SEY ja Animalia: Eläimille kärsimystä aiheuttavaan jalostukseen puututtava nykyistä tehokkaammin
1.7.2016
TIEDOTE 1.7.2016
Eläinjalostuksella voidaan aiheuttaa eläimelle merkittäviä, jopa kuolemaan johtavia haittoja. Näitä ovat esimerkiksi hengitysvaikeudet lyhytkuonoisilla koirilla ja kissoilla, ryppyisten koirien ihopoimujen krooniset tulehdukset sekä perinnölliset sydänsairaudet. Haittaa aiheuttava eläinjalostus on jo nyt lainsäädännöllä kielletty, mutta viranomaiset eivät käytännössä pysty valvomaan lain toteutumista.
– Lemmikkieläimillä ulkonäköön keskittynyt jalostus on johtanut pahoihin ylilyönteihin. Joissakin roduissa sairaita yksilöitä on enemmän kuin terveitä. Esimerkiksi lyhytkuonoisten koirien rohisevaa hengitystä pidetään usein hellyttävänä, mutta todellisuudessa koira ei pysty hengittämään kunnolla. Myös kivuliaat luuston ja nivelten ongelmat ovat monella koirarodulla yleisiä. Viranomaisille on määrättävä velvollisuus puuttua haittaa aiheuttavaan eläinjalostukseen sekä annettava valvontaan riittävät resurssit, sanoo SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist.
SEY ja Animalia muistuttavat, että terveen lemmikin löytäminen vaatii rotukoiran tai -kissan ostajalta perusteellista selvitystyötä esimerkiksi rodun ja pentueen suvun terveystilanteesta. Monella koira- ja kissarodulla on liiallisesta jalostuksesta aiheutuneita terveysongelmia, eivätkä läheskään kaikki ongelmat näy päällepäin.
– Kärsimystä aiheuttavaan jalostukseen on puututtava lainsäädännöllä ja valvonnalla, mutta myös pennunostajilla on tärkeä rooli eläinten kärsimysten vähentämisessä. Jos kasvattaja käyttää siitokseen eläimiä, jotka ovat läheistä sukua keskenään tai joilla tiedetään olevan ongelmia terveydessä tai luonteessa, kannattaa pentu jättää ostamatta. Myös terveystutkimustulosten puuttuminen kokonaan on yleensä huono merkki. Ostamalla kasvattajalta sairaaksi kasvatetun eläimen tulee samalla tukeneeksi epäeettisen toiminnan jatkumista, sanoo Lindqvist.
Broilereilla on nopeasta kasvusta johtuvia terveysongelmia
Broilereiden hyvinvointiongelmat liittyvät suureksi osaksi niiden nopeaksi jalostettuun lihasten kasvuun. Suomessa yleisimmin käytetty broilerihybridi on Ross 508, joka 36-kertaistaa painonsa 5–6 viikon teurasikään mennessä. Broilereilla esiintyy paljon sydän- ja jalkavaivoja, sillä broilerit on jalostettu kasvattamaan mahdollisimman suuret rintalihakset mahdollisimman nopeasti.
– Lihasmassan lisääntyessä sydän, keuhkot ja erityisesti jalkojen luut eivät ehdi kehittyä tarpeeksi nopeasti. Jalkavikojen ja -kipujen takia broilereiden luontainen käyttäytyminen vähenee, minkä seurauksena ne liikkuvat, sukivat, kylpevät ja kuopsuttelevat vähemmän. Kipujen pahetessa ne kyyhöttävät maassa ja liikkuvat vain pakotettuina. Jokainen voi omalla kohdallaan miettiä, miten oma keho kestäisi tällaisen. Broilerituotannossa tulisikin siirtyä hitaammin kasvaviin rotuihin. Esimerkiksi luomutuotannossa käytettäviä broilereita kasvatetaan 8–9 viikkoa, sanoo Animalian vs. toiminnanjohtaja Mai Kivelä.
Lisätietoja:
http://www.kennelliitto.fi/brakykefaalinen-oireyhtyma
Haastattelut:
Maria Lindqvist
vs. toiminnanjohtaja
SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto
p. 050 371 2740
maria.lindqvist@sey.fi
Mai Kivelä
vs. toiminnanjohtaja
Animalia
p. 050 384 5072
mai.kivela@animalia.fi