Suomen ensimmäinen kansalaisaloite luovutetaan eduskunnan käsiteltäväksi

18.8.2014

 

Suomen ensimmäinen kansalaisaloite luovutetaan eduskunnan käsiteltäväksi 5.3.2013

Eläinsuojeluliitto Animalian, Luonto-Liiton, Oikeutta eläimille -yhdistyksen sekä SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton yhteistyössä keräämä kansalaisaloite turkistarhauksen lakkauttamiseksi luovutetaan eduskunnan käsiteltäväksi 5.3.2013.

Aloitteen lopullinen allekirjoittajamäärä on 69 381. Järjestöt keräsivät aloitelomakkeita puolen vuoden ajan viime vuonna. Lomakkeita kerättiin toreilla, tapahtumissa ja kampanjan yhteistyökumppanien tiloissa toukokuusta marraskuuhun.

– Ensimmäinen tavoitteemme on nyt saavutettu. Kansalaisaloite turkistarhauksen lakkauttamiseksi on ensimmäinen eduskuntakäsittelyyn etenevä kansalaisaloite, ja se on päässyt näin osaksi suomalaisen demokratian historiaa. Uskomme ja toivomme, että aloite saa eduskunnassa arvokkaan ja perusteellisen käsittelyn ja sitä käsittelevät kaikki ne valiokunnat, jotka voivat tuoda turkistarhauksen lakkauttamiseen oman näkökulmansa, kertoo Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Järjestöt ovat viime viikkoina tavanneet kansanedustajia ja osallistuneet asiaa koskevaan keskusteluun. Järjestöjen mukaan turkistarhaus on epäeettisenä elinkeinona lakkautettava Suomesta, sillä eläinten hyvinvointia on mahdotonta toteuttaa nykymuotoisessa turkistarhauksessa.

– Koko kampanjamme on ollut äärimmäisen innostava. Kansalaisten tuki kansalaisaloitteellemme on ollut odotettuakin suurempaa. Erityisen ilahtuneita olemme siitä mielenkiinnosta ja paneutuneisuudesta, jota jo tapaamamme kansanedustajat ovat aloitekampanjaa kohtaan osoittaneet, sanoo SEYn toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.
Kansalaisaloitteen käsittely siirtyy nyt eduskunnalle, mutta järjestöjen työ jatkuu.

– Aloite luovutetaan nyt eduskunnan käsiteltäväksi, mutta työmme ei lopu vielä tähän. Olemme rohkaisseet asiasta kiinnostuneita kansalaisia seuraamaan tarkasti aloitteen käsittelyä niin ensi viikolla käytävässä lähetekeskustelussa kuin aloitetta sen jälkeen käsittelevissä valiokunnissakin. Suurin mielenkiinto kohdistunee suuren salin äänestykseen, johon toivomme aloitteen vietävän. Kysymys turkistarhauksesta on eettinen, ei taloudellinen, kertoo Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius.

Kansalaisaloitteen luovutuksen yhteydessä järjestetään kaikille avoin lehdistötilaisuus. Tilaisuus järjestetään eduskunnan lisärakennuksen kansalaisinfossa 5.3. klo 12.30 – 13.20. Tilaisuudessa kuullaan puheenvuoro kaikilta eduskuntaryhmiltä. Tilaisuuden päätteeksi aloitteen edustajat vievät aloitteen eduskunnan kirjaamoon.

LISÄTIEDOT
Kampanjan verkkosivut: http://www.turkistarhatonsuomi.fi
Kansalaisaloite turkistarhauksen lakkauttamiseksi keräsi 69 381 hyväksyttyä allekirjoitusta. Nimiä kerättiin touko-marraskuussa 2012. Väestörekisterikeskus tarkisti ja hyväksyi Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitteen 9.1.2013.
Suomen ensimmäisen eduskuntakäsittelyyn etenevän kansalaisaloitteen takana ovat eläinsuojeluliitto Animalia, Luonto-Liitto, Oikeutta eläimille -yhdistys sekä SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto.

Kati Pulli
Toiminnanjohtaja, Animalia
kati.pulli@animalia.fi
GSM 050 384 5072
Helinä Ylisirniö
Toiminnanjohtaja, SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto
helina.ylisirnio@sey.fi
GSM 050 371 2740
Leo Stranius
Toiminnanjohtaja, Luonto-Liitto
leo.stranius@luontoliitto.fi
GSM 040 754 7371

 

Jaa sivu
Skip to content