Tiedote: SEY esittää vakavan huolensa lihakarjatilojen valvonnan tasosta

18.8.2014

Tänään julkistettiin uutinen, jossa ylä-savolaisella tilalla jouduttiin lopettamaan 150 nautaa eläinsuojelullisista syistä. Eläinten hoito oli laiminlyöty, ja maatilaa hoitanutta miestä epäillään törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

– Tämä järkyttävä tapaus tuo jälleen julkisuuteen sen tosiasian, että maamme eläinsuojeluvalvonta ja erityisesti lihakarjatilojen valvonta on puutteellista, kommentoi tapausta SEYn puheenjohtaja Jyrki Haapala.

Tämänpäiväisen uutisen mukaan ylä-savolaiselle 170 eläimen lihakarjatilalle oli tehty eläinlääkärin valvontakäynti huhtikuussa 2012. Valvontakäynnin jälkeen vajaassa vuodessa 150 eläimen kunto oli mennyt niin huonoksi, että eläimet määrättiin lopetettavaksi.

– Ihmettelen suuresti, miten on mahdollista, etteivät viranomaiset ole valvoneet korjausmääräysten toteutumista. Ymmärrämme, että eläinlääkäreiden kiire on monin paikoin tosiasia, mutta tässä tapauksessa kiireeseen ei mielestäni voi vedota, sillä aikaa eläinten hyvinvoinnin romahtamiseen on kulunut miltei vuosi, muistuttaa Haapala.

Tilan olot eivät olleet kohentuneet keväällä 2012 tehdyn valvontakäynnin jälkeen. Eläimet elivät paksussa lantakerroksessa, eivätkä ruokinta ja veden saanti toimineet. Tammikuussa poliisille tehtiin ilmoitus epäillystä eläinsuojelurikoksesta.

– SEYllä on verkostossaan lähes sata koulutettua vapaaehtoista eläinsuojeluvalvojaa, jotka ovat aina olleet valmiina yhteistyöhön eläinsuojeluviranomaisten kanssa. Tässäkin tilanteessa valvontakäynnin suorittanut eläinlääkäri olisi voinut pyytää vapaaehtoista valvojaa tekemään jälkivalvonnan tilalle ja raportoimaan käynneistä asiasta vastaavalle viranomaiselle. Minua järkyttää suuresti tilanne, jossa 150 eläintä päästetään nyky-Suomessa niin huonoon kuntoon, että niiden kärsimykset täytyy saada loppumaan lopettamalla eläimet välittömästi, kommentoi tilannetta SEYn vapaaehtoinen eläinsuojeluvalvoja Sinikka Rauma.

– Lihakarjatilat kuuluvat yleensä emolehmätarkkailun piiriin. Tiloilla käy yleensä myös uusien eläinten ostajia, rehun toimittajia, tavarantoimittajia ja teurasautojen kuljettajia. Jos virallinen eläinsuojeluvalvonta on näin hataraa, ainoastaan valppaiden kansalaisten avulla voidaan estää se, etteivät naudat jatkossa kuole kärsien ja hukkuen omiin ulosteisiinsa. SEYn mielestä eläinsuojeluilmoituksen tekeminen on kansalaisvelvollisuus. Kärsivien eläinten ainoa pelastus voi useissa tapauksissa olla ongelmia havainneiden kansalaisten sinnikkyys, jatkaa Rauma.

SEY kannustaa kaikkia yhä useampia Suomen kuntia käyttämään mahdollisuuden oman eläinsuojeluvalvontaan keskittyvän eläinlääkärin palkkaamiseen. Kunnilla ja kaupungeilla on mahdollisuus palkata kokopäiväinen valvontaeläinlääkäri valtion tuella.

Lisätietoja: Jyrki Haapala Sinikka Rauma
Puheenjohtaja Eläinsuojeluvalvoja
SEY SEY
puh. 040 867 9121 puh. 040 581 6329

Jaa sivu
Skip to content