SEY luovutti Vuoden eläinsuojeluteko 2016 -palkinnon norsujen salametsästystä vastaan työskentelevälle Team Rokalle

5.10.2016

TIEDOTE 4.10.2016

Team Rokka taistelee eturintamassa norsujen salametsästystä vastaan kouluttamalla koiria tunnistamaan salakuljetettavaa norsunluuta. Työ on ollut tuloksellista: Team Rokan norsunluukoirat ovat olleet mukana paljastamassa yhtä Tansanian suurimmista laitonta norsunluukauppaa harjoittavista rikollisliigoista.

– SEY on mukana trofeeton EU -työryhmässä, joka ajaa trofeiden tuontikieltoa koko EU:hun. Team Rokka tekee arvokasta ruohonjuurityötä ketjun alkupäässä ehkäisemällä omalla toiminnallaan norsunluun salakuljetusta, sanoo SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist.

Koirat koulutetaan positiivisin metodein, jolloin tuloksena on onnellisia koiria, joilla on pitkä ura edessään. Team Rokka on kouluttanut Tansanian poliisin koiraohjaajia ja heidän koiriaan.

– Paikallisten poliisikoiraohjaajien koulutusmetodit olivat vuosikymmeniä vanhoja ja ne perustuivat kovaan kuriin ja koiran satuttamiseen. Koiran asema Tansaniassa on yleisesti ottaen hyvin heikko. Jouduimme lähtemään liikkeelle aivan perusteista. Ohjaajien tuli ensin ymmärtää, että koiria ei lyödä, ruoan pitää olla laadukasta ja puhdasta vettä aina saatavilla. Vähitellen edettiin koulutusmetodeihin, jotka perustuvat positiiviseen vahvistamiseen eli karkeasti sanoen siihen, että koiraa palkitaan toivotusta toimintamallista, kun taas ei-toivottu käyttäytyminen jätetään huomiotta, sanoo Team Rokan perustaja Toni Lahtinen.

– Koira tulee kouluttaa tavalla, joka ei tuota koiralle henkistä tai fyysistä kärsimystä. Kouluttamisessa käytetään edelleen fyysistä väkivaltaa valitettavan usein myös Suomessa. Team Rokan koirankoulutusmetodit ovat olleet Tansaniassa uraauurtavia. Positiivisiin koulutusmenetelmiin opetetut paikalliset koirankouluttajat tulevat jatkamaan koiralähtöistä työtä Tansaniassa, sanoo Lindqvist.

Tansanian norsukanta on romahtanut. Vuonna 2009 maassa oli 109 000 norsua, nyt vain 60 000. Salametsästyksen kitkemiseksi tarvitaan monialaista yhteistyötä. Team Rokan yhteistyö Tansanian poliisin kanssa katkesi korruptioon. 

– Saimme selville erittäin räikeän ja ison korruptiotapauksen, joka tekee muun muassa norsunluun ja huumeiden kansainvälisestä kaupasta helppoa rikollisliigoille. Nostin asian esille, minkä jälkeen Team Rokka ei enää ollut haluttu kumppani Tansaniassa, Toni Lahtinen harmittelee.

Vuoden Eläinsuojeluteko 2016 -palkinto kuitenkin lämmittää Toni Lahtisen mieltä.

– SEY on suomalaisen eläinsuojelun pioneeri ja tukijalka. Tunnustuksen saaminen tällaiselta taholta kertoo, että työmme arvo norsujen hyväksi on yleisesti tunnustettua. Tämä edelleen nostaa uskoani siihen, että pienikin voi ponnistaa korkealle ja tehdä merkittäviä asioita, sanoo Lahtinen.

SEY luovutti palkinnon tiistaina 4.10. Kirjasto 10:ssä Helsingissä. Palkinnon otti vastaan Team Rokan suojelijana toimiva televisiokasvo Sampo Marjomaa.

SEY jakaa Vuoden Eläinsuojeluteko -palkinnon joka vuosi Eläinten viikolla.

Aikaisemmat Vuoden Eläinsuojeluteko -palkitut:
2010 Suvi Ojanperä ja Mikael Lindgren
2011 eläinlääkäri Marjatta Snellman
2012 ylipalomies Vesa Nurminen
2013 läänineläinlääkäri Jessica Löfgren-Eriksson
2014 Eläinsuojelukeskus Tuulispää
2015 tietokirjailija Helena Telkänranta

Lisätietoja:

Team Rokan tervehdys: http://www.sey.fi/ajankohtaista/876-vuoden-elainsuojeluteko-2016-team-rokan-tervehdys-110246-05102016 

Team Rokan työstä kertova Norsunluukoira- dokumenttisarja alkaa TV1:llä 8.11. kello 20.

www.teamrokka.com

Haastattelut:

Maria Lindqvist
Toiminnanjohtaja (vs.)
SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto
P. 050 371 2740
maria.lindqvist@sey.fi

Annukka Seppävuori
Viestintäpäällikkö (vs.)
SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto
P. 050 557 2463
annukka.seppavuori@sey.fi

Toni Lahtinen
Toiminnanjohtaja
Team Rokka
info@teamrokka.com

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto on vuodesta 1901 eläinsuojelutyötä tehnyt Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kaikki eläimet ja liiton toiminta kattaa koko maan.

Jaa sivu
Skip to content