SEY julkaisi maksuttoman oppaan koiranostajan käsikirjaksi

10.7.2015

TIEDOTE 9.7.2015

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitossa on huomattu, että päätös koiran hankinnasta perustuu usein puutteelliseen tietoon. SEYn julkaisema Fiksun koiranostajan opas on tehty koiranhankkijan tueksi rodun ja myyjän valinnassa, ehkäisemään pentutehtailua ja herättelemään koiran hankkimista harkitsevia pohtimaan, riittävätkö omat resurssit koiran pitämiseen.

– Pentutehtailun vastaista työtä on tehty jo vuosia, mutta ongelma kasvaa yhä. Kiitettävän monet tietävät jo pentutehtailun vaaroista, mutta erityisesti ensimmäistä koiraa hankkivat tuntuvat tarvitsevan tietoa asiasta. Tämän oppaan tarkoitus on nimenomaan täyttää tarve, sanoo SEYn toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Pentutehtailu on kasvatusta, jossa pentuja teetetään rahan takia eläinten hyvinvoinnista piittaamatta. Monen pennunostajan ilo vaihtuu suruun, kun pentu sairastuu vakavasti tai jopa kuolee pian kotiutumisen jälkeen. Fiksun koiranostajan opas neuvoo, miten tunnistaa ja välttää pentutehdas.

Tori.fi torjuu pentutehtailua yhteistyössä SEYn kanssa jatkuvasti muun muassa ennakkotarkastamalla kaikki koira- ja kissailmoitukset Torin lemmikkiosiossa ennen julkaisua. Toriin on alkuvuonna jätetty joka kuukausi keskimäärin yli 8000 lemmikki-ilmoitusta. Eläinilmoitusten kokonaismäärä on kasvanut yli 20 prosenttia viime vuodesta. Samaan aikaan koirailmoitusten määrä on laskenut 12 prosenttia ja kaupankäynti on muuttunut vastuullisemmaksi, eli valistuksella ja tiukemmalla valvonnalla on jo ollut vaikutusta. 

– Pentutehtailu on tuomittavaa ja piittaamatonta eläinrääkkäystä, ja se on ilmiö johon tulee puuttua. Fiksun koiranostajan opas tulee tarpeeseen kaikkien koiran hankintaa harkitsevien tueksi ja samalla se valistaa ihmisiä pentutehtailun vaaroista. Siksi on tärkeää, että julkaisemme oppaan myös Torissa, sanoo Tori.fi:n viestintäjohtaja Sami Törmä.

Fiksun koiranostajan opas ohjaa pennunostajaa myös järkevään rotuvalintaan. Koirarotujen luonteessa on eroja, eikä koiraa pidä hankkia pelkän ulkonäön perusteella.  Osalla muodikkaista roduista myös esiintyy perinnöllisiä sairauksia, joiden hoitaminen voi tulla kalliiksi. Sairaudet voivat myös johtaa koiran kuolemaan.

– Kaikilla ei ole realistista käsitystä siitä, mitä koiran ostaminen tarkoittaa. Koira tarvitsee aikaa ja siihen kuluu rahaa. Osa koiranhankkijoista ei ota huomioon, että koirasta voi tulla suuriakin kuluja. Koiran hankintaa tulisi harkita erityisen tarkkaan nyt, kun monen kodin taloudellinen tilanne on epävarma, sanoo Kati Pulli.

SEY muistuttaa, että koiran voi hankkia myös eläinsuojeluyhdistykseltä tai löytöeläintalosta. Myös aikuinen kodinvaihtaja on hyvä vaihtoehto pennulle.

Lush Finland, Specsavers Finland ja muusikko Toni Wirtanen ovat tukeneet SEYn pentutehtailun vastaista työtä rahalahjoituksin.

 

Lisätietoja:

Maksutonta opasta jaetaan SEYn jäsenyhdistyksissä ja tapahtumissa. Sen voi myös tilata SEYltä osoitteesta sey@sey.fi tai lukea sähköisenä osoitteesta sey.fi. Oppaan sähköinen versio löytyy myös kauppapaikka Tori.fi:stä.

 

Haastattelut:

Annukka Seppävuori
vs. viestintäpäällikkö
SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto
P. 050 557 2463
annukka.seppavuori@sey.fi

 

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto on vuodesta 1901 eläinsuojelutyötä tehnyt Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kaikki eläimet ja liiton toiminta kattaa koko maan.

Jaa sivu
Skip to content