SEY koosti ohjeet luonnoneläinten auttamiseksi – Luonnoneläimet-sivusto ohjeistaa kohtaamaan luonnonvaraiset eläimet oikein

9.5.2023

TIEDOTE 9.5.2023

SEY Suomen eläinsuojelun uudella Luonnoneläimet-verkkosivustolla pääsee tutustumaan kattavaan tietopakettiin luonnonvaraisista eläinlajeista ja niiden kohtaamisesta. Sivustolta löytyy myös selkeät ohjeet siihen, miten luonnonvaraisia eläimiä kuuluu auttaa tarpeen vaatiessa.

Luonnonvaraisten eläinten auttaminen on merkittävä osa eläinsuojelutyötä. SEYn keväällä julkistamalla Luonnoneläimet-sivustolla kerrotaan, miten luonnoneläimet voi huomioida paremmin omassa toiminnassaan. Lisäksi sivustolta löytyy selkeät ohjeistukset siihen, miten apua tarvitsevia luonnoneläimiä voidaan auttaa ja miten avun tarpeen tunnistaa.

– Suomessa luonnonvaraisten eläinten auttaminen jää pääsääntöisesti vapaaehtoisten toimijoiden harteille. Luonnoneläimet-sivusto tarjoaa kansalaisille kattavan tietopaketin, jonka avulla kaikki aiheesta kiinnostuneet voivat oppia enemmän luonnonvaraisten eläinten käyttäytymisestä ja siitä, miten esimerkiksi erilaisissa hätätilanteissa kuuluu toimia, sanoo SEYn luonnonvaraisten eläinten asiantuntija, biologi Sonja Blom.

Sivustolta löytyy selkeät ohjeet muun muassa siihen, miten esimerkiksi yksinäisen linnunpoikasen tai oravanpoikasen kohdatessaan tulee toimia.

– Esimerkiksi maassa makaava oravanpoikanen ei ole terve ja tarvitsee todennäköisesti apua. Pesästä pudonneen tai orvon poikasen tunnistaa siitä, että poikasen silmät saattavat olla vielä kiinni, häntä ei ole vielä tuuhea vaan karvaton suikero, turkki on sileä, eikä korvissa ei vielä ole tupsuja. Poikanen, jonka häntä ei ole vielä tuuhea, ei todennäköisesti pärjää omillaan, Blom kertoo.

Laki velvoittaa auttamaan

Blom huomauttaa, että loukkaantuneen luonnoneläimen auttaminen on kansalaisvelvollisuus: Eläinsuojelulaki velvoittaa, että sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä tulee pyrkiä auttamaan tai huolehtia, että se saa asianmukaista hoitoa.

– Useiden eläinlajien poikaset eivät yleensä tarvitse ihmisen apua, vaan ne saattavat olla hylätyn näköisinäkin emonsa valvonnassa. Jos on kuitenkaan hiukankaan epävarma eläimen avuntarpeesta, apua kannattaa kysyä asiantuntijalta, kuten SEYn eläinsuojeluneuvojalta. Luonnoneläimet-sivusto ohjeistaa selkeästi, miten erilaisissa tilanteissa kuuluu toimia, ja milloin on soitettava esimerkiksi luonnonvaraisten eläinten hoitoon erikoistuneeseen asiantuntijaan ja milloin taas esimerkiksi hätäkeskukseen, Blom selventää.

Blomin mukaan sivustoon kannattaa tutustua jo ennen mahdollisten hätätilanteiden syntymistä. Selkeät ohjekaaviot voi tulostaa ja säilyttää tallessa.

– Kun tietoon on tutustunut ennalta, tositilanteessa on helpompi toimia.


Lisätiedot: sey.fi/luonnonelaimet


Haastattelut:

Sonja Blom
asiantuntija, luonnonvaraiset eläimet
040 923 0518
sonja.blom@sey.fi

Jaa sivu
Skip to content