Someohjeet neuvojille ja jäsenyhdistyksille
10.2.2015
Somella eli sosiaalisella medialla tarkoitetaan erilaisia yhteisöpalveluja, kuten Facebookia, Twitteriä, Instagramia, Youtubea ja blogeja. Palveluissa yhdistyvät kommunikointi ja oma sisällöntuotanto, ja niiden avulla voi tavoittaa helposti ja nopeasti suhteellisen suuren määrän ihmisiä.
Eläinsuojeluneuvojien ja jäsenyhdistysten toimijoiden on harkittava, mitä somessa julkaisevat, sillä lukija voi tulkita heidän edustavan liiton näkemyksiä.
Somessa ammatillinen minä, harrastukset ja yksityiset näkemykset sekoittuvat helposti. Kaikki sanomasi saatetaan tulkita edustavan SEYtä. Varmista siis, ettei sanomasi ole ristiriidassa liiton arvojen ja periaatteiden kanssa. Kerro aina selkeästi, jos kyse on henkilökohtaisesta mielipiteestä, joka eroaa SEYn näkemyksistä. Jokaisella SEYn toimijalla on ehdoton mielipiteen vapaus. On kuitenkin hyvä miettiä, miten viestinsä ilmaisee.
Suuntaviivoja someen:
– Muista käytöstavat. Asiaton kieli, kiroilu, nimittely tai rasismi ei kuulu SEYn edustajan toimintatapoihin.
– Älä provosoidu, jos provosoidaan.
– Suoranaiset virheet on hyvä oikaista, mutta turhiin väittelyihin ei kannata lähteä mukaan.
– Muista, että kaikki kirjoittamasi ja julkaisemasi tallentuu.
– Jos et voi tuoda keskusteluun mitään rakentavaa tai positiivista, älä osallistu.
– Muista, että sinulla on salassapitovelvollisuus. Älä julkaise somessa mitään neuvojatoimintaan liittyvistä keskeneräisistä asioista. Jos tapauksesta on tullut tuomio, voi asiasta keskustella niiltä osin kuin se on julkinen muunkin median kautta. Mitään luottamuksellista ei saa julkaista.
– Pidä mielessä varovaisuusperiaate: kuvat ja tekstit lähtevät nopeasti leviämään ja alkuperäiset tiedot ja merkitys voivat muuttua huomattavasti. Jos jonkin asian kirjoittaminen someen mietityttää, kannattaa se jättää kirjoittamatta.
– Jokainen on itse vastuussa omista julkaisuistaan. Älä siis julkaise sellaista, jonka seuraukset epäilyttävät.
Someviestintä kriisitilanteessa
Jos somekeskustelu uhkaa lähteä käsistä, on erityisen tärkeää pysyä asiallisena, korostaa faktoja ja korjata mahdolliset virheet. Älä lähde myllytykseen mukaan, vaan hillitse hermosi. Seuraa kuitenkin keskustelua aktiivisesti, jotta pysyt perillä tapahtumista. Älä poista keskusteluista viestejä, elleivät ne ole lain tai sivusi sääntöjen vastaisia. Myös esimerkiksi toisia ihmisiä törkeästi haukkuvat tai muutoin todella ala-arvoista kieltä käyttävät viestit on syytä poistaa. Keskustelut voi olla hyvä tallettaa, mikäli luulet tarvitsevasi niitä myöhemmin asioiden selvittämiseen.
Älä julkaise arkaluontoisia tai salassapitovelvollisuuttasi rikkovia kuvia, siis esimerkiksi sellaisia, joista voi tunnistaa henkilön tai paikan, jossa on käyty neuvontakäynnillä.
Miten toimia, jos näkee SEYtä koskevaa negatiivista kirjoittelua sosiaalisessa mediassa tai esim. lehtien keskustelupalstoilla
Vaikka toimistolla on olemassa mediaseurannan työkaluja, voi jokin keskustelu silti jäädä huomiotta. Niinpä kaikkien apu on tärkeää. Toimithan seuraavasti, mikäli näet SEYtä koskevaa negatiivista kirjoittelua:
Ota yhteys SEYn toimistoon mahdollisimman nopeasti, mieluiten saman päivän aikana. Kerro havainnostasi tai välitä linkki negatiiviseen keskusteluun tai uutiseen Marialle maria.lindqvist@sey.fi tai Heidille heidi.harmaala@sey.fi
Lähetäthän kopion viestistä myös Katille kati.pulli@sey.fi.