Trofeeton EU -työryhmän vuosien tekemä lobbaustyö toi vihdoin toimenpidealoitteen eduskuntaan

31.3.2021

Trofeeton EU -työryhmä on Animalian, Luonto-Liiton, SEY:n ja Tesy:n yhteistyöryhmä, joka pyrkii vaikuttamaan muun muassa siihen, että metsästysmuistojen maahantuonti Suomeen kiellettäisiin.

Eläinten metsästäminen metsästysmuiston vuoksi on eläinlajien häviämistä lisäävä ja luonnon tasapainoa järkyttävä toiminnan muoto.  Trofeemetsästyksen liiketoimintaan linkittyy lisäksi ammattimainen villieläinten jalostus ja kauppa, eläinten käyttö turismissa ja hoivamatkailu sekä luukauppa. Trofeemetsästys, kuten metsästäminen yleensä, on harrastustoimintaa. Trofeemetsästys eroaa tavallisesta metsästyksestä muun muassa siten, että sitä harrastetaan pääosin ulkomailla ja harrastajamäärät ovat pieniä. Erityisesti Etelä-Afrikassa eläimet ovat jalostettuja, vankeudessa eläneitä eläimiä, jotka ammutaan yksityisillä tiloilla. Tilat ovat aidatut ja saalis siten taattu.

Työryhmä on vuosien ajan nostanut niin kansalaisten kuin kansanedustajienkin tietoisuuteen troféemetsästykseen linkittyvän liiketoiminnan eettisiä, lainsäädännöllisiä, luonnonsuojelullisia ja globaaleja näkökulmia. Muun muassa esittämällä dokumenttielokuvan Blood Lions, jonka lopussa näytetään myös pätkä Suomen uutisoinnista. Trofeemetsästyksen ympärille rakentuva liiketoiminta voi loppua vain, mikäli kysyntä vähenee tai loppuu kokonaan.

Työryhmän pitkäkestoinen työ johti vihdoin tulokseen. Kansanedustajat Merja Kyllönen ja Mai Kivelä tekivät tässä kuussa toimenpidealoitteen eduskunnalle, jossa he esittävät trofeemetsästysmuistojen maahantuontikieltoa yhtenä ratkaisuna epäeettisen metsästyksen kitkemistyössä. Toimenpidealoite on huomioitu ulkomaita myöden ja nyt onkin tärkeää, että seuraamme tarkasti ja olemme yhteydessä kansanedustajiin, niin yhdistyksenä kuin myös kansalaisina, jotta aloite johtaa lainvalmisteluun.

Jaa sivu