Ole valveutunut, kun hankit (rotu)koiraa
1.10.2015
Jos hankit rotukoiran, varmista, että se on rekisteröity ja että sen vanhemmat täyttävät rodun terveys- ja luonnesuositukset. Kennelliiton ja rotujärjestöjen terveys- ja jalostusohjelmat toimivat vain rekisteröityjen rotukoirien kohdalla. Samojen periaatteiden tulisi kuitenkin koskea kaikkia koiria, riippumatta rekisteröinnistä, rodusta, roduttomuudesta tai monirotuisuudesta. Jos hankit monirotuisen koiran, varmista, että sen vanhemmat on tutkittu vanhempaisroduissa tyypillisesti esiintyvien perinnöllisten sairauksien varalta. Esimerkiksi kahden lonkkavikaisen koiran yhdistelmä tuottaa todennäköisesti sairaita jälkeläisiä. Monirotuisuus ei yksinään takaa terveyttä.
Rekisteröimättömien halpapentujen tuonti on joissakin suosiotaan viime aikoina rajusti kasvattaneissa roduissa lisääntynyt. Ulkomailta salakuljetetaan kokonaisia rekisteröimättömiä pentueita, valitettavasti usein huonoista oloista. Pennut saattavat olla sairaita jo ostohetkellä. Ne on usein myös vierotettu emästään ja pentuesisaruksistaan liian aikaisin, mikä voi johtaa luonne-, käytös- ja hyvinvointiongelmiin.
Rotukoiran rekisteröimättömyyteen ei ole olemassa hyväksyttävää syytä. Syyksi ei kelpaa, että koira on vain kotikoira eikä sen kanssa käydä näyttelyissä. Terveys ja hyvä luonne ovat tärkeimmät ominaisuudet myös kotikoiralle! Suurin osa näyttelykoiristakin on muuten ihan tavallisia kotikoiria.
Rotukoiran rekisteröimättömyys saattaa johtaa pentutehtaan jäljille. Älä tue pentutehtailua! Yleisimmät syyt rekisteröimättömyyteen ovat:
- koiran emää pennutetaan liian tiheästi
- koiran vanhempia ei ole tutkittu rodun perinnöllisten terveysongelmien varalta
- koiran vanhempien terveystulokset eivät ole tarpeeksi hyviä pentujen rekisteröintiin
- koiran vanhemmat eivät ole käyneet luonnetestissä tai –kuvauksessa (koskee esim. rottweileria).
Näissäkin tapauksissa koira voidaan rekisteröidä Kennelliiton ylläpitämään EJ- eli Ei jalostukseen –rekisteriin. EJ-rekisteröidyn koiran jälkeläisiä ei rekisteröidä ollenkaan. Jos ostat EJ-rekisteriin merkityn koiran, ota etukäteen selvää EJ-rekisteröinnin syistä. Kasvattaja voi myös vapaaehtoisesti merkitä pennun EJ-rekisteriin, jos siinä on hänen mielestään jalostuskäytön estävä perinnöllinen vika. Tällainen koira soveltuu kuitenkin yleensä hyvin lemmikkikoiraksi.
Kennelliitto ajaa yhdessä muiden eläinasiajärjestöjen kanssa kaikkien koirien pakollista tunnistusmerkintää, joka auttaisi myös koirien alkuperän ja pentutehtaiden jäljittämisessä. Lisätietoa koiran hankinnasta saat Kennelliiton koiranomistajan peruskurssista.
Rekisteröinti Kennelliiton kantakirjarekisteriin (FI- tai ER-rekisteri) takaa, että pentueen vanhemmat täyttävät minimivaatimukset. Minimivaatimuksia ovat Kennelliiton koirarekisteriohjeen rajoitukset esimerkiksi nartun pentueiden maksimilukumäärästä (5), sekä rodun mahdolliset PEVISA-ohjelman vaatimukset. Varmista, että yhdistelmä täyttää näiden lisäksi myös rodun harrastajien yhdessä päättämät jalostussuositukset. Jalostussuositukset sisältyvät rodun jalostuksen tavoiteohjelmaan.
Pennunostaja, muista nämä
- Selvitä valmiutesi koiran omistamiseen sekä sinulle sopiva rotu Kennelliiton Koiranomistajan peruskurssista netistä.
- Jos ostat rotukoiran, varmista että se on rekisteröity.
- Lue rodun jalostuksen tavoiteohjelma tarkkaan. Varmista, että pennun vanhemmat täyttävät ohjelman suositukset. Kaikki jalostuskriteerit eivät ole mukana PEVISA-ohjelmassa.
- Jos ostat monirotuisen koiran, varmista, että sen vanhemmat ovat terveitä. Hanki koiralle tunnistusmerkintä ja rekisteröi tieto merkinnästä sekä yhteystietosi esimerkiksi Kennelliittoon.
- Ilmoita rotukoirasi sairauksista rotuyhdistykseen ja/tai –järjestöön ja täytä myös Kennelliiton terveyskysely.
Täytä Kennelliiton terveyskysely myös monirotuisesta koirasta. - Kun koirasi kuolee, ilmoita siitäkin rodun yhdistyksiin sekä Kennelliittoon.
Katariina Mäki
MMT, jalostusagronomi
Suomen Kennelliitto