Suomalaiset eläinjärjestöt yhtä mieltä: Delfiinien viihdekäytön on loputtava
2.9.2016
Kuva: David Pursehouse
TIEDOTE 2.9.2016
Animalian, Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn, Oikeutta eläimille -yhdistyksen, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton ja Valaiden puolesta ry:n yhteistiedote
Eläinjärjestöt Animalia, Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY, Oikeutta eläimille -yhdistys, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ja Valaiden puolesta ry paheksuvat Särkänniemen delfinaarion delfiinien siirtämistä Kreikan Attican eläinpuistoon. Järjestöt katsovat, että delfiinien osa ei uudessa eläinpuistossa muutu paremmaksi, sillä ne joutuvat osallistumaan siellä niin sanottuihin ”opetuksellisiin näytöksiin” muutaman kerran päivässä.
– Delfiinien kaltaisia älykkäitä olentoja ei tule orjuuttaa delfinaarioissa ja erilaisissa ”merimaailmoissa” ihmisen viihdykkeenä. Vaikka Tampereen delfiinien väitetään osallistuvan Atticassa vain opetuksellisiin näytöksiin, kyseessä on kiertoilmaus. Käytännössä delfiinit koulutetaan käyttäytymään lajilleen täysin luonnottomalla tavalla viihdetarkoituksessa, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.
Luonnossa pullokuonodelfiinit voivat liikkua parvissa jopa yli 60 kilometriä päivässä, ne sukeltavat syvällä ja pitävät yhteyttä lajitovereihinsa. Eläinpuistojen pienet altaat eivät ole niille oikea asuinympäristö.
– Kun Veera ja Delfi pyydystettiin, ne erotettiin laumoistaan ja tuotiin Tampereelle tekemään sirkustemppuja yleisölle. Vankeudessa delfiineillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin sopeutua ihmisten tahtoon. Niiltä myös riistetään mahdollisuus luontaiseen käyttäytymiseen. Nyt Särkänniemessä vuosikymmeniä esiintyneet delfiinit joutuvat toiseen delfinaarioon ihmisten viihdykkeeksi, sanoo Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä.
Delfiinien hyvinvoinnin kannalta erityisen huolestuttavaa on se, että täysin erilaiset olosuhteet aiheuttavat niille huomattavasti stressiä eikä altaissa ole riittävästi suojaa auringon paahteelta. Lisäksi Attican eläinpuistossa on kuollut viimeisten viiden vuoden aikana viisi delfiiniä.
– Särkänniemellä oli Tampereen delfinaarion sulkemisen jälkeen ainutlaatuinen tilaisuus näyttää esimerkkiä yhä delfinaariovastaisemmaksi käyneelle maailmalle ja profiloitua aidosti eläimistään vastuunsa kantavana laitoksena. On erittäin tuomittavaa ja lyhytnäköistä, että Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä valitsi delfiinien siirtokohteeksi yhden Euroopan huonotasoisimmista eläintarhoista. On myös tuomittavaa, että Särkänniemi katsoi parhaaksi vaihtoehdoksi siirtää delfiinit Suomesta, jossa delfinaariotoiminta todennäköisesti kielletään asennemuutoksen vuoksi, toiseen delfinaariot todennäköisesti kieltävään maahan, toteaa Viivi Senghore Valaiden puolesta ry:stä.
Delfinaarioiden on jo aika siirtyä historiaan. Suomen eläinsuojelulakia uudistetaan parhaillaan, ja eläinsuojeluyhdistykset toivovat lakiin kirjausta, joka kieltää luonnonvaraisten eläinten pitämisen sirkuksissa ja delfinaariot. Kreikassa villieläinnäytökset kiellettiin eläinsuojelulaissa vuonna 2012. Lakia ei ole kuitenkaan pantu kaikilta osin täytäntöön.
– Oli Särkänniemeltä ja Suomen lupaviranomaisilta edesvastuutonta lähettää delfiinit maahan, jossa eläinten hyvinvoinnista vastaavat viranomaiset eivät kykene valvomaan edes lakien toteutumista. Lisäksi siirto torppaa kreikkalaisen eläinsuojeluliikkeen työn delfinaarion sulkemiseksi ja delfinaariokiellon aikaansaamiseksi. Suomessa on nyt varmistettava, että delfinaariokielto kirjataan Suomen uuteen eläinsuojelulakiin, sanoo Animalian vs. toiminnanjohtaja Mai Kivelä.
– Eurooppaan on suunnitteilla delfiinien suojelualueita. Niiden valmistuminen kestää 2–5 vuotta. Särkänniemen olisi pitänyt varmistaa, että Veera, Delfi, Eevertti ja Leevi pääsevät suojelualueelle sellaisen valmistuttua. Merinisäkkäiden viihdekäyttö on vastatuulessa koko maailmassa ja delfinaariokieltoja edistetään monissa maissa. Suomella on nyt tilaisuus parantaa mainettaan ja kieltää delfinaariot ja muu villieläinten viihdekäyttö uudistuvassa eläinsuojelulaissa, lisää SEYn vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist.
Lisätietoja:
Mai Kivelä
vs. toiminnanjohtaja, Animalia
p. 050 384 5072
mai.kivela@animalia.fi
Maria Lindqvist
vs. toiminnanjohtaja, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto
p. 050 371 2740
maria.lindqvist@sey.fi
Hannele Luukkainen
puheenjohtaja, Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi
Kristo Muurimaa
Oikeutta eläimille -yhdistys
p. 044 722 3352
info@oikeuttaelaimille.fi
Viivi Senghore
puheenjohtaja, Valaiden puolesta
p. 040 952 3658
viivi.senghore@gmail.com