SEY julkaisi maksuttoman oppaan koiran käyttäytymistarpeista, tunne-elämästä ja hoidosta

10.12.2015

TIEDOTE 10.12.2015

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto julkaisi koirateemaisen vuotensa huipentumana Hyvinvoiva koira -oppaan. Hyvinvoiva koira – SEYn opas koiranhoitoon on maksuton julkaisu, joka on tarkoitettu koiran hankkijoille, omistajille, kasvattajille ja myyjille, löytöeläintaloille sekä  kaikille koirista kiinnostuneille.

Oppaan tavoitteena on auttaa koiranomistajaa ymmärtämään perheenjäsentään paremmin ja helpottaa näin jokapäiväistä elämää. Oppaassa kerrotaan muun muassa koiran tunne-elämästä, kokemusmaailmasta ja tavasta kommunikoida. Koiran tunne-elämän ja kokemusmaailman ymmärtäminen auttaa ihmistä ratkomaan koiran kanssa eteen tulevia ongelmia.

– Koiran pitoon liittyy paljon vanhentuneita käsityksiä. Hyvinvoiva koira -oppaan tarkoituksena on tarjota ajantasaiseen tutkimustietoon perustuvaa tietoa koirasta. Koiran hoidosta ja koulutuksesta on kuitenkin jo olemassa paljon hyviä oppaita, joten halusimme tässä oppaassa korostaa koiran tunteiden ja kokemusten ymmärtämisen merkitystä, kertoo SEYn vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist.

Oppaassa annetaan neuvoja muun muassa yleisimpien koiran kanssa vastaantulevien ongelmien ennaltaehkäisemiseksi ja ratkaisemiseksi.

– Koiran yleisimmät käyttäytymisongelmat johtuvat yleensä siitä, ettei ihminen ymmärrä koiraa. Esimerkiksi eroahdistukselle ja remmirähjäämiselle on koiran näkökulmasta järkeenkäypä syy. Ihmisen tehtävä on selvittää, miksi koira käyttäytyy niin kuin se käyttäytyy ja ratkaista ongelmat koiran näkökulmasta, sanoo Lindqvist.

– Esimerkiksi koiran aggressiiviseksi mielletty käytös johtuu usein pelosta. Vastaantuleville koirille haukkuminen on yleisin koiran pelon ilmenemismuodoista. Koira pääsee yli peloistaan totuttamalla sitä pelottaviin asioihin pikkuhiljaa ja koiraa pelästyttämättä. Joskus ongelmaa yritetään virheellisesti ratkoa viemällä koiraa vastoin sen tahtoa tilanteisiin joita se pelkää, mikä vain pahentaa ongelmaa.

Oppaassa annetaan perustiedot myös koiran ruokinnasta ja hoidosta. Ruoassa laadun lisäksi tärkeää on ruoan sopiva määrä, sillä lihavuus on yksi yleisimpiä terveysongelmien syitä. Koira tarvitsee myös muun muassa rokotuksia sekä turkin ja hampaiden hoitoa.

– SEYn toiminnan yksi tärkeimmistä tavoitteista on eläinsuojeluongelmien ennaltaehkäisy koulutuksen ja valistuksen keinoin. Korkealaatuisten ja ajantasaista tietoa sisältävien, maksuttomien oppaiden tuottaminen on tehokas keino välittää oikeaa tietoa ja edistää eläinten hyvinvointia. Sarjassa aikaisemmin julkaistut oppaat kissojen hyvinvoinnista ja koiran hankkimisesta ovat saavuttaneet huikean suosion ja niitä on painettu kymmeniä tuhansia kappaleita. Odotamme myös Hyvinvoiva koira -oppaalle suurta suosiota, kertoo Lindqvist.

Hyvinvoiva koira -oppaan on kirjoittanut tietokirjailija ja biologi Helena Telkänranta. Oppaan voi lukea sähköisenä osoitteessa sey.fi/julkaisut tai tilata osoitteesta sey@sey.fi tai soittamalla numeroon 0207 528 420 (ma-pe klo 10-15).

Lisätietoja:

Helena Telkänranta oli vuoden 2015 Tieto-Finlandia -ehdokkaana kirjallaan Millaista on olla eläin? Kirja on läpileikkaus siitä, mitä tiede nykyään tietää eläinten älykkyydestä, tunne-elämästä ja kokemusmaailmasta.

SEY on aiemmin tuottanut julkaisut Hyvinvoiva kissa – SEYn opas kissanhoitoon, Välmående katt – SEYs kattvårdsguide sekä Fiksun koiranostajan opas. Myös nämä oppaat voi lukea sähköisenä SEYn sivuilta tai tilata toimistolta sey@sey.fi tai soittamalla numeroon 0207 528 420 (ma-pe klo 10-15).

http://www.sey.fi/julkaisut/ tilattavat-esitteet/ hyvinvoiva-kissa-opas

http://www.sey.fi/julkaisut/ tilattavat-esitteet/brochyrer- pa-svenska/en-valmaende-katt

http://www.sey.fi/julkaisut/ tilattavat-esitteet/fiksun- koiranostajan-opas

 

Haastattelut:

Maria Lindqvist
vs. toiminnanjohtaja
P. 050 371 2740
maria.lindqvist@sey.fi

Annukka Seppävuori
vs. viestintäpäällikkö
P. 050 557 2463
annukka.seppavuori@sey.fi

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto on vuodesta 1901 eläinsuojelutyötä tehnyt Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kaikki eläimet ja liiton toiminta kattaa koko maan.

Jaa sivu
Skip to content