SEY: Sikojen ulkoilutuskielto uhkaa eläinten hyvinvointiin erikoistuneiden tilojen toimintaa

30.5.2017


Kuva: Seppo Parkkinen

TIEDOTE 30.5.2017

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto vastustaa maa- ja metsätalousministeriön esitystä, jonka tarkoituksena on kieltää sikojen ulkona pitäminen.

Luomutuotantoon ulkoilutuskielto iskisi rajusti, sillä eläinten ulkoilutus on luomun keskeinen myyntivaltti. Myös yhä useampi ei-luomutuotantoon kuuluva sikatila on viime vuosina erikoistunut sikojen hyvinvointiin ja alkanut ulkoiluttaa sikojaan. Muutos tuhoaisi positiivisen sikojen hyvinvointikehityksen, jota kuluttajatkin toivovat.

Esityksen perusteena on afrikkalaisen sikaruton leviämisen ehkäiseminen. Afrikkalaista sikaruttoa ei tällä hetkellä esiinny Suomessa, mutta sitä on esimerkiksi Baltian alueella elävissä villisioissa. Tauti ei aiheuta vaaraa ihmisille.

– Ymmärrämme, että muutoksen perusteena on helposti tarttuvan ja vakavia seurauksia aiheuttavan eläintaudin ehkäisy. Sikojen ulkoilutuksen kieltäminen koko maassa ei kuitenkaan ole oikea tapa ehkäistä taudin tuloa Suomeen, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Asetusluonnos tulisi edelleen sallimaan villi- ja villasikojen tarhaamisen ulkona. Tavanomaisten kesysikojen ulkotarhaaminen ei tuo tähän kokonaisuuteen merkittävää lisäriskiä.

– Tauti tarttuu sioista toisiin suoran kontaktin kautta. Taudinehkäisyn kannalta ulkoilutuskieltoa parempi vaatimus on, että kaikkien sikojen ulkoilutusalueilla on esimerkiksi sellaiset tupla-aidat, joilla voidaan estää villisikojen ja kesysikojen kontakti toisiinsa. Valtion tulee tukea näiden aitojen rakentamista tasavertaisesti kaikkien eläimiään ulkoiluttavien sikaloiden kohdalla.

Siat voivat sairastua myös välillisesti esimerkiksi syömällä sairastuneen sian lihaa sisältäviä ruokajätteitä tai taudinaiheuttajan saastuttaman rehun, kuivikkeiden, varusteiden tai vaatteiden välityksellä. Sen vuoksi taudin ehkäisyssä tärkeässä roolissa ovat sikojen kanssa kontaktissa olevien ihmisten toimintatavat ja esimerkiksi olkien sekä muiden sikojen tuotannossa käytettävien tarvikkeiden hygienia.

Riskiä lisäävät myös sian- ja villisianlihan tuonti Suomeen maista, joissa afrikkalaista sikaruttoa esiintyy sekä villisianmetsästysmatkat näille alueille, kuten Baltian maihin.

SEY pitää moitittavana sitä, ettei sikojen hyvinvointiin ja sen kehitykseen merkittävästi vaikuttavasta asetusmuutoksesta lähetetty lausuntopyyntöä yhdellekään eläinsuojelujärjestölle. SEY paheksuu myös sitä, että asetusmuutosta yritetään runnoa läpi nopealla aikataululla.

– Heikosti perusteltavissa oleva asetus, joka johtaisi eläinten hyvinvoinnilla erikoistumisen mahdollisuuksien heikkenemiseen sekä kiirehditty ja suppealla jakelulla lähetetty lausuntopyyntö herättävät huolen koko asetuksen tarkoitusperistä, sanoo Pulli.

 

Lisätiedot:

Kati Pulli
Toiminnanjohtaja
P. 050 371 2740
kati.pulli@sey.fi 

Annukka Seppävuori
Viestintäpäällikkö
P. 050 557 2463
annukka.seppavuori@sey.fi

Jaa sivu
Skip to content