SEYn vapaaehtoiset torppasivat jälleen pentutrokarien aikeet

23.4.2015

”Viime viikonloppuna saimme tietää pienestä, Keltaisen Pörssin kautta Virosta ostetusta koiranpennusta, joka kuoli parvoon eli parvoviruksen aiheuttamaan kuumeeseen, oksenteluun ja ripuliin. Ostosta oli vain neljä päivää. Koira oli luovutettu ostajille satamassa.

Parvoon kuolleen pennun lisäksi Suomeen oli tullut samalla kerralla kaksi muutakin pentua. Niiden riski sairastua parvoon on hyvin korkea. 

Tuoko sama pentutehtailija Suomeen muitakin koiria? Päätimme alkaa selvittää asiaa.

Löysimme Keltaisesta Pörssistä samantyyppisen ilmoituksen myytävästä koiranpennusta kuin parvoon kuolleen pennun ilmoitus oli. Myyjä osoittautui käyttämänsä sähköpostiosoitteen ja vastaustapansa perusteella samaksi, joten teeskentelimme olevamme ostoaikeissa.

Otimme myyjään yhteyttä. Tiedusteluihimme vastaukseksi saimme saman, parvoon kuolleen pennun ostajien saaman lavean tekstin, jossa muun muassa kutsutaan pentuetta vahinkopennuiksi ja väitetään, että niiden tulevaisuus olisi Virossa paljon kurjempi kuin Suomessa, jossa koirien asema on parempi. Myyjä kertoi tässäkin tapauksessa luovuttavansa pennut ostajille satamassa.

Sovimme pentujen katsomisesta Länsisatamassa keskiviikkona 22.4. Kun tapaamisesta oli sovittu ja myös myyjän puhelinnumeroa pyydettiin varalle, hän kieltäytyi vedoten siihen, että hänen työpaikallaan on yksityispuhelut kielletty ja hän oli saanut asiasta jo yhden varoituksen. Siksi yhteydenpito voisi tapahtua vain sähköpostitse.

Keskiviikkoiltana kuriiri toi Helsingin Länsisatamaan kolme pientä koiranpentua. Koirien tuoja ei osannut kunnolla suomea. Keskustelua käytiin osin englanniksi ja venäjäksi.

Ostajia oli paikalla meidän lisäksemme muitakin. Yksi ostaja ei löytänyt pentujen joukosta varaamaansa koiraa. Se oli jo myyty. 

Pentujen passeissa oli epäselvyyksiä. Niiden ekinokokkoosilääkityksestä oli kulunut liian pitkä aika. Samoin eläinlääkärin tekemästä kliinisestä tarkastuksesta. 

Koirat olivat urheilukassissa, mutta vaikuttivat pirteiltä. Terveydellisiä ongelmia ei koiraharrastajan silmin ollut havaittavissa, joten perusteita eläinsuojeluviranomaisten pyytämiseen paikalle eläinten huostaan ottamiseksi ei ollut. Mikäli koirat olisi saatu myytyä Suomeen, olisi välittömästi oltu yhteydessä ostajan kotipaikan valvontaeläinlääkäriin. Edessä olisi ollut heti kallis, laittomasta maahantuonnista tehtävä eläinlääkärintarkastus. Koira olisi joutunut karanteeniin. Niin ei tällä kertaa käynyt.

Kuriiri kertoi, että pentuja myy virolainen, lähellä Tallinnaa asuva pariskunta. Pariskunnan toiminta viittaa koirien kaupalliseen välitystoimintaan, mutta ainakaan aikaisemmin parvoon kuollutta pentua ei ollut ilmoitettu asianmukaisesti Traces-järjestelmän kautta. Ihmekös tuo, sillä kaupalliseksi tuojaksi voi rekisteröityä vain Suomessa asuva henkilö.

Kysymystemme käydessä liian vaikeiksi, otti kuriiri yhteyden Viroon pariskunnan mieheen. Myös toinen meistä puhui puhelimessa myyjälle, joka oli vahvassa humalassa. Hän totesi kauppakirjoista kysyttäessä, ettei sellaisia tehdä.

Kauppakirja on tärkeää tehdä aina. Jos kauppakirjaa ei ole, voi ostajalta puuttua täysin tieto siitä, keneltä hän pennun ostaa. Jos käy huonosti, on oikeuden vaatiminen vaillinaisilla tiedoilla mahdotonta. Henkilötodistuksen pyytäminen henkilöllisyyden varmistamiseksi on erittäin suositeltavaa, kun ostaa koiraa yksityisiltä markkinoilta. Myyjästä otetusta valokuvasta on hyötyä, jos päätyy huijatuksi.

Kerroimme samalta myyjältä ostetun pennun surullisesta kohtalosta muille ostajaehdokkaille. Tällä kertaa mikään kolmesta pennusta ei lähtenyt ostajien mukaan, ja kuriiri poistui heti seuraavalla laivalla koirineen, mutta ilman rahoja, takaisin Viroon. Myyjältä jäi saamatta noin tuhat euroa. Matka Suomeen oli tällä kertaa turha.”

Tapahtumista kirjoitti SEYn vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja. Myyjistä on tehty ilmoitus Viron eläinsuojeluyhdistykselle ja terveysviranomaisille. Parvoon kuolleen pennun omistajaa on pyydetty olemaan yhteydessä poliisiin.

Jos epäilet pentutehtailua, ole yhteydessä SEYn eläinsuojeluneuvojaan tai eläinsuojeluviranomaiseen. Tee rikosilmoitus, jos tulet huijatuksi. Toimi, vaikka huijatuksi tuleminen hävettäisi, sillä aktiivisuutesi voi pelastaa monta koiraa.

Jos harkitset Virosta tulevan koiran ostamista:

– Tiedosta riskit: Yksityiseltä ostetun sekarotuisen koiranpennun taustoista ja sen emän ja isän elinolosuhteista ei ole varmuutta. Jos myyjä ei anna nähdä pentujen emää eikä välitä siitä edes kuvia tai videoita pentujensa kanssa, tuet todennäköisesti pentutehtailua sekä harmaata taloutta. Jos siitä huolimatta ostat pennun, turvaa selustasi.

– Muista, että jos tuontiasiakirjoissa on puutteita, vastaat eläimen omistajana kaikista asian hoitamiseen liittyvistä kustannuksista.

– Varmistu myyjän henkilöllisyydestä. Vaadi kauppakirjaa laadittavaksi ja pyydä myyjää näyttämään henkilöllisyystodistuksensa.

– Ostohetkellä tarkasta passi: Koiran sirun on täsmättävä passissa olevaan numeroon. On myyjän tehtävä pitää mukana sirulukijaa ja osoittaa tämä. Yli 3 kk vanhoilla koirilla on oltava rabiesrokotus, jonka rokottamisesta on 21 vuorokautta aikaa. Alle 3 kk ikäisistä pennuista on mukana oltava allekirjoitettu kasvattajatodistus, jossa omistaja tai valtuutettu henkilö vakuuttaa, ettei eläin ole ollut syntymän ja siirron välisenä aikana kosketuksissa raivotaudille alttiisiin lajeihin kuuluvien luonnonvaraisten eläinten kanssa. 
Ekinokokkoosilääkitys saa olla annettu 1-5 päivää ennen maahan saapumista. Kliininen eläintarkastus saa olla tehty korkeintaan 48 tuntia ennen maahan saapumista.

Eläinten välittäjän on oltava rekisteröitynyt kaupalliseksi tuojaksi Eviraan ja ilmoitettava tuomistaan eläimistä Traces-järjestelmään. Vaadi tästä todistusta. Rekisteröidyn tuojan on oltava Suomessa asuva henkilö. Jos todistus vaikuttaa epäilyttävältä tai halutaan muuten varmistusta, AVI-eläinlääkäri/ kunnaneläinlääkäri / Evira voi varmistaa todistuksen aitouden Traces-järjestelmästä. AVI- ja kunnaneläinlääkärien yhteystiedot löytyvät täältä. 

– Vie koira eläinlääkäriin perustarkastusta varten. Älä päästä koiraa tekemisiin muiden koirien kanssa. Kaiken varalta.

Älä tue pentutehtailua. Kun olet aikeissa ostaa koiran, tutki myyjän taustat huolellisesti. Suhtaudu netti-ilmoitteluun kriittisesti. Jos myyjä ei päästä sinua katsomaan pentuja ja emoa, tai jos hän ehdottaa tapaamista muualle, etsi toinen myyjä. Jaa tietoa ja tue SEYn pentutehtailun vastaista työtä.

Moni pentutehtailja osaa esiintyä vastuullisena koiranmyyjänä. Keksityllä nimellä toimineen eläinsuojeluneuvojan saama vastaus pentutehtailijalta. Yläkuvassa käännytetyn pennun ilmoitus Keltaisessa Pörssissä. (Kuvankaappaus: SEY. Kuvaa saa vapaasti käyttää.)

 

 

Kirjoitus aikaisemmasta käännytyksestä

Jaa sivu
Skip to content