoiden pelkona on, että lakia uudistetaan eläinten hyvinvoinnin sijaan talous edellä. 

Lisätiedot:

SEYn löytöeläimiä koskevat eläinsuojelulakitavoitteet on koottu osoitteeseen http://www.elainsuojelulaki.fi/seyn-tavoitteet/loytoelaimet/

Lauantaina 4.3. vietetään valtakunnallista löytöeläinpäivää.

Haastattelut:

Kati Pulli
Toiminnanjohtaja
050 371 2740
kati.pulli@sey.fi

Annukka Seppävuori
Viestintäpäällikkö (vs.)
050 557 2463
annukka.seppavuori@sey.fi

Jaa sivu
Skip to content