SEY: Teurastamojen omavalvonta ei toimi
27.10.2015
TIEDOTE 27.10.2015
Ylen MOT-ohjelma näytti maanantaina kahdella suomalaisteurastamolla salakuvattua videomateriaalia, joka paljasti törkeitä laiminlyöntejä eläinten kohtelussa. Oikeutta Eläimille -järjestön julkaisemilla videoilla lampaita hakataan muovilaatikoilla ja revitään villoista ja raajoista. Nautoja piiskataan toistuvasti sähköpiiskoilla. Kivuliaat tainnutukset epäonnistuvat ja verenlaskun aloittamisessa viivytellään sillä seurauksella, että eläimet voivat olla verenlaskun aikana tajuissaan roikkuessaan ilmassa yhdestä takaraajasta. Monet eläimet kokevat tuskaisen ja väkivaltaisen kuoleman.
Suomessa teurastamoissa on käytössä omavalvontajärjestelmä. Teurastamot siis valvovat itse itseään ja ovat vastuussa siitä, että niissä noudatetaan eläinsuojelulainsäädäntöä. Jokaisessa teurastamossa tulee olla nimetty hyvinvointivastaava, mutta MOT:n mukaan yhden teurastamon videossa esiintyvä työntekijä on juuri kyseisen teurastamon hyvinvointivastaava.
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tarkastuseläinlääkäreiden vastuulla on valvoa, että omavalvonta toimii. Tarkastuseläinlääkärit ovat kuitenkin huomauttaneet samoista epäkohdista vuodesta toiseen, eivätkä epäillyt eläinsuojelurikokset päädy oikeuteen asti.
Suomen nykyisessä hallitusohjelmassa tavoitteeksi on asetettu, että eläintuotannon valvontaa ja sanktioita kohtuullistetaan ja normeja puretaan. Myös tuottajatahot ovat puhuneet omavalvonnan lisäämisen ja vapaaehtoisten järjestelmien puolesta.
– Eläinten hyvinvointia ei missään nimessä tule jättää omavalvonnan ja vapaaehtoisten järjestelmien varaan. Valvontaa on päinvastoin tehostettava ja tuotantotilojen on oltava säännöllisen viranomaisvalvonnan piirissä. Julkisuuteen tulee toistuvasti tapauksia, joissa valvonta on osoittautunut riittämättömäksi, ja eilen paljastunut tapaus vain vahvistaa valvonnan puutteet, sanoo SEYn vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist.
Yli 20 vuotta vanhan eläinsuojelulainsäädännön kokonaisuudistus on parhaillaan käynnissä. Uusi lainsäädäntö on siis todennäköisesti voimassa pitkään.
– Nyt on ratkaiseva hetki myös valvonnan uudistamisessa. Valvonnan tehostamiseksi on löydettävä uusia, toimivia ratkaisuja, jotta eläinten kärsimystä voidaan vähentää. Sellainen voisi olla esimerkiksi videovalvonta, jota valvovat viranomaiset seuraavat satunnaisotannoin.
Maanantaina julkaistuilta videoilta selviää, että osa teurastamojen ongelmista johtuu laitteista ja tilaratkaisuista, jotka eivät ole tarkoitukseensa sopivia.
– Tavoitteena on, että lopetus on eläimelle nopea toimitus. Teurastamon olot on pyrittävä järjestämään niin, että ne ovat eläimelle mahdollisimman stressittömät. Mikään ei oikeuta videoilla ilmenevää toimintatapaa. Evira on ilmoittanut aikovansa selvittää tapausten taustat, mutta se ei riitä, vaan koko alan toimintatapoja tulee tarkistaa ja parantaa. Evira on laatinut esimerkiksi naudan teurastamisesta ohjeet, jotka perustuvat eläimen kokeman stressin ja kivun minimoimiseen. Ohjeista ei kuitenkaan ole hyötyä, jos niitä ei noudateta, sanoo Lindqvist.
Haastattelut:
Maria Lindqvist
vs. toiminnanjohtaja
P. 050 371 2740
maria.lindqvist@sey.fi
Annukka Seppävuori
vs. viestintäpäällikkö
P. 050 557 2463
annukka.seppavuori@sey.fi