SEY: Eläinten viikolla puhutaan hevosongelmista ja niiden ratkaisuista – Hevosten käsittelyyn ja sopiviin varusteisiin kiinnitettävä enemmän huomiota

3.10.2016

TIEDOTE 3.10.2016

Suomessa vietetään Eläinten viikkoa 4.–10.10. Eläinten viikko on SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vuonna 1959 aloittama eläinten hyvinvoinnin teemaviikko. Tänä vuonna viikon teemana on hevonen.

SEY haluaa Eläinten viikolla kiinnittää huomiota erityisesti hevosten hyvään kohteluun ja sopiviin varusteisiin. Monia hevosia käsitellään yhä kovin ottein. Nykiminen, kannuksilla potkiminen ja lyöminen aiheuttavat hevoselle kipua, pelkoa ja vammoja. Huono kohtelu vahingoittaa eläimen luottamusta ihmiseen ja huonontaa ihmisen ja hevosen välistä suhdetta.

– Hevonen on suuresta koostaan huolimatta herkkä eläin, joka tuntee jopa kärpäsen laskeutumisen iholleen. Hevosen – kuten minkä tahansa eläimen – kouluttamiseen ja käsittelyyn ei saa liittyä kivun tai pelon tuottamista, sanoo SEYn toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist.

Epäsopivat varusteet ja varusteiden virheellinen käyttö voivat aiheuttaa hevoselle kipua. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan 78 prosentilla hevosista on kuolainten aiheuttamia vammoja suussaan. Löysäkin turpahihna estää hevosta haukottelemasta, ja liian kireä turpahihna voi estää hevosta nielemästä ja pureskelemasta. Kireä turpahihna voi myös painaa hevosen posket kiinni terävien hampaiden reunoihin ja saada hevosen puremaan poskiaan. Muidenkin varusteiden tulee olla juuri kyseiselle hevoselle sopivat. 

Yksi vaihtoehto vammojen vähentämiseen ovat kuolaimettomat suitset, vaikka täydelliseen kuolaimettomuuteen ei välttämättä tarvitsekaan lähteä. Kuolainten tulee sopia juuri kyseisen hevosen suuhun, ja välillä voi pitää kuolaimettomia päiviä.

– Hevosen kipukäyttäytymisen tunnistamisessa on ylipäätään parantamisen varaa, sanoo Lindqvist.

Lajityypillinen käyttäytyminen on hevosellekin tärkeää

SEY haluaa Eläinten viikolla muistuttaa hevosen käyttäytymistarpeista. Hevonen on laumaeläin, joka kuluttaisi mieluiten päivänsä liikkuen ja syöden yhdessä lajitoveriensa kanssa. Moni hevonen joutuu kuitenkin elämään yksin ja tyytymään pienessä tarhassa ulkoiluun. Ihmisen tehtävänä onkin järjestää lajityypillistä tekemistä hevoselle.

– Suurinta osaa hevosista Suomessa pidetään karsinoissa tai pihatoissa, mutta osaa hevosista pidetään edelleen pilttuussa, jossa hevonen on sidottu kiinni seinään eikä se pääse liikkumaan. SEYn tavoitteena on, että pilttuut kielletään uudistuvassa eläinsuojelulaissa. Onneksi näyttää siltä, että pilttuiden lakkauttamisesta vallitsee konsensus ja pilttuukielto tullaan kirjaamaan uuteen eläinsuojelulakiin, sanoo Lindqvist.

Asennekasvatusta paremman hevostenpidon puolesta

SEY edistää hevostietämystä ja parempaa hevosten käsittelyä muun muassa lapsille ja nuorille suunnattujen, maksuttomien Eläinten viikon tieto- ja tehtäväpakettien avulla. Paketteja on tilattu jo yli 140 000 kappaletta kouluihin, kerhoihin ja ratsastustalleille. Lisää hevostietoa ja ratkaisuja parempaan hevosten hyvinvointiin löytyy Hevostieto.fi-sivustolta. SEYn hevostietomateriaalin ovat tuottaneet eläintenkouluttajat Tuire Kaimio ja Minna Tallberg.

Eläinten päivän kunniaksi SEY järjestää Helsingissä 4.10. kello 17–19.10 Kirjasto 10:ssä luentotilaisuuden yleisimmistä eläinsuojeluongelmista ja eläinsuojeluvalvonnasta. Tilaisuudessa jaetaan SEYn Vuoden eläinsuojeluteko 2016 -palkinto.

SEY järjestää Eläinten päivänä 4.10. katutapahtuman Helsingin Elielinaukiolla kello 10–20, jossa voi muun muassa ottaa itsestään hauskan Eläinten viikon teemakuvan selfiekone MyPosen avulla esimerkiksi hevosen korvien kanssa.

6.10. SEY järjestää hevosaiheisen seminaarin Viikin kampuksella Infokeskus Koronassa kello 16.30–20.

Kaltoin kohdeltujen hevosten ongelmia ratkovat myös SEYn koulutetut, vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat yhdessä hevosen omistajan kanssa.

Lisätietoja:

Hevostieto.fi

Elaintenviikko.fi

Yleisimmät eläinsuojeluongelmat – SEYn Eläinten viikon aloitus: https://www.facebook.com/events/336192596724153/

SEYn hevosseminaari: https://www.facebook.com/events/1575869449387612/

Mirjami Miettisen kuolaintutkimus: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/154459/Miettinen%20Mirjami.pdf?sequence=1

Ruotsalainen kuolaintutkimus: http://ex-epsilon.slu.se:8080/60/1/03.1472_Tryckfil.pdf

Haastattelut:

Maria Lindqvist
Toiminnanjohtaja (vs.)
P. 050 371 2740
maria.lindqvist@sey.fi

Annukka Seppävuori
Viestintäpäällikkö (vs.)
P. 050 557 2463
annukka.seppavuori@sey.fi

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto on vuodesta 1901 eläinsuojelutyötä tehnyt Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kaikki eläimet ja liiton toiminta kattaa koko maan.

Jaa sivu
Skip to content