Pentutehtailun tutkiminen jää usein puolitiehen – SEYn mielestä tapaukset tulisi tutkia eläinsuojelurikoksina

18.8.2014

Pentutehtailun tutkiminen jää usein puolitiehen – SEYn mielestä tapaukset tulisi tutkia eläinsuojelurikoksina
Viime aikoina on tullut ilmi useita pentutehtailuepäilyjä. Joissakin tapauksissa kyse on ollut suomalaisesta koirantuotannosta, ja osassa tapauksista koirat on kasvatettu maan rajojen ulkopuolella ja tuotu Suomeen myyntiin. Lukuisia tehtailtuja koiranpentuja on jouduttu lopettamaan vain muutaman päivän sisällä niiden myynnin jälkeen.
Espoossa asuva mieshenkilö tuomittiin huhtikuun alussa petoksesta päiväsakkoihin Espoon käräjäoikeudessa. Tuomittu oli tuonut Virosta mäyräkoiria ilman rokotuksia, tunnistusmerkintöjä ja lemmikkieläinpasseja. Kaksi pennuista oli kuollut muutaman päivän sisällä.

– Pentutrokari tuomittiin ainoastaan petoksesta, eikä häntä edes syytetty eläinsuojelurikoksesta. SEY on toiminut pentutehtailua vastaan jo vuosien ajan ja näkemyksemme mukaan pentutehtailussa rikotaan eläinsuojelulakia. Suuri osa tapauksista täyttää laajamittaisuudellaan jopa törkeän eläinsuojelurikoksen tunnusmerkit, sillä rikoksen kohteena on yleensä suuri eläimiä ja toiminnalla tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä, sanoo SEYn toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.

Espoossa toimivaa koiranpentujen maahantuojaa ei tuomittu myöskään salakuljetuksesta, vaikka syyttäjä sitä vaati.
– Pentutehtailun tullessa viranomaisten tietoon poliisin tulisi ehdottomasti tehdä perusteellinen esitutkinta ja syyttäjän käyttää rangaistusta vaatiessaan rangaistusasteikon yläpäätä. Koiratrokareiden toimia tulisi tutkia paitsi petoksena, asiakirjaväärennöksenä ja salakuljetuksena, myös aina eläinsuojelurikoksena, muistuttaa Ylisirniö.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen sai helmikuussa vastattavakseen kirjallisen kysymyksen pentutehtailun kriminalisoinnista. Ministeri Koskisen mielestä pentutehtailu tulee nykyisessä eläinsuojelulainsäädännössä rangaistavaksi, joten erityiskriminalisointiin ei ole tarvetta.

– Ministeri Koskinen näyttää olettavan, että eläinsuojelulakimme on toimiva. Espoon tapaus toimii hyvänä esimerkkinä siitä, että eläinsuojelulakimme ei suojele eläimiä riittävästi. Koirat pysyivät hengissä myyntihetken jälkeen vain muutaman päivän. On ilmiselvää, etteivät ne saaneet asianmukaista hoitoa, jota eläinsuojelulaissa vaaditaan. Kuitenkaan trokaria ei edes syytetty eläinsuojelurikoksesta. Miten ministerin mielessä hyvin toimiva lakimme saataisiin jalkautettua käytäntöön siten, että eläinten turha kärsimys saadaan loppumaan, kysyy Ylisirniö.

SEY jatkaa kampanjointia pentutehtailua vastaan. Pentutehtailun viime aikoina saama julkisuus näyttää lehtitietojen mukaan lisänneen huijattujen pennunostajien halukkuutta viedä tapauksia poliisitutkintaan.

– Itä-Helsingissä toimii tälläkin hetkellä pentutrokari, jonka myymistä pennuista on SEYn saamien tietojen mukaan jouduttu lopettamaan ainakin kuusi parvoripulin tai sisäloisten takia. Henkilön toiminnasta on tehty useita rikosilmoituksia, ja seuraammekin suurella mielenkiinnolla, miten tapausten tutkinta etenee, kertoo Ylisirniö.

LISÄTIEDOT
Pentutehtailijan toiminnan tavoitteena on taloudellinen hyöty eläinten hyvinvoinnin kustannuksella. Koirat kasvatetaan lainvastaisissa tai epäeettisissä olosuhteissa Suomessa tai ulkomailla ja ne yleensä myydään ennen sopivaa luovutusikää. Pentutehtaissa tuotetuilla koirilla on usein terveysongelmia mm. sisäsiittoisuuden, huonojen kasvatusolosuhteiden, riittämättömän ruokinnan sekä laiminlyötyjen loishäätöjen ja rokotusten vuoksi.
SEYn, Suomen Kennelliiton ja Suomen Eläinlääkäriliiton pentutehtailun vastaisen kampanjan verkkosivut: http://www.halpapentu.fi/pentutehtailu/

Helinä Ylisirniö
Toiminnanjohtaja, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto
helina.ylisirnio@sey.fi
GSM 050 371 2740
Maria Lindqvist
Viestintäpäällikkö, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto
maria.lindqvist@sey.fi
GSM 050 557 2463

 

Jaa sivu
Skip to content