SEY kiittää Helsingin poliisia: eläinsuojeluasioihin keskittyvää poliisia on toivottu vuosikymmeniä

27.9.2018

Tiedote. Julkaistu: 27.09.2018, 09:51

Helsingin poliisi tiedotti tänään perustavansa eläinsuojelutapauksiin keskittyvän yksikön.

– SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ottaa ilolla vastaan uutisen eläimiin keskittyvän tutkintaryhmän perustamisesta. SEY on jo pitkään tuonut esiin tarvetta saada Suomeen eläinsuojelutapauksiin erikoistuneita poliiseja ja syyttäjiä. Se on edellytys sille, että eläinsuojelutapaukset saadaan asianmukaisesti tutkittua ja tuomittua. Helsingin poliisin on nyt tehnyt kiitettävän aloitteen, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Helsingin poliisi kertoo, että eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä tulee erikoistumaan eläinsuojelurikosten esitutkintaan ja muihin eläinsuojeluun liittyviin prosesseihin, sidosryhmäyhteistyöhön sekä eläinsuojelutyöhön liittyvään tiedottamiseen.

– Tarve eläinsuojeluasioihin keskittyvälle poliisiyksikölle on suuri. SEY on jo pitkään pyrkinyt edistämään eläinsuojeluasioiden parempaa sisällyttämistä poliisikoulutukseen, mutta edelleenkään kokonaisuuteen ei mahdu paljon eläinsuojeluasioita. Asiaan erikoistuneet poliisit ovat tärkeitä, sanoo Pulli.

– Myös monilla kansalaisilla on valitettavasti se kokemus, että poliisille on turhaa tehdä ilmoituksia tapauksissa, joissa epäillään, että eläinsuojelulakia on rikottu. Tästä syystä ilman poliisin huomiota jäävät tietojemme mukaan monesti myös sellaiset tapaukset, joissa avun tarve on akuutti, esimerkiksi julkisella paikalla tapahtuvat eläinten pahoinpitelytKun Helsingin poliisi nyt ottaa aktiivisemman roolin eläinsuojeluasioissa ja tuo omat kasvonsa mukaan eläinsuojelutyöhön, toivomme, että tämäkin asia muuttuu.

Kun suomalaisilta kysytään eläinsuojelun uudistamistoiveita, yksi yleisin toive on nykyistä kovemmat tuomiot eläinsuojelurikoksista. Moni vaatii myös pysyviä eläintenpitokieltoja. Eläinsuojeluvalvonnan riittävyys ylipäänsä on yksi kansalaisten suurimmista huolenaiheista eläinsuojelussa.

– Koko eläinsuojelurikosten oikeusprosessi vaatii terävöittämistä, jotta lakia rikkovat saadaan tehokkaammin edesvastuuseen. Helsingin eläinsuojelupoliisiyksikön perustaminen on erinomainen askel kohti parempaa eläinten suojelua. Toiveenamme on, että toimintamalli laajenee ripeässä tahdissa koko maahan, sanoo Pulli.

Helsingin poliisin tiedote: https://www.poliisi.fi/helsinki/tiedotteet/1/0/helsingissa_aloittaa_suomen_ensimmainen_elaimiin_liittyviin_rikoksiin_keskittynyt_tutkintaryhma_74543

Haastattelupyynnöt:

Maria Lindqvist
viestintäpäällikkö
050 557 2463
maria.lindqvist@sey.fi

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto on vuodesta 1901 eläinsuojelutyötä tehnyt Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kaikki eläimet ja liiton toiminta kattaa koko maan.

Jaa sivu