SEY jakoi Vuoden eläinsuojeluteko -palkinnon MMT Riitta Kempelle ja MMT Katariina Mäelle puuttumiskeinoista koirien terveyttä haittaavaan jalostukseen

5.10.2020

TIEDOTE 5.10.2020

Joka vuosi Eläinten viikolla SEY Suomen eläinsuojelu jakaa Vuoden eläinsuojeluteko -palkinnon henkilölle tai organisaatiolle, joka on toiminnallaan tuonut esiin epäkohtia eläinten oloissa tai edistänyt merkittävällä tavalla eläinten hyvinvointia. Vuoden 2020 eläinsuojeluteko -palkinto jaettiin 5.10. MMT Riitta Kempelle ja MMT Katariina Mäelle selvityksestä koirien jalostukseen liittyvistä ongelmista ja puuttumiskeinoista.

– Riitta Kempen ja Katariina Mäen tekemän selvityksen avulla on mahdollista luoda selkeät kriteerit sille, missä kulkevat epäterveen koiranjalostuksen rajat. Kempen ja Mäen selvityksen tuloksena eläinsuojeluviranomaiset pystyvät tarkistamaan, täyttävätkö siitoseläimet jalostuskäytön terveysehdot vai onko kyse eläinsuojelulain rikkomisesta, perustelee jakopäätöstä SEYn toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist.

Vaikka eläinsuojelulaissa kielletään jo nyt kärsimystä tai merkittävää haittaa aiheuttava jalostus, on laki jäänyt kuolleeksi kirjaimeksi. Ruokavirasto aikoo ottaa selvityksen sisältämät jalostuskriteerit käyttöön viipymättä, joten eläimille haittaa aiheuttavaan jalostukseen pystytään puuttumaan jo lähiaikoina.

– Kempen ja Mäen luoma työkalu on tervetullut ratkaisu ongelmaan, joka on keskusteluttanut koirapiirejä ja eläinten hyvinvoinnista kiinnostuneita jo vuosien ajan. Selvityksessä esitettyjen terveysehtojen avulla voidaan karsia pois jalostuskäytöstä sairaimmat eläimet ja konkreettisesti vähentää eläinten kärsimystä. Tämä tuo selvyyttä tilanteeseen myös koirankasvattajille, sanoo Lindqvist.

SEY kiittää raportin tekijöitä ja sen tilaajaorganisaatiota Ruokavirastoa myös uuden tiedon hankkimisesta sekä aktiivisesta tiedonjaosta, jonka avulla selvitystyö on saanut julkisuutta ja eläinten terveyttä haittaava jalostus on noussut taas julkisen keskustelun aiheeksi.

– Jatkuvasti kertyvä tutkimustieto ja siitä tiedottaminen on saanut aikaan merkittävän asennemuutoksen eläinten haitallista, ulkoisiin piirteisiin keskittyvää jalostusta kohtaan. Ruokaviraston tilaama selvitys on tärkeä lisä tieteelliseen tietoon perustuvan ja eläinten hyvinvointia edistävän jalostuksen puolesta, kiittää Lindqvist.

Selvityksen tekijät ottivat palkinnon ilolla vastaan.

– Olen erittäin ilahtunut palkinnosta ja uskon, että tällä tunnustuksella on merkitystä myös muille eläinjalostuksen, -lääketieteen ja hyvinvoinnin asiantuntijoille, jotka työskentelevät eläinten paremman terveyden ja hyvinvoinnin puolesta. Tämän päivän päätökset tehdään koirien parempaa tulevaisuutta varten. Se, että selvityksen tulokset päätyvät heti käyttöön, on parasta vaikuttavuutta mitä tutkija voi työltään toivoa, iloitsee MTT Riitta Kempe.

– Olen erittäin otettu tästä arvostetusta palkinnosta. Se osoittaa, että olemme tehneet tärkeää työtä. Palkinto tuo myös asialle näkyvyyttä. Sitä kautta saadaan heräteltyä kaikkia sidosryhmiä, mukaan lukien myös koiranostajat, kiinnittämään huomiota äärimmäisiin ulkomuotopiirteisiin ja niistä aiheutuviin hyvinvointihaittoihin, kiittää MTT Katariina Mäki.

Palkinto jaettiin 5.10.2020 Luonnonvarakeskuksessa. 

Lisätiedot:

Eläinten viikkoa vietetään 4.–10.10.

SEY Suomen eläinsuojelu muistuttaa Eläinten viikolla eläinten hyvästä kohtelusta. Tänä vuonna Eläinten viikon teemana on Arvokas kissa. Kampanjan verkkosivut ovat osoitteessa sey.fi/kissakriisi.

Eläinten viikkoa on vietetty Suomessa SEYn aloitteesta jo vuodesta 1959 lähtien. Eläinten viikon aloittaa kansainvälinen Eläinten päivä, jota juhlitaan vuosittain 4.10.

Aikaisemmat Vuoden eläinsuojeluteko -palkitut:

2010 Suvi Ojanperä ja Mikael Lindgren

2011 eläinlääkäri Marjatta Snellman

2012 ylipalomies Vesa Nurminen

2013 läänineläinlääkäri Jessica Löfgren-Eriksson

2014 Eläinsuojelukeskus Tuulispää

2015 tietokirjailija Helena Telkänranta

2016 Team Rokka

2017 Korkeasaaren Villieläinsairaala

2018 Helsingin poliisilaitos

2019 professori Hannes Lohen työryhmä

Haastattelut:

toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist, SEY Suomen eläinsuojelu, 050 371 2740, maria.lindqvist@sey.fi

Riitta Kempe, 0295 326 227 riitta.kempe@luke.fi

Katariina Mäki, 050 3423 515, katariina.maki@gmail.com


SEY Suomen eläinsuojelu on vuodesta 1901 eläinsuojelutyötä tehnyt Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kaikki eläimet ja liiton toiminta kattaa koko maan.

Jaa sivu
Skip to content