SEY: Hevosten laittaminen kiertoon aiheuttaa hyvinvointiongelmia – hae tietoa ja harkitse hevosen hankkimista huolella

1.10.2015

  Kuva: Tuula Rimpiläinen

TIEDOTE 30.9.2015

Hevosia on tarjolla enemmän kuin niille on asiansa osaavia ostajia. Kun hevosen saa muutamalla sadalla eurolla tai jopa ilmaiseksi, ei sen hankintaa aina harkita riittävästi. Tällöin hevosenpidon aiheuttamat kulut voivat tulla yllätyksenä ja johtaa taloudellisiin vaikeuksiin, jolloin hevosen kohtalona on joutua yhä uudelle omistajalle useita kertoja elämänsä aikana.

Vuokratallipaikat maksavat jopa useita satoja euroja kuussa, mutta myös kodin yhteyteen rakennetussa tallissa elävän hevosen ylläpito tulee kalliiksi. Kukkarolle liian raskaaksi käyvä hevonen jää tällöin helposti hoitamatta tai se myydään taas eteenpäin.

Hevosen hoito vaatii myös aikaa. SEYn vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat törmäävät usein laiminlyötyihin hevosiin. Hevosilla ei välttämättä ole kunnon säänsuojaa eikä niitä hoideta kunnolla, vaan niitä jätetään selviämään yksin ulkotarhaan. Ongelma pahenee syksyllä, kun laidunkausi on ohi.

– Eläinsuojeluneuvojamme saavat erityisesti tähän aikaan vuodesta paljon viestejä oman pihan tallin hiljaisista piilokärsijöistä, kun hevosen kanssa ei pärjätäkään eikä sitä jaksetakaan hoitaa. Laiminlyödyt ja yksin pidettävät hevoset eivät saa riittävästi liikuntaa ja tekemistä, eivätkä niiden tarhat ja laitumet täytä eläinsuojelulain määräyksiä. Hevonen on laumaeläin, eli sitä ei tule pitää yksin, sanoo SEYn vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist.

Hevosenpito aiheuttaa vaivaa ja kustannuksia, joihin kaikki omistajat eivät osaa varautua.

– Halvan ostohinnan lisäksi hevosten kiertoon laittamista lisää se, että niiden lopettamista pidetään vaikeana. Monet teurastamot eivät ota ollenkaan hevosia vastaan, joten eläinlääkärin lopettama hevonen pitää toimittaa hävitettäväksi, mikä on monen hevosenomistajan mielestä liian kallista. Jotkut myyvät sairaankin hevosen mieluummin eteenpäin kuin hoitavat asian kunnialla loppuun, kertoo SEYn vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Marija Wallden.

Ennen hevosen hankkimista kannattaa selvittää perusteellisesti, mitä hevosen pito vaatii. Hevoseni.fi-sivustolta saa perusteellista tietoa hyvään hevosen pitoon.

– Jokainen hevonen tarvitsee asianmukaiset tilat, tilavan ulkotarhan tai laitumen, laadukasta heinää ja rehua sekä kengittäjän palveluita. Eläinlääkärin tilaaminen kotikäynnille maksaa paljon, samoin jopa 650-kiloisen eläimen lääkitseminen ja kuljettaminen. Hevosenomistajan kannattaa varautua siihen, että hevonen aiheuttaa omistajalleen vähintään usean sadan euron kulut kuukaudessa, sanoo Lindqvist.

 

Lisätiedot:

Hevoseni.fi-sivusto tuo yhteen paikkaan tärkeimmät tiedot hevosen hyvinvointiin ja tallin pitoon liittyen sekä auttaa hevosen hankkimista suunnittelevia.

Sivut on toteutettu yhteistyönä, jossa mukana ovat Hippolis – Hevosalan osaamiskeskus, Suomen Hippos, Suomen Ratsastajainliitto, Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ja Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto.

Yhteistyössä on julkaistu myös Hevosenomistajan opas, joka uudistettiin keväällä 2015. Sähköinen opas löytyy osoitteesta http://issuu.com/hippolis_ry/docs/hevosenomistajan_opas_netti

Haastattelut:

Marija Wallden
SEYn eläinsuojeluneuvoja
P. 040 963 9909
mw6887@gmail.com 

Maria Lindqvist
vs. toiminnanjohtaja
SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto
P. 050 371 2740
maria.lindqvist@sey.fi

Jaa sivu
Skip to content